• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości nie-PKP 2022

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.539 252 31
Ten niski fartuch z przodu Amerykanie nazywają "pilot", lub blacha pilota. Nie wiem jak to po Polsku nazwać. W tym modelu jest po prostu obcięty za wysoko i psuje to ogólny wygląd. Nie wiem dla czego niektóre firmy tak to robią, ale chyba w obawie o zaczepianie o nierówne szyny. Ja w swoich modelach zawsze robię jak w prawdziwych, czy to zgarniacze, czy ta blacha i jakoś nie mam problemów z zahaczaniem o szyny podczas jazdy, może od czasu do czasu na naprawdę ostrym nagłym podjeździe, ale to raczej otarcie i tyle. Kilka zdjęć prawdziwego: Zobacz załącznik 926933 Zobacz załącznik 926934
https://forum.modelarstwo.info/atta...926933/?hash=0c5d446e89103cb173f61570aa1f93a0
https://images.app.goo.gl/CGjnsptGuZfADh688
Ach, Te zdjęcia............. zakochałem się w tym parowozie .
Ach ta epoka Art Deco, Łempicka, wystawa w Krakowie
Czy ktoś na forum sprowadza je ze Stanów ,chętnie nawiążę współpracę.
Na PW proszę.
ps .jest oferta, może ktoś jeszcze się dołoży z zamówieniem , a ktoś to ogarnie................
https://www.trainworld.com/model-tr...d-drivers-paragon4-sound-dc-dcc-smoke-ho.html

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
4.976 10 2
Czy ktoś na forum sprowadza je ze Stanów ,chętnie nawiążę współpracę.
Nie wiem, czy w Polsce ktoś sprowadza.
Kalkulacja (oficjalną drogą) jest mniej więcej taka :
Cena 479 $ = 484 €
Plus koszt przesyłki z USA ok. 60 € = 544 €
Cło (o ile pamiętam 10%) = 54 €
Suma 598 €
VAT 23% = 137 €
Suma : 735 €

W tym kontekście oferty importerów w Niemczech są całkiem O.K. :
https://www.rd-hobby.de/Catalog/List/2269
https://aat-net.de/product-category...am-locomotives-4/nyc-4-6-4-vanderbilt-hudson/

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.539 252 31
Zastawiam się na faktem ,gigant Marklin/Trix wypuścił parowóz czeski, całkowicie czeski (?) i to na bardzo wysokim poziomie. I tu moje dywagacje ekonomiczne , jak z nakładem tego modelu w stosunku do liczby parowozów tej serii występujących w naturze i opłacalnością dla M/T tej produkcji ?
Czy dane z dawnych czasów o ekonomicznej opłacalności produkcji rzędu circa 4.000 sztuk jest nadal aktualne i czy ewentualnie będzie na taką liczbę popyt?
https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/39498

