• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 4 0
Owszem racja, trzpienie są odrobinę grubsze niż otwory mocujące w kontenerach - z wyczuciem trzeba je docisnąć (jeśli nie da rady, to tak piszesz - trzeba delikatnie rozwiercić otwory).
Dlatego napisałem, że przy pomocy pęsety - ułatwimy sobie to zadanie (żółte mocowania są łatwe do potrącenia i zamykają się gdy opuszczamy kontener).
Mocowania można odgiąć o ponad 180 stopni i wtedy się nie zamykają.

U mnie trzpienie mają odpowiednią grubość. Jedna strona kontenera wchodzi bez problemu, ale przy próbie dopasowania drugiego końca pojawia się problem. Trzpienie są przesunięte względem otworów w kontenerze o jakieś 0,5mm na długości wagonu.

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
685 3 0
Tak, coś poszło nie tak z odwzorowaniem tablicy informacyjnej „Fundusze Europejskie”.

Od góry: Trix Sggrss 80', Acme Sggrss 80' oraz na samym dole najnowszy wypust Acme Sggmrss 90'.

001.JPG

Odnośnie kontenerów, to po podniesieniu czopów w otwory pasują ładunki w systemie Märklin/Trix/Faller, a na opuszczone wchodzą kontenery Igry. Mają niewielkie luzy (+/- 0.5 mm), ale nie spadną z wagonu. Na zdjęciu od lewej kontener Märklin, a po prawej Igra.

002.JPG

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
515 25 1
@marbes

Nie wiem jakim sposobem był tłumaczony ten Facebook Piko.

O ile znam niemiecki to jest napisane:

Jutro w PIKO będzie się działo! Od 14:00 oczekujcie naszych nowości, które sprawią że serca miłośników modelarstwa kolejowego zabiją szybciej – w tym wyjątkowej niespodzianki
Czekajcie na dalsze informacje i koniecznie dołączcie!

Choć tytuł filmu z linku (na miniaturce) sugeruje, że będzie jedna nowość

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.020 131 86
Powoli wszyscy idą na łatwiznę. Tu wystarczy tylko plik w komputerze i drukarka. Odpada jak w przypadku tampo produkcji folii, naświetlania, trawienia, przygotowania farby. Kontrola rozcieńczenia farby co jakiś czas...

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.487 22 0
Tak, coś poszło nie tak z odwzorowaniem tablicy informacyjnej „Fundusze Europejskie”.

Od góry: Trix Sggrss 80', Acme Sggrss 80' oraz na samym dole najnowszy wypust Acme Sggmrss 90'.

Zobacz załącznik 1126926
Smuteczek, bo strasznie kłuje to w oczy, gdzie w skali N można było napis czytelnie wykonać (tak wiem, że nie ma loga PKP Cargo na plakacie i napisów dot. POIiŚ-ia czy funszuszy europejskich):

1749811177955.png

No ale jak się nie wpadło na pomysł, by kogoś znaleźć, kto pomoże z treścią z plakatu, to takie kwiatki zostają;)

Załączniki

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
490 8 0
Mnie osobiście przeszkadza, że wagony sprzedawane są razem z kontenerami.
Byłoby znacznie lepiej gdyby zrobić ofertę samych wagonów różnych zarządców (z miejscem na zapakowanie kontenerów w pudełku!), a następnie można by dokupić interesujące kontenery.

Chciałem odtworzyć sobie skład DB z Vectronem "Unity Star". W składzie były same platformy DB, kontenery miały loga Unit45, Geodis oraz Geest.
Platformy DB z kontenerami Geodis są dostępne (i super), kontenery Geest również (też super). Natomiast nie mam już pustych platform pod kontenery Geest, a kontenery Unit45 sprzedawane są obecnie tylko z platformami PKP Cargo.

To trochę komplikuje temat.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.857 179 0
Mnie osobiście przeszkadza, że wagony sprzedawane są razem z kontenerami.
Byłoby znacznie lepiej gdyby zrobić ofertę samych wagonów różnych zarządców (z miejscem na zapakowanie kontenerów w pudełku!), a następnie można by dokupić interesujące kontenery.
Mam tak samo. Dlatego kupuję chcąc nie chcąc platformy z kontenerami a potem te kontenery sprzedaję za bezcen na OLX. Lubię kontenery 20 i 40 takie jak Evergreen, Hanjin, Hapag Lloyd, Nedlloyd, Maersk, etc. a te wynalazki 45, 30 mi się nie podobają. No cóż, trza sobie jakoś radzić. :)

Grimlock

Użytkownik
Reakcje
99 0 0
Niestety ale większość platform jakie mam to Trix i Roco, gdzie w platformie są dziurki. I większość kontenerów 20 i 40 mam Fallera, gdzie w kontenerze są trzpienie. A ponieważ chcę kontenery przekładać między wagonami, to platformę PCC ACME muszę dostosować do pozostałych. Kontenerów ACME 30 dodanych do tego wagonu PCC używał nie będę, tylko je sprzedam.
Sprawdziłem kontenery z wypustkami zamiast dołków - trzymają się stabilnie w łukach (Piko R2) nawet podczas jazdy z dużymi prędkościami, podczas gwałtownego hamowania i ruszania także oraz na rozjazdach. Wygląda na to, że ACME dobrze przemyślało projekt i przetestowało w praktyce.

Posiadam trzy kontenery 20ft firmy SDV do samodzielnego montażu (klejenie + malowanie).

ACME PKP Cargo 10.jpg
ACME PKP Cargo 11.jpg

Grimlock

Użytkownik
Reakcje
99 0 0
I tak i nie. W ACME 90247 żółte mocowania trzeba jakoś przykleić do wagonu i nie są ruchome. Mają jednak takie same wypustki w które wchodzą kontenery.

Jesteś pewien, że bezproblemowo ? Żółte elementy mocujące które są zamontowane do wagonu mają inny rozstaw niż otwory w kontenerach. Problem ten dotyczy wszystkich wagonów jakie mam z obecnego wypustu. Mam 4 różne zestawy wagonów. Widzę, że u Ciebie na zdjęciach też nie pasują. Niby drobna rzecz a jednak mnie męczy. Aby dobrze osadzić kontener to trzeba w nich troszkę rozwiercić otwory. Tak na oko różnica w rozstawie wynosi około 0,5mm.
Rozwierciłem delikatnie otwory w kontenerach, a w zasadzie to tylko usunąłem nadlewki plastiku wewnątrz - teraz nakładają się bez problemów, bez dociskania oraz trzymają się platformy dobrze (nie spadają, nie wyskakują).

ACME PKP Cargo 9jpg.jpg
ACME PKP Cargo 12.jpg
ACME PKP Cargo 13.jpg

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.857 179 0
U mnie na platformie ACME 90247 PCC kontenery Faller słabo się trzymają, trzpienie kontenera nie wchodzą w istniejące otwory platformy. Dlatego do platformy przykleiłem te dołączone żółte płaskowniki z trzpieniami, trzpienie te spiłowałem pilnikiem i w tych płaskownikach dopiero nawierciłem otworki. Teraz kontenery Faller swoimi trzpieniami idealnie w te otworki pasują. Niestety w tej chwili nie mam zdjęć, jak będę miał to je wrzucę.

PS. Może te dyskusje o pasowaniu kontenerów powinny być przeniesione do innego wątku?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 10
Tabor 92
Tabor 18
Tabor 28