…i podnoszone pantografy w przeciwieństwie do PIKO
I nie będzie pomalowany UV, co widać na zdjęciach jakie zamieścił
@Remaj12.
Jak widziałem pierwszą prezentację tego Giruno (już jeżdżący, ale nie pomalowany), to pomyślałem że Piko wkońcu zrobiło porządny model z szczegółowymi detalami i delikatnymi pantografami. Pokazali gotowca i czar prysł, jak zwykle musieli coś spierdo... Uv na prostych czarnych pasach międzyokiennych, co to za skomplikowana grafika, że trzeba było tu druk cyfrowy wpakować? To może na kiblach też niebieski pas UV pociągną i będzie można postawić razem z czerwoną SU46 w gablocie straszydeł.
Jakoś logo SBB szło już tamponem zrobić i zaraz widać różnicę, poradzili sobie z tą "hiper trudną" grafiką, a z pasami już nie.
Bye bye Piko, co uchodzi w modelach za 500zł, nie przystoi w takich "ekskluzywnych" za tyle kasy, tu nie ma miejsca na kompromisy i drobne oszczędności (naprawdę drobne, ułamek całej kwoty). Arwico wybrało złego producenta do współpracy, albo miało słabe wymagania. Pieniądze pójdą do konkurencji, droższej i w niektórych elementach nawet gorszej od Piko(mniej przestrzenne odwzorowanie elementów na dachu i brzydsze pantografy, choć tu pewnie ze względu na podnoszenie są mniej filigranowe), ale za to porządnie pomalowanej. Pierwsze co się widzi patrząc na model to malowanie, później zwracasz uwagę na szczegóły(chyba że tak skopana bryła, że zaraz to widać, MTB
). Chcę móc przykleić nos do tuby, by podziwiać model za niemałą kasę, a nie trzymać dystans metra by nie widzieć kaszki UV.
Kolejny raz się zawiodłem na Piko, może lepiej niech nie podchodzą do EP09, by czegoś znów nie zjeba... na tak wyczekiwanym modelu.