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.242 25 2
U Märklina z Trixem nakłady rzędu 2500 szt to już nakład limitowany, a 1000 szt bardzo limitowamy. Dlatego Albatros to napewno dobre kilka tysięcy sztuk. O granicy opłacalności trudno się wypowiedzieć, bo nie wiemy jeszcze ile odlewów zrobili tak naprawdę pod kolejne warianty, które planują w przyszłości.
Popyt na kilka tysięcy sztuk tej lokomotywy napewno się znajdzie i na kolejne warianty też. Sam fakt ile takich lokomotyw i gdzie jeździły w realu traci na znaczeniu. Powód jest prozaiczny - kto chciał mieć wszystkie popularne parowozy w swojej kolekcji ten je już ma i kolejkowiczom/zbieraczom brakuje już pomysłów na co jeszcze można wydać pieniądz. No bo ile można mieć Kriegsloków itp. Märklin to dostrzegł jakiś czas temu i kreuje rynek wydając wydawałoby się rodzynki, których jednak nikt wcześniej nie zrobił - i te parowozy schodzą naprawdę przyzwoicie.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.539 252 31
Rozumiem , że metalowe , bo takie są ich modele, mogą się pojawić polskie parowozy.
Cena 3000 zł za metalowy parowóz z silnikiem w kotle i metalowymi kołami i dźwiękiem na pokładzie , klasy Pt lub Ol nie będzie cena zaporową.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.376 111 11
Zastawiam się na faktem ,gigant Marklin/Trix wypuścił parowóz czeski, całkowicie czeski (?) i to na bardzo wysokim poziomie. I tu moje dywagacje ekonomiczne , jak z nakładem tego modelu w stosunku do liczby parowozów tej serii występujących w naturze i opłacalnością dla M/T tej produkcji ?
Czy dane z dawnych czasów o ekonomicznej opłacalności produkcji rzędu circa 4.000 sztuk jest nadal aktualne i czy ewentualnie będzie na taką liczbę popyt?
https://www.maerklin.de/de/produkte/details/article/39498
Moim zdaniem składa się na to kilka powodów. Przez ostatnie kilkanaście lat powiedzmy sobie szczerze koleje stają się trochę monotonne, a tym bardziej te na zachodzie. Wiele turystów z zachodu ma teraz ułatwiony przyjazd np. do Europy centralnej. Wiele historycznych lokomotyw z byłych krajów komunistycznych zostało odbudowanych i powróciło do ruchu. Dla turysty z zachodu jest to po prostu raj. Z tąd takie zainteresowanie taborem który w tamtych czasach nie miał szans na produkcje. Patrz na polski tabor od Piko i nie tylko. Zajeżdżając na wystawy kolejek u siebie, znam kilku panów którzy regularnie latają do Polski aby spędzić tydzień na parowozie "za sterami" w Wolsztynie. Nagrywają i sprzedają filmy które jak widać cieszą się zainteresowaniem nawet w dalekiej Ameryce. To właśnie to otwarcie nowych frontów spowodowało jak by renesans zainteresowaniem kolejami które po prostu nie były znane. Co Byś powiedział gdyby Marklin/Trix postanowił wprowadzić do produkcji np. Pt47?

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 35 0
Bardzo ciekawa nowość spalinowozu dwuczłonowego kolei RŻD. Zdublowana M62. Mam okazję gościć ten model i jest to jeden z lepszych wypustów Roco prezentujących model lokomotyw z Ługańska. Bardzo wiele dodatkowych detali i nowa forma pudła z elementami typowymi dla kolei Federacji Rosyjskiej. Smaczkami są anteny oraz dodane w wersji bez sprzęgu modelowego imitacje sprzęgów SA-3 czyli "pięści Breżniewa", trawione tabliczki na lokomotywy zarówno z serią i numerem jak i fabryczne, węże hamulcowe o innym kształcie niż znane dotychczasowe "parowozowe" na odlanym wieszaku. Model godny polecenia dla miłośników wschodnich klimatów kolejowych. Jest dostępny w Rybniku z tego co widzę. Idealna baza do współczesnego eszelonu.
73792.jpg

Ostatnio edytowane:

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.956 68 0
Bardzo ciekawa nowość spalinowozu dwuczłonowego kolei RŻD. Zdublowana M62. Mam okazję gościć ten model i jest to jeden z lepszych wypustów Roco prezentujących model lokomotyw z Ługańska. Bardzo wiele dodatkowych detali i nowa forma pudła z elementami typowymi dla kolei Federacji Rosyjskiej. Smaczkami są anteny oraz dodane w wersji bez sprzęgu modelowego imitacje sprzęgów SA-3 czyli "pięści Breżniewa", trawione tabliczki na lokomotywy zarówno z serią i numerem jak i fabryczne, węże hamulcowe o innym kształcie niż znane dotychczasowe "parowozowe" na odlanym wieszaku. Model godny polecenia dla miłośników wschodnich klimatów kolejowych. Jest dostępny w Rybniku z tego co widzę. Idealna baza do współczesnego eszelonu.
Zobacz załącznik 930145
Model 73794 miał również fajne malowanie, a na e-bay można kupić ciekawe modele dwuczłonowych "tiepłowozów" bez napędu;
https://www.ebay.pl/sch/tram_of_dream/m.html?item=324652185181&rt=nc&_trksid=p2047675.m3561.l2562

