• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
197 4 0
W ogóle jakim typem jest pierwowzór tego modelu i poprzedniej edycji? Widzę od dawna tę cysternę w malowaniach naprawdę różnych właścicieli z całego kontynentu, i coś mi mówi, że trochę tu fikcji jest. Ale niech lepiej znający się wypowiedzą, bowiem beczki to jest naprawdę temat-rzeka, ja tylko kojarzę 406R i 452R i jakieś poniemieckie graty i ich kopie :p

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
252 4 0
W ogóle jakim typem jest pierwowzór tego modelu i poprzedniej edycji? Widzę od dawna tę cysternę w malowaniach naprawdę różnych właścicieli z całego kontynentu, i coś mi mówi, że trochę tu fikcji jest. Ale niech lepiej znający się wypowiedzą, bowiem beczki to jest naprawdę temat-rzeka, ja tylko kojarzę 406R i 452R i jakieś poniemieckie graty i ich kopie :p
Pierwowzorem jest wagon typu Ng480 produkcji NRD.

Reakcje
1.769 101 1
Jak się nie porówna do oryginału to można się nabrać:D
IMG_20251225_225928.jpg

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.392 65 4
Oczywiście czekamy na lepsze zdjęcia. :gwizd:
Nie mniej, zamysł zestawu osobowego 6200112 z III epoki był taki, by wagony miały przydział łódzki i pasowały do poczty 53308 i d-zugwagena 53372 od Piko. Abstrahując już od wcześniej wydanych wagonów Dracula, Parowozik z tej samej stacji i epoki.
https://www.dcc24.eu/node/875/1/Stacja:Łódź_Kaliska

A pod cały komplet podłączamy konia w postaci wydanej już Pm2-14 Piko z III epoki. ;)

Roco:
Zobacz załącznik 1096899

Piko:

Zobacz załącznik 1096900
Zobacz załącznik 1096901
No jeszcze do tego można dołączyć Mc4i 44 też z Łodzi.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
455 3 0
Do tego dochodzą jeszcze dwa wagony 2 kl, budowy wojennej - tzw. Behelfspersonenwagen (wagony towarowe przebudowane na pasażerskie). Te wagony również mają przydział do stacji Międzyrzecz.
https://www.roco.cc/rde/produkte/wagen/wagensets/6200195-2-tlg-set-behelfspersonenwagen-pkp.html
Czy ja czegoś nie wiem, bo właśnie wróciłem ze sklepu z pudełkiem tych wagonów i patrzę teraz na opakowanie, a tam pisze że to ep III. Wszędzie w materiałach i na każdych stronach podawane jest że to ep IV. Czy ja mam jakiegoś farta i trafiłem misprinta, czy to Roco walnęło się globalnie i dali III zamiast IV?

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
351 11 1
Pisać sobie może na pudełku. Zobacz jakie jest oznaczenie, z numerem zunifikowanym z cyfrą samokontroli, czy numerem sześciocyfrowym? Jak się na tym nie znasz, daj fotkę, to Ci powiem.
Racja. To samo jest na wielu modelach producentów zerejestrowanych w Niemczech.
Oznaczenia epok zwłaszcza w okolicach II WŚ jest mocno rozminięte z tym przyjętym u nas.

Tillig TKh30 np

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.416 92 0
Mam też te modele, to są oznaczenia UIC i daty rewizji z 1972:

50 51 24-22 034-2 Bti 14.8.72
50 51 24-22 042-5 Bti 30.9.72

Zdecydowanie epoka IVa (jeśli jako kryterium przyjąć cechy wagonu). Na pudełku jest błąd - zresztą dlatego czekałem z zamówieniem, aż modele pojawią się w sprzedaży - bo nie byłem pewien, co odwalą ;)

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.392 65 4
Nie patrząc na datę rewizji która jest mała i z 0,5 m jej nie widać, numery komputerowe zaczęto obowiązkowo używać już od 1968 roku. jednakże skoro jest 1972 to już nie epoka trzecia tylko początek czwartej.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.395 671 30
Czy ja mam jakiegoś farta i trafiłem misprinta, czy to Roco walnęło się globalnie i dali III zamiast IV?
Nie wiem, co trafił kolega @pyro, ale jeżeli na pudełku jest epoka III, to jest to ewidentny błąd. Na stronie producenta jest prawidłowa informacja o epoce IV, więc nie wiem, czy tak "Roco walnęło się globalnie", cokolwiek kolega @pyro ma na myśli. ;)

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
455 3 0
Nie wiem, co trafił kolega @pyro, ale jeżeli na pudełku jest epoka III, to jest to ewidentny błąd. Na stronie producenta jest prawidłowa informacja o epoce IV, więc nie wiem, czy tak "Roco walnęło się globalnie", cokolwiek kolega @pyro ma na myśli. ;)
Misprint to pomyłka jednostkowa, a globalnie to że na wszystkich pudełkach tych wagonów występuje ten sam błąd.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.395 671 30
Misprint to pomyłka jednostkowa, a globalnie to że na wszystkich pudełkach tych wagonów występuje ten sam błąd.
Interesująca teoria. Misprint to po angielsku po prostu błąd drukarski, literówka, nigdzie nie jest napisane (nie: pisze), że tylko jednostkowy. A już zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie możemy użyć polskiego słowa. A swoją droga, ciekawe, jak sobie wyobraża kolega @pyro zrobienie błędu drukarskiego tylko na jednym pudełku, a nie na całej partii drukowanej seryjnie. :niepewny:

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
455 3 0
Interesująca teoria. Misprint to po angielsku po prostu błąd drukarski, literówka, nigdzie nie jest napisane (nie: pisze), że tylko jednostkowy. A już zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie możemy użyć polskiego słowa. A swoją droga, ciekawe, jak sobie wyobraża kolega @pyro zrobienie błędu drukarskiego tylko na jednym pudełku, a nie na całej partii drukowanej seryjnie. :niepewny:
A jak to jest że na jednym klocku lego jest wydrukowany inny symbol jak na innych. Czasami dochodzi do takich sytuacji i wbrew pozorom taki błąd nie jest wybrakiem, tylko jest bardzo poszukiwane przez kolekcjonerów ze względu na unikatowość. Mi osobiście wszystko jedno co jest na pudełku, ważne żeby na modelu pasowało, ale z drugiej strony firma Roco uznawana za lepszą od np. Piko, nie potrafi dopilnować prostego druku na pudełku.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 63
Tabor 172
Tabor 208
Tabor 24
Tabor 28