• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Ja nie kupiłem i dlatego podzielę się przemyśleniami :podstepny:

Nie kupiłem, ponieważ po bliższym obejrzeniu doszedłem do wniosku, że jest to model zbyt uproszczony, bardziej pasujący do segmentu "hobby" (na co zresztą wskazuje cena). Ale do samego wykonania uwag nie mam, z większej odległości wygląda dobrze. Co do poprawności oznaczeń się nie wypowiem, ale kiedyś na forum (chyba nawet w tym wątku) ktoś wrzucił zdjęcie oryginału, można sobie porównać. A bardzo dobrej jakości zdjęcie można sobie zobaczyć na stronie producenta:

https://www.roco.cc/de/product/246143-0-0_1000_0-4-0-0-0-003001-0/products.html

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
404W napisał(a):
A czy możesz rozwinąć o co Ci chodzi z tymi uproszczeniami?
Służę uprzejmie wyjaśnieniami: uchwyty i zamki odlane razem ze ścianami bocznymi, maksymalnie uproszczony układ hamulcowy i "łyse" belki zderzakowe. Jak dla mnie to nieco zbyt daleko idące uproszczenia. Wagon wystarczy postawić obok dowolnego produktu Brawy, Exact train czy REE Modeles (takie francuskie Robo, tylko że z "nieco" bogatszą ofertą) aby dojść do wniosku, że jest to bardzo uproszczony model. Mi po postu brakuje czasu i umiejętności, aby doprowadzić model do akceptowalnego dla mnie standardu. Ale całkowicie zgadzam się z maciekk, że jest to bardzo dobra baza do waloryzacji. Na pewno też jest to świetny model "użytkowy" - uproszczenia sprawiają, że powinien bez szwanku przetrwać długie godziny jazd po makietach czy torowiskach "dywanowych".

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
756 35 5
Piko na fejsie pokazało zdjęcia gotowego E 186 w barwach PR.
Pomalowany tak samo jak ostatni EU07, SU46 czy wagon 2 klasy IC.
Ciekawe czy został zaliczony do segmentu expert czy hobby. Pantografy po raz kolejny z segmentu hobby. Do malowania chyba czas się przyzwyczaić, do czasu aż dużo modeli będzie zalegało ma półkach w sklepach i wówczas może coś się zmieni

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.656 391 7
A czy możesz rozwinąć o co Ci chodzi z tymi uproszczeniami?
To są uproszczenia zbyt skomplikowane aby o nich pisać... Ach ta semantyka...
Nie widziałem modelu na oczy ale go opiszę ku powszechnemu zaskoczeniu...
Zastanawiam się czy ktokolwiek widział w oryginale ów wagon, aby na bazie wypuszczonego modelu opracować jeszcze lepszy model...:eek::rolleyes::D...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Ciekawe czy został zaliczony do segmentu expert czy hobby. Pantografy po raz kolejny z segmentu hobby. Do malowania chyba czas się przyzwyczaić, do czasu aż dużo modeli będzie zalegało ma półkach w sklepach i wówczas może coś się zmieni
Nie ważny segment, ważna cena, a ta wynosi dla mnie w Modelmanii 540zł. Więc jest akceptowalna.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.746 41 4
Służę uprzejmie wyjaśnieniami: uchwyty i zamki odlane razem ze ścianami bocznymi, maksymalnie uproszczony układ hamulcowy i "łyse" belki zderzakowe. Jak dla mnie to nieco zbyt daleko idące uproszczenia. Wagon wystarczy postawić obok dowolnego produktu Brawy, Exact train czy REE Modeles (takie francuskie Robo, tylko że z "nieco" bogatszą ofertą) aby dojść do wniosku, że jest to bardzo uproszczony model. Mi po postu brakuje czasu i umiejętności, aby doprowadzić model do akceptowalnego dla mnie standardu. Ale całkowicie zgadzam się z maciekk, że jest to bardzo dobra baza do waloryzacji. Na pewno też jest to świetny model "użytkowy" - uproszczenia sprawiają, że powinien bez szwanku przetrwać długie godziny jazd po makietach czy torowiskach "dywanowych".
Ale to jest "Bromberg" bez liftingu, a formy rodem chyba z 1986 roku. Więc ma już swoje lata. Ale tu przynajmniej nic nie odpadnie jak u Brawy np, poręcze, resory itp.

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 30
Tabor 408
Tabor 10