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 35 0
Model 73794 miał również fajne malowanie, a na e-bay można kupić ciekawe modele dwuczłonowych "tiepłowozów" bez napędu;
https://www.ebay.pl/sch/tram_of_dream/m.html?item=324652185181&rt=nc&_trksid=p2047675.m3561.l2562
Ciekawy model. Ja interesuję się koleją Federacji Rosyjskiej i wcześniejszą ZSRR ale zawsze uważałem, że brak jest szerzej dostępnych wagonów. Szkoda bo to jest taka bliska nam ale pewna egzotyka, inność. Ładne wagony dla tego przewoźnika kiedyś przynajmniej produkował Modela. Teraz jak jest w tej dziwności nie wiem.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.956 68 0
Ciekawy model. Ja interesuję się koleją Federacji Rosyjskiej i wcześniejszą ZSRR ale zawsze uważałem, że brak jest szerzej dostępnych wagonów. Szkoda bo to jest taka bliska nam ale pewna egzotyka, inność. Ładne wagony dla tego przewoźnika kiedyś przynajmniej produkował Modela. Teraz jak jest w tej dziwności nie wiem.
Rosyjska firma,nie wiem czy jeszcze działa;
https://www.super-pilot.ru/zheleznodorozhnie-modeli/lokomotivi.html
generalnie to zaśmiecamy, jest odpowiedni wątek w dziale 1;1 i tam sobie popatrz co koledzy mają
https://forum.modelarstwo.info/threads/koleje-naszych-wschodnich-sąsiadów-i-ich-modele.20830/

Ostatnio edytowane:

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 35 0
Rosyjska firma,nie wiem czy jeszcze działa;
Dzięki. Pewnie działa jak zawsze. Ja teraz rosyjskie modele 1/35 jak kupuję to muszą pokonać połowę świata ale wszystko się da. Kiedyś pokonywały kilka tysięcy kilometrów obecnie więcej ale wszystko się da obejść. Kiedyś była taka firma https://redstarrailways.com prowadzona przez Chrisa Whitea. Kawał dobrej starej modelarskiej roboty. Dzisiaj był by pewnie banitą ale akurat zmarł to nie usłyszał różnych inwektyw jakie np. mnie spotykają ale nie mam pojęcia dlaczego.

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.140 129 19
Choć do końca bieżącego roku jeszcze półtora miesiąca :gwizd: , a zapowiedzi różnych nowości na przyszły rok nie brak o_O - póki co głównie tych, które zostały przesunięte z racji wielu opóźnień :oops: - znamy już kolejną dużą nowość na 2022 rok :) , która jest produkowana przez firmę PIKO na zamówienie firmy Arwico AG - szwajcarskiego dystrybutora produktów tegoż producenta.

Przed Państwem :D - elektryczny zespół trakcyjny RABe 501 Giruno szwajcarskich kolei SBB - albo po prostu "szwajcarska glizda" ;) :

Podczas gdy my z niecierpliwością oczekujemy miniatur "kibli" ;) , po roku od oficjalnej zapowiedzi, na szwajcarski rynek trafia "szwajcarska glizda" :p . Podczas 20. Targów Faszination Modellbau, które odbyły się w miniony weekend w Friedrichshafen, PIKO zaprezentowało pierwszy seryjny gotowy model 11-członowej jednostki "Giruno". Modele mają być dostępne w sprzedaży jeszcze przed tegorocznymi Świętami Bożego Narodzenia.

