• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
646 6 1
Dokładnie chodzi o ten wagon; nigdy nie spotkałem się z wagonem z przydziałem Gdańsk Gł., tak jak analogicznie nie było chyba wagonów z przydziałem np. Warszawa Gł. czy później Warszawa Centr. Nasuwa się pytanie- czyżby Piko walnęło byka?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.984 577 30
Ze zdjęć oryginału wydaje się, że malowanie na początku było jednolite. Dopiero później pojawiły się lekko odróżniające się dwa odcienie żółto/brązowe. Więc należy mieć wątpliwości czy model przedstawia wersję fabryczną z 1987 roku
Fabrycznie oba prototypy EP09-001 i 002 miały dwa odcienie żółtego, co widać choćby na moim zdjęciu EP09-002 z MTP z 1987 roku, wrzuconym wyżej przez kolegę @Pawelec PKP, więc nie bardzo rozumiem, skąd twierdzenie, że na początku było jednolite. Egzemplarze seryjne, od 003, miały zmienione kolory i różnica między odcieniem górnej i dolnej części pudła faktycznie była większa. Nie pamiętam, czy po 1988 roku czoła EP09 też pomalowano na żółto (co może sugerować zdjęcie Pawła Terczyńskiego), czy pozostawiono w oryginalnej wersji, jak w lokomotywach EP05 i EP08, którym nie malowano czół na żółto.

Reakcje
2.705 508 107
Fabrycznie oba prototypy EP09-001 i 002 miały dwa odcienie żółtego, co widać choćby na moim zdjęciu EP09-002 z MTP z 1987 roku, wrzuconym wyżej przez kolegę @Pawelec PKP, więc nie bardzo rozumiem, skąd twierdzenie, że na początku było jednolite. Egzemplarze seryjne, od 003, miały zmienione kolory i różnica między odcieniem górnej i dolnej części pudła faktycznie była większa. Nie pamiętam, czy po 1988 roku czoła EP09 też pomalowano na żółto (co może sugerować zdjęcie Pawła Terczyńskiego), czy pozostawiono w oryginalnej wersji, jak w lokomotywach EP05 i EP08, którym nie malowano czół na żółto.
EP09 z żóltym czołem? No takiego dziwactwa to chyba nie było.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.286 136 1
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 15
Tabor 139
Tabor 18