• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Reakcje
124 0 0
W Stanach odfoliowane płyty CD też są sprzedawane na wyprzedaży, mimo, że TYLKO odfoliowane....
Czasem zdarzają się wyjątki.

W ciagu kilku ostatnich tygodni, na Allegro pojawiały się nowe wagony intermodal ACME np. PKP/AAE rozpakowane, wystawiane przez użytkownika Borsig jako licytacje. Można było intermodal PKP/AAE kupić za 351-386 zł jeśli dobrze pamiętam za tyle został wylicytowany.

https://allegro.pl/oferta/pkp-acme-40391-wagon-intermodalny-sggmrss-90-pkp-aae-17569508382

https://allegro.pl/oferta/pkp-acme-40391-wagon-intermodalny-sggmrss-90-pkp-aae-17520239813

Tak więc warto obserwować :)

Np. tu jeszcze trwa licytacja PKP/AAE - 227 zł aktualnie:
PKP ACME 40391 Wagon intermodalny Sggmrss 90' PKP AAE (8020200403915) • Cena, Opinie • Kolej, dioramy, makiety 17584576633 • Allegro

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.475 39 7
Z ciekawości - jak w piko 57638 wygląda wnętrze? Jest w ogóle, czy normalna wytłoczka (nie wiem na czym polega sortowanie hobby - classic w takich wagonach)?

Reakcje
124 0 0
ACME 90264 - PKP Cargo Sggmrss 90

Na żywo wygląda świetnie :)

Podczas dopasowywania trzpieni mocujących kontenery - warto używać pęsety. Łatwiej ustawimy je w odpowiedniej pozycji, oraz bezproblemowo zamocujemy kontener. Gdy jeden z elementów nam się zagubi, są zapasowe w opakowaniu.

Kontenery różnią się między sobą wrotami i sposobem iż ryglowania.

ACME PKP Cargo 0.jpg
ACME PKP Cargo 1.jpg
ACME PKP Cargo 2.jpg
ACME PKP Cargo 3.jpg
ACME PKP Cargo 4.jpg
ACME PKP Cargo 5.jpg
ACME PKP Cargo 6.jpg
ACME PKP Cargo 7.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.248 157 7

Podczas dopasowywania trzpieni mocujących kontenery - warto używać pęsety. Łatwiej ustawimy je w odpowiedniej pozycji, oraz bezproblemowo zamocujemy kontener. Gdy jeden z elementów nam się zagubi, są zapasowe w opakowaniu.

Zobacz załącznik 1126867 Zobacz załącznik 1126868 Zobacz załącznik 1126869 Zobacz załącznik 1126870 Zobacz załącznik 1126871 Zobacz załącznik 1126872 Zobacz załącznik 1126873 Zobacz załącznik 1126874
Nie wiedziałem, że te dwa kontenery tak bardzo różnią się ścianami czołowymi i ryglami. Dobrze wiedzieć. Ja czekam na dwa pozostałe wypusty platform PKP Cargo.

Reakcje
2.023 200 0
Czy tam w ramie wagonu, pod tymi odchylanymi żółtymi płytkami są otwory? Bo może inne kontenery (np. Fallera), które na dole mają trzpienie by pasowały do takiej platformy ACME ? :niepewny: Pytam, bo może bym kupił pomarańczową 4-osiową (tylko takie zbieram) PCC ACME 90247 (bo jest promocja za 260 zł w LokoModel)...

Prażma

Aktywny użytkownik
Reakcje
185 9 0

Zobacz załącznik 1126867 Zobacz załącznik 1126868 Zobacz załącznik 1126869 Zobacz załącznik 1126870 Zobacz załącznik 1126871 Zobacz załącznik 1126872 Zobacz załącznik 1126873 Zobacz załącznik 1126874
Malowanie na boku odnośnie projektu mogło by być bardziej zbliżone do oryginału;)
Sgmmrs.jpg

