• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości nie-PKP 2022

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
676 5 2
Pierwsze zdjęcia gotowych czeskich "gruszek" od Roco:
77001.jpg

Zapowiadają się świetnie.
Szkoda, że Roco nie opracowało naszych 408S :( - byłyby normalnie dostępne i w niezłym wykonaniu. Ale to niestety marzenia ściętej głowy :(

Czy ktoś się orientuje czy PKP Cargo po przejęciu AWT przemalowywało jakieś gruszki w niebieskie barwy? Jak tak to może będzie taki polski akcent ;)

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Grudniowa nowość od PIKO:)HOHAB w malowaniu i oznaczeniu kolei węgierskich.

PIKO 52480, 52481, 52482 - MAV M61 017
Zobacz załącznik 940132
Więcej: Koleje węgierskie 1:1 i w miniaturze

Pierwsze zdjęcia gotowych czeskich "gruszek" od Roco: Zobacz załącznik 940601

Szkoda, że Roco opracowało naszych 408S :( - byłyby normalnie dostępne i w niezłym wykonaniu. Ale to niestety marzenia ściętej głowy :(

Czy ktoś się orientuje czy PKP Cargo po przejęciu AWT przemalowywało jakieś gruszki w niebieskie barwy? Jak tak to może będzie taki polski akcent ;)

O Pany, skąd na to wszystko kasę brać??? Te dwie pozycje obowiązkowe :) Nie samym PeKaPem żyje człowiek :)

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
839 90 3
Pierwsze zdjęcia gotowych czeskich "gruszek" od Roco: Zobacz załącznik 940601

Szkoda, że Roco opracowało naszych 408S :( - byłyby normalnie dostępne i w niezłym wykonaniu. Ale to niestety marzenia ściętej głowy :(

Zauważyłem u Roco i Piko trend to wypuszczania IV i VI epoki. Nie rozumiem czemu pomija się V. Motoraki, laminatki, a teraz gruszki. Pozostaje się wstrzymać, a wagony warto nabyć. Są częstymi gośćmi na naszej sieci kolejowej!

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.428 137 19
Czy ktoś się orientuje czy PKP Cargo po przejęciu AWT przemalowywało jakieś gruszki w niebieskie barwy?
Pod koniec stycznia tego roku, natrafiłem na poniższe zdjęcie :D , które zapewne ów "Adrian" podpisany na nim, zamieścił na jednej z grup znanego portalu społecznościowego:

Uacs PKP Cargo International.jpg

Wagon zbiornikowy 83 54 9322 421-5 CZ-PCI Uacs 451.11

Niestety tym razem nie zapisałem sobie źródła, kiedy pobierałem zdjęcie :cenzura: - dzisiejsze próby jego odszukania spełzły na niczym :( .
Jak tak to może będzie taki polski akcent ;)
Jeżeli Roco będzie produkować również tę odmianę to zapewne tak :) , a jeśli nie :niepewny: ... to może też tak :LOL: - wszak wydawanie "przemalowanek" na rynek polski to specjalność tej firmy :p .

SP47-001

Aktywny użytkownik
Reakcje
245 12 4
Pod koniec stycznia tego roku, natrafiłem na poniższe zdjęcie :D , które zapewne ów "Adrian" podpisany na nim, zamieścił na jednej z grup znanego portalu społecznościowego:

Zobacz załącznik 941404

A ja mam na takie opracowane kalkomanie, także jakby ktoś chciał przemalować swoje modele na takie to zapraszam, z różnymi numerami nie będzie problemu. Z PKP Cargo International w Czechach mam jeszcze talboty jakby co. ;)

vojtag

Nowy użytkownik
Reakcje
37 0 0

Zobacz załącznik 941404

Niestety tym razem nie zapisałem sobie źródła, kiedy pobierałem zdjęcie :cenzura: - dzisiejsze próby jego odszukania spełzły na niczym :( .
Jeżeli Roco będzie produkować również tę odmianę to zapewne tak :) , a jeśli nie :niepewny: ... to może też tak :LOL: - wszak wydawanie "przemalowanek" na rynek polski to specjalność tej firmy :p .
Narazie jest chyba jedyny ktory jest w takim malowaniu po rewizji. Sluzy do skladowania piasku dla lokomotyw na szopie Darkov, na terenie kopalni Darkov, na sieci bocznic PCI. Reszta to zwykle wozi tylko raz na czas popioly z cieplowni w Kladně. No i dosyc nudna wersja to jest, bo Raj/Uacs bylo mozna spotkac w sporej ilosci bardzo ciekawych farb niz akurat ta.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.385 124 1
Uzupełnienie (unboxing - niestety wersja językowa DE) wpisu dotyczącego limitowanego modelu lokomotywy Vectron DB Cargo 193 394-4, wyprodukowanego przez LS Models dla niemieckiego sklepu Menzels Lokschuppen z napisem "Schienenbrücke Ukraine - #WeStandWithUkraine".

Ps. Warto zauważyć na filmiku, że niedoskonałości w produkcji modeli nie dotyczą tylko polskiego rynku:(

Reakcje
135 0 0
Roco 77002 nowość 2022, która dotarła w 2023 :) nic tylko czekać na resztę produktów zapowiedzianych w katalogu 2022 :)

a co do silosów, jak dla mnie są wykonane perfekcyjnie, przyjemnie się na nie patrzy.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.393 18 0
Tylko tutaj mamy wagon po modernizacji, z innym niż pierwotne kształtem zbiorników i ułożeniem drabinek: KLIK
W każdym razie bez względu na wersję, te elementy musiałby być zmienione, by upodobnić się naszych wagonów.

Edyta: @Rysiek
VV Czyli to modernizacja czechosłowackich wagonów. Rozumiem. Dzięki za info.

Ostatnio edytowane:

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.844 37 1
Czechosłowaci Uacs ma tyle wspolnego z polskim, że z daleka wygladaja podobnie.
Natomiast pewna ilość wagonów serii Uacs czechosławackiej budowy została zakupiona przez polskie przedsiebiostwa i przejestrowane na polskie numery, ale poddano je modernizacji co napisałem wczęśniej.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187