PIKO 97230 / 97231 - elektryczny zespół trakcyjny Giruno RABe 501 008 SBB «Ceneri 2020»

- źródło: facebook.com/lokimagazin/posts/pfbid024okwRFbfy4UeSBMs6MzLsL1My5yn1yrYFUDYPPzCNDERfCiB8p9ZzwQgyUoAALSnl
- autor: LOKI – Das Schweizer Modellbahnmagazin

PIKO 97230 (1) (fb LOKI).jpg

- źródło: facebook.com/lokimagazin/posts/pfbid0WyEWxYYH6RbzFtcFMJFmR1wsvYwAYq4JQcNT31ekHrz19YQyuZRVf7nJ2bcSajPDl

PIKO 97230 (2) (fb LOKI).jpg

- źródło: facebook.com/Arwico/posts/pfbid02uEKBa2Uf1Mdb9eXaF34m7Kgf8Y6g5m7YSkq7ppenUPCim9fowuyjbYxBBoqYAFoLl
- autor: Arwico AG - Ihr Importeur für starke Marken

PIKO 97230 (1) (fb Arwico AG - Ihr Importeur für starke Marken).jpg

PIKO 97230 (2) (fb Arwico AG - Ihr Importeur für starke Marken).jpg

PIKO 97230 (3) (fb Arwico AG - Ihr Importeur für starke Marken).jpg

PIKO 97230 (4) (fb Arwico AG - Ihr Importeur für starke Marken).jpg

- źródło: arwico.ch/de/sbb-triebz-501-008-ceneri-2020-elfteilig-ep-vi-dcs-05-97230

PIKO 97230 (1) (arwico.ch).jpg

PIKO 97230 (2) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (3) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (4) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (5) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (6) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (7) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (8) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (9) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (10) (arwico.ch).jpg

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.140 129 19
PIKO 97230 (11) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (12) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (13) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (14) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (15) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (16) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (17) (arwico.ch).jpg
PIKO 97230 (18) (arwico.ch).jpg

W Friedrichshafen swój model pokazała także konkurencja :ROFL: :

- źródło: facebook.com/lokimagazin/posts/pfbid0WyEWxYYH6RbzFtcFMJFmR1wsvYwAYq4JQcNT31ekHrz19YQyuZRVf7nJ2bcSajPDl

märklin Giruno (fb LOKI).jpg

- źródło: maerklin.de/de/produkte/details/article/39810

märklin Giruno 1 (maerklin.de).jpg

märklin Giruno 2 (maerklin.de).jpg

märklin Giruno 3 (maerklin.de).jpg

märklin Giruno 4 (maerklin.de).jpg

Podobnie jak u pierwszego producenta, tak i w przypadku koncernu mäTRIX, miłośnicy współczesnej szwajcarskiej kolei mogą wyczekiwać swojego wymarzonego zestawu pod choinką ;) , jednak w tym drugim przypadku, na razie tylko w wersji 5-członowej :p (3 zestawy rozszerzające będą dostępne dopiero w 2023 roku :X3: ).

Ostatnio edytowane:

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.242 25 2
11 elementów bez przedpłat? Podobo już przypłynął statkiem do Sonneberg - plotki mówią ;) że w tym samym kontenerze co nasz EN57 - i że lada tydzień będzie w sklepach.
A na poważnie bardzo ambitny projekt gdzie chyba każdy człon różni się od pozostałych.

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Pięknie wykonane światła. Na powyższych zdjęciach widać, że pod jakim kątem się nie spojrzy dają bardzo dobrą imitację rzeczywistych. Szwajcaria... tu się oddycha!

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
698 9 1
Model piękny, detale.... Piko zdecydowanie wchodzi do najwyższej ligi producentów modeli. Do tego ich modele świetnie jeżdzą, co nie jest wcale takie oczywiste u innych producentów. Szkoda tylko, że malowanie to trochę wypukły i "pikselowaty"druk UV...

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187