• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2023 w N

techno

Moderator
Zespół forum
Reakcje
1.148 18 0
Dziś trafiając na fejsbuku na ten post, przypomniałem sobie tegoroczny katalog Lemke.

Fejsbuk: KLIK
W katalogu Lemke pojawił się ten wagon, jako nowość na 2023:
1688560643084.png

Zdjęcie ze strony: KLIK

Podobne? Wydaje się, że tak.

W następnym linku zdjęcie do tegoż wagonu z Zielonej Góry z boku: KLIK, a tu wersji bez koła hamulca ręcznego: KLIK

Poprawcie mnie, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że MF Train/Lemke wyprodukowało wg jakiejśtam posiadanej lub stworzonej jednej formy wagony polskiej konstrukcji 437Z z Zastalu (tudzież produkcji EKK wg innych źródeł - brak mi pewności, co do tego) :) Malatura się z grubsza zgadza. Roco również w H0 wyprodukowało ten wagon, ale także na bazie jakiejśtam formy.

W jednym z wątków dot. zagadek pojawiła się informacja o tym wagonie: KLIK

Nie znalazłem zdjęć żadnych innych tego typu wagonów w barwach SNCB, zatem to powinny być te, ale czekam na opinie.

Edyta: wykorzystana forma na pewno odzwierciela wagony obecne na Słowacji: KLIK, ale też nie do końca!

techno

Moderator
Zespół forum
Reakcje
1.148 18 0
Spodziewałem się tego od dnia, kiedyposzła informacja w wątku H0. Fejk, ale ładny ;)

Modellbahn Union / DM-Toys wypuszczają dwie cysterny PKP - KVG DEC w wersji z fabryczną patyną i bez (dwa różne numery inwentarzowe). Cysterny z V epoki, choć piszą też o VI.

Edyta. Ważdny dopisek dotyczący fejku. Charakterystyczny kształt zbiornika wynika z przeznaczenia pod konkretny ładunek: szlam kredowy, który spływa wolniej, niż klasyczna ciecz. Klasyczna beczka przy takim ładunku nie zostałaby zatem grawitacyjnie opróżniona w całości, bez pozostawienia trudnego do usunięcia osadu. Z tego względu dość osobliwie wygląda naniesione malowanie charakterystyczne dla cystern przewożących paliwa i oznaczonych tablicą ADR ;) Dla niewtajemniczonych: oznaczenie 30/1202 oznacza: 30 - ciecz zapalna (temp. zapłonu od 21ºC do 100ºC), natomiast 1202 - Olej napędowy do silników Diesla (węglowodory ciekłe o temperaturze zapłonu ponad 55 do 100 °C). Ze szlamem kredowym zatem nie ma to nic wspólnego.

Modellbahn Union N-G32063 - wersja bez patyny za 35 euro.
1688652058660.png

Modellbahn Union N-G32064 - wersja z patyną za 40 euro.
1688652071430.png

Zdjęcia - DM Toys.

Ostatnio edytowane:

techno

Moderator
Zespół forum
Reakcje
1.148 18 0
Pojawiła się cena tych Arnoldow DR, co byly w poscie ze stycznia:
https://www.menzels-lokschuppen.de/...421-DR-Personenwage-Set-3-tlg-Typ-B-Ep-3.html
Nie pamiętam czy w Polsce takie z zaokraglonymi oknami występowały.
Ciekawe kiedy się to ukaze w sprzedazy.
Pozdraw
Storch
Pisaliśmy już o nich - Typ B, czyli niewystępujący u nas. Prawdą jednak jest, że po przemalowaniu nikt patrzący na wagony z odległości większej niż 50 cm się nie skapnie:D (wiem wiem, dach;))

Tylko dwa lata opóźnienia ;) Nowość z 2021 roku...

techno

Moderator
Zespół forum
Reakcje
1.148 18 0
Jest katalog Fleischmann Jesień/Zima 2023 - KLIK

Poza tym, że są realne zdjęcia wydanych w tym roku modeli PKP, nawet nie sprawdzam, czy jest coś nowego.

Zresztą ktoś na drehschreibe-online się zbulwersował, że w przypadku Roco to tylko aktualna oferta, a nic nowego, zatem u Fleischmanna pewnie dokładnie taka sama sytuacja.

techno

Moderator
Zespół forum
Reakcje
1.148 18 0
Nowości jesienne TRIX 2023: KLIK

Praktycznie same przemalowanki. Interesujące na pewno są V-epokowe wagony czeskie, które można było spotkać również w składach polskich pociągów w okolicy roku 2000+. Marzy mi się taka przemalowanka w barwy IC, a dwie formy z tego co ma Trix można zrobić: dwójkę i sypialny.

Lokomotywy - sama cyfra z dźwiękiem.

Ostatnio edytowane:

techno

Moderator
Zespół forum
Reakcje
1.148 18 0
Jako że tutaj jeszcze tej informacji nie było, to warto wiedzieć, że z N-aszej skali zrezygnował w tym roku Torsten Kühn, właściciel Kühn modell & digital.

Informacja pojawiła się na stronie Kuehna i Roco, a tu nawet materiał wideo: KLIK.

Od nowego roku zatem formy od Bohunów oraz towarowych wagonów do przewożenia potasu, a także forma lokomotywy 371/372/BR180 powinny być wprowadzone do katalogu Fleischmanna, a widać je już było na targach w Lipsku w gablotach właśnie Fleischmanna w tej sekundzie:

Mnie ta informacja bardzo cieszy, bo cenię sobie moje jedyne modele Bohunów PKP Kuehna, a chciałbym móc zakupić kiedyś jedną ze wspomnianych lokomotyw w malowaniu używanym na sieci PKP.

Zatem sam fakt, że Modelleisehnbahn GmbH przejęło część modelową Kuehna (przede wszystkim linie TT oraz te kilka wypustów w N) to nowość 2023. Natomiast na sam tabor poczekamy pewnie do katalogu 2024.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 54
Tabor 8
Tabor 24
W
Tabor 62
W
Tabor 166