• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
748 71 2
A ktoś wie kiedy wyjdzie Rumun od Albert Model (ST43)?
O ile wyjdzie. Wiem że właściciel formy, Pan T.K. będzie prawnie scigał każdego, który będzie sprzedawał te modele. Formy do rumuna zostały nielegalnie wyprowadzone z firmy Modern Gala po ich upadku. Czy Albert za je zapłacił nie ma znaczenia, skradzione jest skradzione. Będzie ciekaw z tym rumunem.

Czekając na Falns-y od SM na razie można zadowolić się Fals-mi od Rivarossi (HR6522);)

Zobacz załącznik 960271

Cena: 380,00 zł.

Źródło: swiatmodeli.com
Coś mi ten Fals sie nie zgadza z oryginałem… czy to tak trudno wypuścić polskiego talbota zgodnego z orygniałem…?

J1974H0

Znany użytkownik
Reakcje
3.324 349 99
Coś mi ten Fals sie nie zgadza z oryginałem… czy to tak trudno wypuścić polskiego talbota zgodnego z orygniałem…?
Co prawda tu i teraz mowa jest o Rivarossi, ale ileż to razy różne firmy wypuszczały tzw. "zapchajdziury" biorąc jakiś podobny wagon, oznaczając go PKP .... i jakoś się sprzeda....
Jak to się mówi.... stary numer bazujący i na niewiedzy kupujących lub na ich zaniżonym poziomie akceptowalności w odstępach od oryginału. Stawiam jednak na to pierwsze.

Z tego powodu doceniam mocno firmę Schlesienmodelle i Robo. Staracie się nas zadowolić. Za to dzięki.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
748 71 2
Dziękuje. Dla mnie te 440V były mocne ryzyko, poniewasz rynek tym typem wagonu jest zalany totalnie. Ale ja się już na te fejki patrzeć nie mogłem, i dlatego sobie powiedziałem, jak ja nie zrobie tego poprawnie, to chyba nikt się za to nie wezmie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.176 67 0
Dziękuje. Dla mnie te 440V były mocne ryzyko, poniewasz rynek tym typem wagonu jest zalany totalnie. Ale ja się już na te fejki patrzeć nie mogłem, i dlatego sobie powiedziałem, jak ja nie zrobie tego poprawnie, to chyba nikt się za to nie wezmie.
Rynek jest zalany tylko w epokach, na które wszyscy producenci się uparli. Macie jakiś swój dekalog, w którym na pierwszym miejscu jest „nie będziesz robił wagonów samowyładowczych PKP w epoce IVa”, a na drugim „ani innych 4-osiowych zgodnych z oryginałem”?

stary numer bazujący i na niewiedzy kupujących lub na ich zaniżonym poziomie akceptowalności w odstępach od oryginału. Stawiam jednak na to pierwsze.
Zapewne z obu powodów. Znam przypadki, które łykają każdą odpowiednio tanią „kolejkę” z napisem PKP i nie ma znaczenia, czy taki pojazd w ogóle istniał. Tu na forum jest garstka zbawców, która sama nie stanowiłaby żadnego rynku.

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
553 19 3
Rynek jest zalany tylko w epokach, na które wszyscy producenci się uparli.
Jest to zabawna sytuacja, z punktu widzenia obsadzenia rynku. Nie jest zabawna dla zainteresowanych - zaczynam odnosić wrażenie, że to samospełniające się przepowiednie - robimy tylko epokę VI bo się sprzedaje najlepiej, my sadzimy że epoka vi jest robiona, bo się najbardziej sprzedaje.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
2.209 60 1
O ile wyjdzie. Wiem że właściciel formy, Pan T.K. będzie prawnie scigał każdego, który będzie sprzedawał te modele. Formy do rumuna zostały nielegalnie wyprowadzone z firmy Modern Gala po ich upadku. Czy Albert za je zapłacił nie ma znaczenia, skradzione jest skradzione. Będzie ciekaw z tym rumunem.
Ciekawa informacja(y) Może w tym trzeba upatrywać, dlaczego wersją z polskimi reflektorami do tej pory jeszcze się nie ukazała:niepewny:
Dla mnie te 440V były mocne ryzyko, poniewasz rynek tym typem wagonu jest zalany totalnie. Ale ja się już na te fejki patrzeć nie mogłem, i dlatego sobie powiedziałem, jak ja nie zrobie tego poprawnie, to chyba nikt się za to nie wezmie.
Dobry wyrób zawsze się obroni:) Na takie modele czeka rynek. Tu nie będzie ryzyka.
Bo co do tej pory oferowałym nam firmy modelarskie w kwesi wagonów samowyładowczych to... delikatnie ujmująć tragedia:( Przemalowanki mniej lub bardziej udające polskie wagony (z wyjątkiem niskonakładowych modeli sprzedawanych przez rybnicki sklep Świat Modeli).

rprail

Nowy użytkownik
Reakcje
25 1 0
Rynek jest zalany tylko w epokach, na które wszyscy producenci się uparli. Macie jakiś swój dekalog, w którym na pierwszym miejscu jest „nie będziesz robił wagonów samowyładowczych PKP w epoce IVa”, a na drugim „ani innych 4-osiowych zgodnych z oryginałem”?

Zapewne z obu powodów. Znam przypadki, które łykają każdą odpowiednio tanią „kolejkę” z napisem PKP i nie ma znaczenia, czy taki pojazd w ogóle istniał. Tu na forum jest garstka zbawców, która sama nie stanowiłaby żadnego rynku.
Przydałby się nowy wątek: "Autentyczne modele PKP". To byłby ciekawy temat.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 113
Tabor 382
Tabor 1100
Tabor 521
Tabor 408