• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.195 56 1
Tymczasem ROBO wznowi produkcję wagonów 102A, popularnych "ryflaków"!!! Mają być dostępne od października 2023.
Dla mnie zupełnie niezrozumiała jest ta dziwna fascynacja tymi wagonami w oryginale, a ceny modeli to już jakieś SF.
Robo najlepiej zrobi jak dokończy projekt EN57, bo łapanie kilku srok za ogon zazwyczaj marnie się kończy.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.405 31 1
Dla mnie zupełnie niezrozumiała jest ta dziwna fascynacja tymi wagonami w oryginale, a ceny modeli to już jakieś SF.
Robo najlepiej zrobi jak dokończy projekt EN57, bo łapanie kilku srok za ogon zazwyczaj marnie się kończy.
Przepraszam a gdzie była podana informacja odnośnie ceny za modele "ryflaków" ? , że kolega twierdzi o jakimś science fiction.
A może to ze strony kolegi - "wróżenie z fusów "

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.195 56 1
Oczywiście chodziło mi o ceny na rynku wtórnym.
Ale to, że Robo zajmuje się już zagadnieniem zwanym "kontrola jakości", tego nie wiedziałem. Do tej pory była tylko jakościowa loteria, co trochę zniechęcało.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.195 56 1
A tym czasem na ŚM Rybnik i na znanym portalu aukcyjnym już jest:
pik96386.jpg

Przydział MD Oświęcim. Stan fabryczny 1981-1982r.
Młodzież zapewne zawiedziona, że nie PKP Cargo;)

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.680 443 99
Ale te światła to chyba nie są fabrycznie założone?
Gdyby tak było - byłoby super. Chciałbym się mylić, ale stawiam na to, że to jednak przeróbka, bo na "obrazkach" ze strony producenta widać reflektory "jak dotychczas".

Łał, większość zaczęła żyć ryflakami co również mnie cieszy ale co z EN57? Jakaś taka spokojna cisza nastała :niepewny: Czyżby już koledzy odebrali swoje modele?
Zapoznaj się z TYM kolego.

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
A kiedy będzie jakiś film z ET41?

Będzie w przyszłym tygodniu.

Ale te światła to chyba nie są fabrycznie założone?

Reflektory są założone od ET22 PIKO bo te fabryczne są koszmarne. PIKO do nowszych loków zrobiło w miarę ładne reflektory ale by je zastosować w EU/EP07 i ET41 musiała by być zmieniona forma. Ja by je założyć muszę podpiłować miejsce na komorę światła czerwonego. Zmiany też wymagają płytki z diodami i do tego trzeba dokleić projektory rozdzielające światło białe i czerwone.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.195 56 1
Będzie w przyszłym tygodniu.

Reflektory są założone od ET22 PIKO bo te fabryczne są koszmarne. PIKO do nowszych loków zrobiło w miarę ładne reflektory ale by je zastosować w EU/EP07 i ET41 musiała by być zmieniona forma. Ja by je założyć muszę podpiłować miejsce na komorę światła czerwonego. Zmiany też wymagają płytki z diodami i do tego trzeba dokleić projektory rozdzielające światło białe i czerwone.
Reflektory to jeszcze pół biedy. Do tej pory nie byłem wtajemniczony w E41 od Piko. Byłem przekonany, że skoro to właściwie dwie EU07 to są tam dwa uklady napędowe. Niestety napędzany jest tylko jeden człon. Może film mnie przekona. A jak nie to w lipcu na urodziny kupuję:
IMG_20230323_225154.jpg

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Byłem przekonany, że skoro to właściwie dwie EU07 to są tam dwa uklady napędowe. Niestety napędzany jest tylko jeden człon.

Ale po co w modelu napędzanie dwóch członów? Te lokomotywy i tak nigdy nie jeździły jako pojedyncze sekcje. W modelu na makiecie spisują się świetnie i nie potrzeba do nich nawet montowania UPS. U mnie wszystkie trzy jeżdżą bez UPS i nawet na bardzo brudnych torach jedzie bez przerw charakterystycznych dla krótkich, jednoczłonowych lokomotyw. ET41 od zawsze u mnie jeździ z wagonem czyszczącym szyny. Lokomotywa też jest silna i można ciągnąć nią skład kilkudziesięciu wagonów.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 18
Tabor 339