• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2023 w N

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.205 18 0
... i trochę Freightlinerów w różnych wariantach malowania i oznakowania, ale nie wiem, czy był jakiś model z numerem spotykanym w oryginale na naszych torach.:niepewny:
Mam takiego (fotki słabe, bo "na szybko" zrzuty z filmików):
Swego czasu miałem pomysł, co by zrobić takie zestawienie fabrycznych modeli z innych zarządów, które były/są widywane na polskich torach. O ile jeszcze w przypadku lokomotyw nie jest to wybitnie trudne (zbiór wydaje się dość niewielki, tak jak w przypadku Class 66 czy wspomnianego już przeze mnie Euroduala HVLE w innym wątku), o tyle w przypadku wagonów jest to już droga przez mękę i raczej będzie wyglądać tak, jak dotychczas, czyli na bazie przypadku (ja widziałem na żywo/na zdjęciu taki a taki wagon, a właśnie producent X go wypuszcza).

cysior

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 0 0
Można zamawiać niektóre z tych kitów showcase już gotowe, pomalowane, ale raczej efekt taki sobie

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.205 18 0
Z tego wynika, że formy będą dwie. Niestety wszyscy będą zawiedzeni wózkami - Y25. W każdym razie - łatwiej będzie podmienić wózki, niż poprawić konstrukcję wagonu. Zatem, chyba będziemy zadowoleni:)
Sam sobie odpowiem ;) W wątku dot. H0 poszła informacja że Albert Modell wydał cemenciarkę na takich wózkach. Ja znalazłem coś takiego tu:
http://www.el-tor.pl/pl/wagony/11-wagon-specjalny-typu-408s.html

Źródło: powyższy link:
1684496956098.png

Zatem nie musimy wymieniać wózków, jak już model nabędziemy ;)

PS. Tu też jest ten wagon na tych wózkach: KLIK.

OP
OP
ALA

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
Super, tylko że na pokazanych powyżej zdjęciach są wagony typu 408Sf, które od zapowiadanych przez Trixa różnią się nie tylko wózkami ... :rolleyes::cool:
No chyba, że właśnie tą odmianę wyda Trix, to ok., tylko że jest ona tak rzadka, że ja nie widziałem jeszcze składu "gruszek" firmy Cemet, w którym by były więcej niż dwa, trzy takie wagony, więc pełen skład złożony z wagonów tej odmiany wyglądałby dosyć osobliwie i raczej mało realistycznie.
Natomiast wspominałem już o tym, że takie wagony, jakie w zapowiedzi pokazał Trix, też po naprawach otrzymywały takie wózki, ale to chyba jest jeszcze rzadszy wariant, niż te 408Sf.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.205 18 0
Nie, żebym przepowiadał, ale spodziewałem się Eanos-ów PKP Cargo:

Zobacz załącznik 945232
Mamy zatem chyba pierwszy pełnoprawnie odwzorowany wagon PKP Cargo w skali N. Dotychczas to były przemalowanki.
Jeszcze się odgrażają, że wydadzą zestaw w I kw. 2023 ;) Spodziewam się ceny tożsamej do wydawanych już Eanos-ów, tj. 67,9 euro u producenta.

EDYTA: Zestaw jest już na stronie: KLIK. Cena taka, jak podałem, ale termin wydania to już III kw. 2023:p
Fleischmann nadaje, że Eanosy PKP Cargo są już dostępne: KLIK
Na stronie jest też foto:
1684915410073.png

Wychodzi na to, że z polskich rzeczy do wydania została tylko druga nowość z 2022, czyli platforma konterowa CLIP.

