• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości nie-PKP 2022

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
620 5 2
Z tego co widać, to wnętrze jest nieźle odwzorowane. Czy to zapowiedź standardu na przyszłość? Oby!
Proponuję z większą uwagą czytać post. Zwracasz uwagę na kształt krawata czy wysokość napisu w ST44, a nie zauważasz:

"W Friedrichshafen swój model pokazała także konkurencja :ROFL: :"
I dla ułatwienie - te wnętrze to wnętrze modelu Marklin - PIKO w tej kwestii nadal biednie się prezentuje.

Co nie zmienia faktu, że z modelu na model PIKO robi coraz ładniejsze modele z dużą ilością detali. Tu mamy już na prawdę wysoki poziom.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.242 25 2
PIKO w tej kwestii nie pokazało jeszcze ani jednego zdjęcia, więc do końca nie wiadomo jak się prezentuje wnętrze Giruno.
Natomiast szukając analogii w innych wagonach Piko robionych na rynek szwajcarski może nie będzie tak źle.
B648A364-1AD8-4AD0-9660-F1CCB09D3C3F.jpeg

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.376 111 11
Dzięki. Pewnie działa jak zawsze. Ja teraz rosyjskie modele 1/35 jak kupuję to muszą pokonać połowę świata ale wszystko się da. Kiedyś pokonywały kilka tysięcy kilometrów obecnie więcej ale wszystko się da obejść. Kiedyś była taka firma https://redstarrailways.com prowadzona przez Chrisa Whitea. Kawał dobrej starej modelarskiej roboty. Dzisiaj był by pewnie banitą ale akurat zmarł to nie usłyszał różnych inwektyw jakie np. mnie spotykają ale nie mam pojęcia dlaczego.
Znałem Chris'a osobiście. Fajny facet, dobry modelarz i skromny. Wypełniał naprawdę brakującą lukę w modelarstwie kolei wschodnich.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
No cóż - model RABe 501 od Piko dobrze się prezentuje. Cena - też, ale dla Szwajcara to niezbyt duży wydatek. Gorzej chyba jeżeli chodzi o ustawienie składu w gablocie czy na makiecie - 2,3 metra długości wymaga jednak sporo miejsca. No i wymóg minimum R2 do jazdy.
Ja ze swoim RABDe 500 od Roco - a tylko 5 wagonów - mam sporo kłopotu...

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.140 129 19
Wracając jeszcze na chwilę do "szwajcarskiej glizdy" :p - poniżej dwa filmy - pierwszy z oficjalnej premiery podczas 20. Targów Faszination Modellbau w Friedrichshafen oraz z prezentacji modelu, w tym jego funkcji i jazdy oraz drugi z rozpakowania całego składu.

Co ciekawe, okazuje się, że model posiada również podświetlane imitacje wyświetlaczy z relacją pociągu, umieszczone w drzwiach wejściowych. Ciekawie prezentuje się również sygnał końca pociągu, który oprócz tradycyjnych dwóch punktów w dolnych reflektorach, w Giruno ma dodatkowo "czerwony pasek" w kabinie, tak jak tylne światło w samochodach od czasu wprowadzenia ledowego oświetlenia.

Na koniec ;) - producent nieprzypadkowo umożliwia połączenie dwóch jednostek w jeden skład :podstepny: ... bowiem jednostki Giruno są również eksploatowane w podwójnej trakcji :D ! Koledzy sobie teraz wyobrażą tego prawie 5-metrowego, 22-członowego węża na makiecie :LOL: ... a tak to jeździ w rzeczywistości :ninja: :

Na dwóch ostatnich filmach widać, że nawet szwajcarski tabor, można "przyozdobić" dziełami "sztuki współczesnej" o_O .

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
Co ciekawe, okazuje się, że model posiada również podświetlane imitacje wyświetlaczy z relacją pociągu, umieszczone w drzwiach wejściowych.
Nic nowego, podświetlone wyświetlacze z relacją ma także RAe TEE II L.S. Models, który pokazałem tu. Wprawdzie wyświetlacze są nie w drzwiach, tylko obok, ale też są w modelu oświetlone.

