Jeszcze jedna rzecz odnośnie naszych gruszek. Koledzy z H0 robią sobie takie zestawienie polskiego taboru:
KLIK. Są tutaj wszystkie gruszki w malowaniu jasnoszarym z nowym logiem CEMET wydane przez Albert Modell. Chodzi o malowanie tożsame, do pokazanego na zdjęciach przez Trixa.
Co ciekawe, wszystkie gruszki AM w tym malowaniu mają rejestrację PL-CEMET. Te na zdjęciu Trixa (po odpaleniu powiększonego na stronie), wyraźnie wskazują na klasyczne PKP. Szukałem na sieci zdjęcia tego malowania z PKP ale mi się to nie udało. Takowe znalazłem tylko ze starym logiem i ciemnoszarym malowaniu. Mam też wątpliwość, czy dół ramy jest na zdjęciu Trixa czarny, czy szary z refleksem słonecznym (widać, że pogoda przy której było robione zdjęcie, była słoneczna). Kierunek cienia może jednak wskazywać, że dół jest czarny, bardzo mocno doświetlony, zatem moja wąpliwość jest raczej na czarny.
Jakby ktoś znalazł takie zdjęcie z wagonem, jakie zamieścił u siebie Trix, w lepszej jakości, byłbym bardzo wdzięczny.
Albo potwierdził, że dobrze widzę, że to te wagony ze zdjęcia 1 i 3 z tej strony:
KLIK
PS. Na jednej z czesko-słowackich grup modelarskich na FB, do której ostatnio trafiłem, również zastanawiają się, który model zostanie wydany. Nasz czy czechosłowacki. Zatem nie tylko my mamy wątpliwości, czy Trix wie, co robi
PS2. Na forum 1zu160.net także to pytanie zostało zadane (z ujęciem tematu zgodności wózków).