Reakcje
124 0 0
Czy tam w ramie wagonu, pod tymi odchylanymi żółtymi płytkami są otwory? Bo może inne kontenery (np. Fallera), które na dole mają trzpienie by pasowały do takiej platformy ACME ? :niepewny: Pytam, bo może bym kupił pomarańczową 4-osiową (tylko takie zbieram) PCC ACME 90247 (bo jest promocja za 260 zł w LokoModel)...
Wyjąłem jeden trzpień - moim zdaniem kontenery z wypustkami nie będą się mocować we wklęśnięciu w ramie wagonu-mocowaniu trzepienia.
Ale gdyby nie przeszkadzało Tobie, można otworzyć mocowania tak aby trzymały kontener po bokach (gorzej podczas awaryjnego hamowania ;)).
ACME PKP Cargo 8.jpg

Ostatnio edytowane:

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 5 0
No i pytanie, czy model pomarańczowej platformy PCC ACME 90247 ma też taki sam system mocowania jak ACME 90264 ? :niepewny:
I tak i nie. W ACME 90247 żółte mocowania trzeba jakoś przykleić do wagonu i nie są ruchome. Mają jednak takie same wypustki w które wchodzą kontenery.

Jesteś pewien, że bezproblemowo ? Żółte elementy mocujące które są zamontowane do wagonu mają inny rozstaw niż otwory w kontenerach. Problem ten dotyczy wszystkich wagonów jakie mam z obecnego wypustu. Mam 4 różne zestawy wagonów. Widzę, że u Ciebie na zdjęciach też nie pasują. Niby drobna rzecz a jednak mnie męczy. Aby dobrze osadzić kontener to trzeba w nich troszkę rozwiercić otwory. Tak na oko różnica w rozstawie wynosi około 0,5mm.

Reakcje
124 0 0
Nie posiadam platformy PCC ACME 90264, ale może recenzja Roberta Jankowskiego pomoże?

Dzięki, widać, że są tam "dołki", także powinno się udać. Lecę do LokoModel. :)
Mam trzy kontenery z wypustkami.
W weekend jak będę miał trochę czasu, przetestuję czy będą przesuwać się podczas awaryjnego hamowania i szarpnięcia podczas ruszania.

Reakcje
124 0 0
I tak i nie. W ACME 90247 żółte mocowania trzeba jakoś przykleić do wagonu i nie są ruchome. Mają jednak takie same wypustki w które wchodzą kontenery.

Jesteś pewien, że bezproblemowo ? Żółte elementy mocujące które są zamontowane do wagonu mają inny rozstaw niż otwory w kontenerach. Problem ten dotyczy wszystkich wagonów jakie mam z obecnego wypustu. Mam 4 różne zestawy wagonów. Widzę, że u Ciebie na zdjęciach też nie pasują. Niby drobna rzecz a jednak mnie męczy. Aby dobrze osadzić kontener to trzeba w nich troszkę rozwiercić otwory. Tak na oko różnica w rozstawie wynosi około 0,5mm.
Owszem racja, trzpienie są odrobinę grubsze niż otwory mocujące w kontenerach - z wyczuciem trzeba je docisnąć (jeśli nie da rady, to tak piszesz - trzeba delikatnie rozwiercić otwory).
Dlatego napisałem, że przy pomocy pęsety - ułatwimy sobie to zadanie (żółte mocowania są łatwe do potrącenia i zamykają się gdy opuszczamy kontener).

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.064 67 3
Moim zdaniem mniej kombinowania i roboty to wziąć i odciąć wystające trzpienie w kontenerach i w ich miejscu nawiercić otwory o minimalnie większej średnicy od tych co są w wagonach. Potrzebna tylko odpowiednia precyzja wykonania.

Reakcje
2.023 200 0
Niestety ale większość platform jakie mam to Trix i Roco, gdzie w platformie są dziurki. I większość kontenerów 20 i 40 mam Fallera, gdzie w kontenerze są trzpienie. A ponieważ chcę kontenery przekładać między wagonami, to platformę PCC ACME muszę dostosować do pozostałych. Kontenerów ACME 30 dodanych do tego wagonu PCC używał nie będę, tylko je sprzedam.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 14
Tabor 146
Tabor 18
Tabor 28