• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.083 24 8
Zapowiedź igreków Robo z ogrzewaniem nawiewnym (Q3 2023):
Zobacz załącznik 962575
Uzupełniając powyższy wpis kolegi, kilka dodatkowych informacji od Robo dot ww wagonu.
Produkcja tych wagonów ruszyła w 85/86 roku.
Wagon wyróżnia się tym, że posiada kratkę nawiewną na ścianie bocznej (środek wagonu) oraz system nawiewnego ogrzewania na podwoziu wagonu.
Skrzynia wybiórczo przełączająca jest przesunięta na lewą stronę wagonu patrząc od strony korytarza.
Wagony w porównaniu z wagonami z ogrzewaniem elektrycznym posiadały w przedziałach pod oknem (na całej długości okna) kratkę przez, którą nawiewane było ciepłe powietrze.

Co do modelu:
Jest to pierwszy prototyp i jest na etapie wprowadzania ostatnich poprawek.
W najbliższych miesiącach będziemy informować, w jakich malowaniach ukaże się wagon.
Do sprzedaży trafi w III kwartale 2023r.

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Wyraziłem opinię, że kolejne ET21 z żółtym czołem to nuda. Nadal w sprzedaży jest ET21-157 Piko 51600/51602. Tak trudno to zrozumieć?
Tak. Trudno zrozumieć kolegom, którym nie chce się napisać całego zdania, że inni koledzy nie mają obowiązku domyślać się "co poeta miał na myśli".
A nowy ET21 ma być kompletem z dwoma nowymi 120A.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.648 160 0
Brakuje jeszcze y-greka z zaokrąglonymi oknami :giggle:...
Będzie w TLK Mazury part 2:

W 2gim zestawie, który planowany jest pod koniec/początek 2023 roku pojawią się poniższe wagony:
- 112At (ogrzewanie nawiewne, dach ryflowany, okna 127A)
- 111Ay (ogrzewanie nawiewne, dach ryflowany, okna 111A)
- 111As (ogrzewanie konwekcyjne, dach ryflowany, okna 127A)
- 111As (z przedziałem rowerowym, ogrzewanie konwekcyjne, dach ryflowany, okna 111A).
Kolejne nowości planowane na początek wakacji pojawią się niebawem w zapowiedziach.

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
294 39 11
kolejne ET21 z żółtym czołem to nuda. Nadal w sprzedaży jest ET21-157
Kolejne ET21 fabryczne to nuda. Nadal w sprzedaży jest ET21-442...
Tak trudno to zrozumieć.....
To zupełnie inny schemat malowania od 157 i z pewnością zagości na mojej makiecie.
I na tym to polega - witamy w klubie, bo to forum już zaczyna od tego myślenia ... odbiegać.
Brakuje jeszcze y-greka z zaokrąglonymi oknami
No tak prawdę mówiąc to brakuje nieco więcej, na przykład prawidłowo odtworzonych dachów ryflowanych czy też prawidłowo odtworzonego otworu z drzwiami bagażowymi w 609A.... :)
A nowy ET21 ma być kompletem z dwoma nowymi 120A.
No pierwsze słyszę by 120A miały być z epoki Vb....

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
573 6 1
W końcu jest szansa na pierwszy, w 100% poprawnie odwzorowany parowóz PKP w epoce IV. Ciekawe czy poza już wypuszczonym pocztowym ze st. Toruń pójdą inne wypusty wagonów- osobiście bym tu widział pole do popisu dla Rivarossi/SK-Model z Bipą no i Robo z jakąś np. 1 klasą 102A…

Ty42

Ostrzeżony
Reakcje
198 265 5
Nie bądźmy naiwni z 100% poprawnego odwzorowania... Bo tak , jak w przypadku OKo1, TKt1 prawidłowe oświetlenie tych "typowo pekapowskich reflektorów" zostało całkowicie pominięte, to samo pewnie będzie w Pm2, a co do rysunku CAD, i porównania go ze zdjęciem Pm2-21 już widać różnicę w umiejscowieniu napędu smarotłoczni... Nie ma co naciągać faktów, bo i tak zapewne coś spieprzą... no i do tego taka piękna maszyna... a musi być pchana przez tender... to się nie godzi. Jednak epoka II, czyli DRG/DRB wśród producentów modeli jest o wiele mniej narażona na aż takie błędy, wiadomo większy rynek, i więcej odbiorców, w PKP to będzie już trzeci parowóz, i trzeci niedopracowany, tak, jak się należy... także PKP out.

Ostatnio edytowane:

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
573 6 1
No, powiedzmy bliższa 100%, uwzględniając realia produkcji wielkoseryjnej i to, że raczej się ślizgną na detalach. Ciekawe jak to wypadnie w porównaniu z „epoką IV” od Roco, ja bym się przesadnie nie podniecał jak Koledzy wyżej. Cudów to nie ma, nie jesteśmy rynkiem amerykańskim. Swojej 03 od Fleischmanna ukrytej w czeluściach szafy nie zamierzam na razie ruszać.:p

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.648 160 0
Apropops sypialnych od Roco taką dostałem odpowiedź:

Dear Mr. Mizerski,
thank you for your message and your interest in our products.
The item 74191 should be available in the beginning / middle of 2nd quarter 2023 .
We are currently unable to provide you with a fixed delivery date for this item.
We are at your disposal for any questions.
Kind regards,

:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 111
Tabor 10
Tabor 56
Tabor 18
Tabor 339