• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

pociąg

Aktywny użytkownik
Reakcje
124 1 0
Pytanie nr 2 : jak je konfigurować, które z którymi miały szansę jeździć?
Znalazłem na youtube film z węglarkami trzech przewoźników - PROTOR, RKM oraz DB. Zdaje się, że ten sam, lub podobny skład często widuję na Okęciu.
Inną kwestią pozostaje typ węglarek - choć dla mnie jest on drugorzędny, może uda się kupić ten wypust AM.
Pozdrawiam!

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
556 2 0
Węglarka DB jest z zarządzie DB Schenker Rail Rybnik, czyli okresem pasuje do węglarek PTKiGK Rybnik i PTK Zabrze.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.501 443 99
Czy myślicie, że zasadne jest umieszczanie nowości prywatnych przewoźników w dziale nowości PKP? Może jakiś odrębny temat dotyczący "Nowości prywatni przewoźnicy"?

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
Czy myślicie, że zasadne jest umieszczanie nowości prywatnych przewoźników w dziale nowości PKP? Może jakiś odrębny temat dotyczący "Nowości prywatni przewoźnicy"?
Jest w tym racja. ALE tu pod określeniem PKP rozumie się modele polskich przewozniko i polskich Kolei państwowych. Obecnie coś co ma znaczek PKP jest skomercjalizowany spółka o różnym statucie własności.
Idąc dalej należało by o dzielić modele PKP z przed 2000 do jednego tematu. A resztę po 2002 roku prywaciarz i PKP SA.... Czyli cargo, pr, ic oraz prywaciarze typowi.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.011 121 1
Wydaje się, aby nie wprowadzać niepotrzebnego chaosu, w dzisiejszych czasach, wątek o nowościach PKP powinniśmy umownie traktować nieco szerzej niż z samej nazwy to wynika. I umieszczać w nim zarówno model przewoźników zarejestrowanych w Polsce (wyróżnik PL) jak również model operatorów mających siedzibę w naszym kraju o korzystających z taboru zarejestrowanego w innych państwach, pod warunkiem, że wagony, lokomotywy są używane na naszych torach i posiadają napisy/oznaczenia w języku polskim.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.411 23 0
Arek, A czym różni się to logo IC bo ja nie widzę różnicy?
Wielkością. Lokomotywa o numerze 155 (którą Piko poprzednio wydało), wyróżniała się większym logo "ICCC", pozostałe cztery eksploatowane przez PKP-Intercity maszyny (w tym obecnie odwzorowana, czyli 154) miały mniejsze to logo.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.011 121 1
Informacja/sprostowanie z rybnickiego sklepu Świat Modeli dotycząca zapowiadanych modeli węglarek od Albert Modell:

Producent przez pomyłkę zamieścił w zapowiedzi model już wydany, a ukaże się całkiem nowy model pod nr katalogowym 597018 i z nowym numerem inwentarzowym (jak na zdjęciu).

W sumie wyjdzie 17 nowych modeli węglarek - w tym 8 związanych z polskimi kolejami.

597018.JPG

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.501 443 99
Witam posyłam fotki z prototypu SM31
Patrząc jeszcze raz na ten model (prototyp) nie można oprzeć się stwierdzeniu, że ta lokomotywa to takie.... pudełko. Budka niemal zlana w jedną całość z przedziałem maszynowym.... Tak, zapowiada się bardzo ładnie odwzorowany model jeśli chodzi o szczegóły, ale "piękności" kształtu zarzucić jej nie można... szczególnie patrząc na nią z daleka. Wyobrażam sobie jak denny musiał być widok w kierunku jazdy od dłuższej strony przedziału maszynowego... Sorry za dygresję..... nie mogłem się oprzeć :)

W sumie wyjdzie 17 nowych modeli węglarek - w tym 8 związanych z polskimi kolejami.

Zobacz załącznik 957402
....a propo - co oznacza wagon "Ochronny"? Chodzi o wagon z różnymi sprzęgami po obu stronach?

Ostatnio edytowane:

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
920 60 10
Wagon ochronny jest/był stosowany do separacji składu z materiałami niebezpiecznymi od lokomotywy. Nie wiem czy pojawiał się w środku składu dzieląc go na część "bezpieczną" i część "niebezpieczną".

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.309 36 7

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
129 16 3
Koledzy!!!

To co jest w nowym katalogu ACME 2023, a chodzi o seta pociągu EC Sobieski 55258, to dostałem info przed chwilą od Dream.pl że producent wznowi tego Seta.
Ci którzy go nie zdobyli wcześniej teraz będą mieli szanse go mieć w swojej kolekcji.

Pozdrawiam

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.748 37 1
....a propo - co oznacza wagon "Ochronny"? Chodzi o wagon z różnymi sprzęgami po obu stronach?
Wagon ochronny jest/był stosowany do separacji składu z materiałami niebezpiecznymi od lokomotywy. Nie wiem czy pojawiał się w środku składu dzieląc go na część "bezpieczną" i część "niebezpieczną".
i jeszcze były wagony sprzęgowe, które z jednej strony miały normalny sprzęg śrubowy a z drugiej np. sprzęg automatyczny do łączenia się z wagonami kolei SZD, czy obecnie z UZ i itp. Dla zmylenia na takich wagonach tez był napis "wagon ochronny" i rysunek sprzegu automatycznego. I taki chyba ma być ten model. Natomiast wagonem ochronnym dla przedzielenia innych wagonów np. z towarami niebezpiecznymi mógł być każdy próżny budowy wagon 4 osiowy lub dwa wagony 2-osiowe - kryty, węglarki czy platformy a czasami nawet widziałem szutrówki czy talboty w tej roli.

np. zdjęcie z 2005 roku:
poc z wagonami ochronnymi.jpg

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 17
Tabor 339