Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
W ciagu kilku ostatnich tygodni, na Allegro pojawiały się nowe wagony intermodal ACME np. PKP/AAE rozpakowane, wystawiane przez użytkownika Borsig jako licytacje. Można było intermodal PKP/AAE kupić za 351-386 zł jeśli dobrze pamiętam za tyle został wylicytowany.
Porównywanie możliwości takiego giganta jak Home Depot, by sprzedać jakąś szlifierkę taniej z uwagi na „otwarte pudełko„ z małym sklepem specjalizującym się w hobby kolejowym, jest kompletnie bez sensu.
Z ciekawości - jak w piko 57638 wygląda wnętrze? Jest w ogóle, czy normalna wytłoczka (nie wiem na czym polega sortowanie hobby - classic w takich wagonach)?
Podczas dopasowywania trzpieni mocujących kontenery - warto używać pęsety. Łatwiej ustawimy je w odpowiedniej pozycji, oraz bezproblemowo zamocujemy kontener. Gdy jeden z elementów nam się zagubi, są zapasowe w opakowaniu.
Kontenery różnią się między sobą wrotami i sposobem iż ryglowania.
Podczas dopasowywania trzpieni mocujących kontenery - warto używać pęsety. Łatwiej ustawimy je w odpowiedniej pozycji, oraz bezproblemowo zamocujemy kontener. Gdy jeden z elementów nam się zagubi, są zapasowe w opakowaniu.
Nie wiedziałem, że te dwa kontenery tak bardzo różnią się ścianami czołowymi i ryglami. Dobrze wiedzieć. Ja czekam na dwa pozostałe wypusty platform PKP Cargo.
Czy tam w ramie wagonu, pod tymi odchylanymi żółtymi płytkami są otwory? Bo może inne kontenery (np. Fallera), które na dole mają trzpienie by pasowały do takiej platformy ACME ? Pytam, bo może bym kupił pomarańczową 4-osiową (tylko takie zbieram) PCC ACME 90247 (bo jest promocja za 260 zł w LokoModel)...
Czy tam w ramie wagonu, pod tymi odchylanymi żółtymi płytkami są otwory? Bo może inne kontenery (np. Fallera), które na dole mają trzpienie by pasowały do takiej platformy ACME ? Pytam, bo może bym kupił pomarańczową 4-osiową (tylko takie zbieram) PCC ACME 90247 (bo jest promocja za 260 zł w LokoModel)...
Wyjąłem jeden trzpień - moim zdaniem kontenery z wypustkami nie będą się mocować we wklęśnięciu w ramie wagonu-mocowaniu trzepienia.
Ale gdyby nie przeszkadzało Tobie, można otworzyć mocowania tak aby trzymały kontener po bokach (gorzej podczas awaryjnego hamowania ).
A jakby trochę rozwiercić te "dołki", to by pasowało. No i pytanie, czy model pomarańczowej platformy PCC ACME 90247 ma też taki sam system mocowania jak ACME 90264 ?
I tak i nie. W ACME 90247 żółte mocowania trzeba jakoś przykleić do wagonu i nie są ruchome. Mają jednak takie same wypustki w które wchodzą kontenery.
Jesteś pewien, że bezproblemowo ? Żółte elementy mocujące które są zamontowane do wagonu mają inny rozstaw niż otwory w kontenerach. Problem ten dotyczy wszystkich wagonów jakie mam z obecnego wypustu. Mam 4 różne zestawy wagonów. Widzę, że u Ciebie na zdjęciach też nie pasują. Niby drobna rzecz a jednak mnie męczy. Aby dobrze osadzić kontener to trzeba w nich troszkę rozwiercić otwory. Tak na oko różnica w rozstawie wynosi około 0,5mm.
Mam trzy kontenery z wypustkami.
W weekend jak będę miał trochę czasu, przetestuję czy będą przesuwać się podczas awaryjnego hamowania i szarpnięcia podczas ruszania.
I tak i nie. W ACME 90247 żółte mocowania trzeba jakoś przykleić do wagonu i nie są ruchome. Mają jednak takie same wypustki w które wchodzą kontenery.
Jesteś pewien, że bezproblemowo ? Żółte elementy mocujące które są zamontowane do wagonu mają inny rozstaw niż otwory w kontenerach. Problem ten dotyczy wszystkich wagonów jakie mam z obecnego wypustu. Mam 4 różne zestawy wagonów. Widzę, że u Ciebie na zdjęciach też nie pasują. Niby drobna rzecz a jednak mnie męczy. Aby dobrze osadzić kontener to trzeba w nich troszkę rozwiercić otwory. Tak na oko różnica w rozstawie wynosi około 0,5mm.
Owszem racja, trzpienie są odrobinę grubsze niż otwory mocujące w kontenerach - z wyczuciem trzeba je docisnąć (jeśli nie da rady, to tak piszesz - trzeba delikatnie rozwiercić otwory).
Dlatego napisałem, że przy pomocy pęsety - ułatwimy sobie to zadanie (żółte mocowania są łatwe do potrącenia i zamykają się gdy opuszczamy kontener).
Moim zdaniem mniej kombinowania i roboty to wziąć i odciąć wystające trzpienie w kontenerach i w ich miejscu nawiercić otwory o minimalnie większej średnicy od tych co są w wagonach. Potrzebna tylko odpowiednia precyzja wykonania.
Niestety ale większość platform jakie mam to Trix i Roco, gdzie w platformie są dziurki. I większość kontenerów 20 i 40 mam Fallera, gdzie w kontenerze są trzpienie. A ponieważ chcę kontenery przekładać między wagonami, to platformę PCC ACME muszę dostosować do pozostałych. Kontenerów ACME 30 dodanych do tego wagonu PCC używał nie będę, tylko je sprzedam.