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.140 129 19
Nic nowego, podświetlone wyświetlacze z relacją ma także RAe TEE II L.S. Models, który pokazałem tu. Wprawdzie wyświetlacze są nie w drzwiach, tylko obok, ale też są w modelu oświetlone.
Nie zgadzam się :) - coś nowego, ale w przypadku modeli firmy PIKO oraz omawianego modelu - jakoś wcześniej ani producent, ani dystrybutor się tym "nie pochwalili" ;) . Od razu dopowiem, że model konkurencji (mäTRIX) też ma mieć podświetlane imitacje wyświetlaczy :gwizd: :

- źródło: maerklin.de/de/produkte/details/article/39810

märklin Giruno 5 (maerklin.de).jpg

Jak widać powyżej, na razie podświetlane są tylko na wizualizacji :p ...

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.140 129 19
Kolega chciał go kupić ja być może też i już stracili 16 tyś PLN. Piko wyceniło jeden człon tego składu na około 773 PLN więc krzywdy by nie mieli. Dla mnie dziwna polityka.
Pytanie jaki wpływ na wykonanie (zastosowane techniki) oraz cenę końcową ma szwajcarski dystrybutor? Nie podejrzewałbym ich o to, aby chcieli "zaoszczędzić" na kosztach produkcji wybierając wykonanie oznakowania i malatury cyfrowym drukiem UV, oczywiście kosztem jakości wykonania, ale... chyba że to producent postawił sprawę jasno - będzie tak, bo tak "musi" być. Nie wiem. PIKO nie ma się czym martwić - szwajcarski dystrybutor bierze cały nakład, więc to de facto jego zmartwienie, ilu potencjalnych klientów zrezygnuje z zakupu tego - jakby nie spojrzeć - bardzo drogiego modelu, ze względu na zastosowaną technikę oznakowania i malowania.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
620 5 2
Choć tez nie lubię druku UV na modelach to niektóre malowania ciężko wykonać inaczej (w szczególności nowe okleiny ze zdjęciami). Natomiast w przypadku PIKO jest ewidentnie problem z jakością druku UV w szczególności elementów w odcieniach niebieskiego - tu konkurencja radzi sobie lepiej. I nie wiem z czego to wynika - z jakości maszyn ? Czy materiałów? Druga sprawa, ze tam gdzie druk UV mógłby być atutem ze względu na swoją wypukłość - np. numery lokomotyw w PKP jako miniatury aluminiowych znaków to wymyślają jakieś cienie…

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
…i podnoszone pantografy w przeciwieństwie do PIKO :p
I nie będzie pomalowany UV, co widać na zdjęciach jakie zamieścił @Remaj12.
Jak widziałem pierwszą prezentację tego Giruno (już jeżdżący, ale nie pomalowany), to pomyślałem że Piko wkońcu zrobiło porządny model z szczegółowymi detalami i delikatnymi pantografami. Pokazali gotowca i czar prysł, jak zwykle musieli coś spierdo... Uv na prostych czarnych pasach międzyokiennych, co to za skomplikowana grafika, że trzeba było tu druk cyfrowy wpakować? To może na kiblach też niebieski pas UV pociągną i będzie można postawić razem z czerwoną SU46 w gablocie straszydeł.
Jakoś logo SBB szło już tamponem zrobić i zaraz widać różnicę, poradzili sobie z tą "hiper trudną" grafiką, a z pasami już nie.
Bye bye Piko, co uchodzi w modelach za 500zł, nie przystoi w takich "ekskluzywnych" za tyle kasy, tu nie ma miejsca na kompromisy i drobne oszczędności (naprawdę drobne, ułamek całej kwoty). Arwico wybrało złego producenta do współpracy, albo miało słabe wymagania. Pieniądze pójdą do konkurencji, droższej i w niektórych elementach nawet gorszej od Piko(mniej przestrzenne odwzorowanie elementów na dachu i brzydsze pantografy, choć tu pewnie ze względu na podnoszenie są mniej filigranowe), ale za to porządnie pomalowanej. Pierwsze co się widzi patrząc na model to malowanie, później zwracasz uwagę na szczegóły(chyba że tak skopana bryła, że zaraz to widać, MTB;)). Chcę móc przykleić nos do tuby, by podziwiać model za niemałą kasę, a nie trzymać dystans metra by nie widzieć kaszki UV.
Kolejny raz się zawiodłem na Piko, może lepiej niech nie podchodzą do EP09, by czegoś znów nie zjeba... na tak wyczekiwanym modelu.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187