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
600 4 1
Mrugalski zamailował, że już ma dwusilnikowego Big Boya z Kato (na razie wersja analogowa ze złączem na dekoder (cyfra i dźwięk będą "w zukunfcie" (na razie nieokreślonym)

cóż fajny, stosunkowo niedrogi (1700 zł) i nawet jeździ po małym promieniu (280 mm), ale ja nie kupię z kilku powodów: najważniejszy to "żydowska" (choć katol(emk)icka) skala 1:150. Bigboy jest wystarczająco duży, żeby mu jeszcze zmieniać skalę :p

jakby ktoś był zainteresowany to jest tutaj

https://www.dm-toys.de/de/produktdetails/Kato_126-4014.html

aha Mrugalski nie płaci mi za reklamę

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
600 4 1
Wiem, że 1:150 jest japońska i USowska - stąd cudzysłów i emotikon. Dawno temu przymiotnikiem "żydowski" określało się coś co nie pasuje do reszty. Na p[rzyszłość będę brał pod uwagę forumową młodzież która tego może nie wiedzieć i do wszystkiego podchodzi serio :p
A skala angolska jest nawet 1:148. O tym że BB Kato jest w skali 1:150 (jak większość wyrobów tych japońców) pisze Mrugalski pod podanym linkiem

Nie jestem z Hameryki, więc nie zachwycam się nim, bo się zachwycam swoim BB z Athearna, który jest znacznie dokładniej wykonany :p.
W porównaniu z tymże Kato ma jednak dwie wady (1) - jest droższy, a dodatkowo jak go kupowałem dwa lata temu ojro stało wyżej). No i 2) - musi mieć R3, za to na łuku nie robi takiej parodii jak wyż-wyszcz Kato. A i tak najlepszy BB jest od Rivarossiego, tyle, że cena + transport z USA + cło VAT i inne 3,14erdoły robią z tego ponad 3000 zł.

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.863 141 0
O słuszności BB nie będę dyskutował zwłaszcza, że mam podobne odczucia i wolę już swojego Czelendżera. :D
Ale o tym, że modele amerykańskie (Atlas, Intermountain, itd) w N są w 1:150 to pierwsze słyszę.
Pół biedy jak już je mam i wszystkie do siebie pasują, gorzej jakby część była 1:150 a część 1:160 :D

Ostatnio edytowane:

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.205 18 0
Mrugalski zamailował, że już ma dwusilnikowego Big Boya z Kato (na razie wersja analogowa ze złączem na dekoder (cyfra i dźwięk będą "w zukunfcie" (na razie nieokreślonym)

cóż fajny, stosunkowo niedrogi (1700 zł) i nawet jeździ po małym promieniu (280 mm), ale ja nie kupię z kilku powodów: najważniejszy to "żydowska" (choć katol(emk)icka) skala 1:150. Bigboy jest wystarczająco duży, żeby mu jeszcze zmieniać skalę :p

jakby ktoś był zainteresowany to jest tutaj

https://www.dm-toys.de/de/produktdetails/Kato_126-4014.html

aha Mrugalski nie płaci mi za reklamę
Tylko że w informacji "producenckiej" (czyli nie w tabeli wypełnianej przez pracownika sklepu) na DM Toys jest wyraźnie wskazane, że Kato zrobiło BB w 1:160.

In Spring 2023, we at KATO will be launching this world famous steam locomotive as a 1:160 N Gauge model
Strona Kato USA teraz średnio działa, ale na innych również znalazłem info, że jest to 1:160. Zresztą mam Class 66 Kato, który też jest 1:160, w przeciwieństwie do Dapol'a i jego wyspiarskiego 1:148.

Jaco3011

Aktywny użytkownik
Reakcje
245 52 0
No to można zmierzyć i porównać, powinno wyjść czy jest 1:150 czy 1:160.

Z tego co mi wiadomo, to 1:150 robią tylko japońszczyznę, RhB i skład Asia Express z Mandżukuo, tylko nie pamiętam, kto wyprodukował to ostatnie.

Shinkanseny, ameryczka i inne są 1:160.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 54
Tabor 8
Tabor 24
W
Tabor 62
W
Tabor 166