• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja pierwsza makieta modułowa.

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.949 12 0
Witam.Dziękuję za miłe słowo uznania:). Góry jeśli dobrze rozumiem te na module z mostami, od podstaw to: styrodur, na to ręczniki papierowe nasączone wikolem rozrzedzonym z wodą, potem jak to dobrze wyschło całość szpachlowałem gipsem budowlanym. Kiedy gips wysechł trochę popękał dlatego kolejny krok to grubo wysmarowałem go wikolem ale już gęstym.Całość po wyschnięciu jest elastyczniejsza a pęknięcia znikneły, więc pomalowałem to na brązowo:)

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.949 12 0
Witam wszystkich. Przez kolejne dni praca poszła do przodu(y)

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.923 47 1
A co z urządzeniami srk (sterowania ruchem kolejowym)? Czy montując semafory czy tarcze nie trzeba będzie niszczyć części tego, co zostało tak ładnie zrobione?

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.949 12 0
Właśnie to jest dobre pytanie. Jestem kompletnie zielony w tym temacie i nie wiem jakie semafory i całą część sterowania ruchem zainstalować. Bardzo chętnie przyjmę informacje co i gdzie ustawić na tych dwóch modułach stacyjnych.

Reakcje
45 2 5
@piciu86 - sygnalizacje myslales ksztaltowa czy swietlna? Ksztaltowa np. Viesmanna wymagalaby wiercenia dziur do zamocowania semaforow albo tarcz. Swietlnej nie instalowalem wiec nie wiem ale tez trzeba by wiercic. Nie wiem tylko ktora wymaga wiekszych dziur. Nie ma co sie przejmowac - da sie potem szkody naprawic :)

Reakcje
45 2 5
Niekoniecznie, w Kargowej albo na większych stacjach były kształtowe nawet w latach 90-tych. Ale oczywiście linia została zamknięta wiec może dlatego nie modernizowano.

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.949 12 0
Proszę ja ciebie, przy tym biurku akurat nikt nie będzie siedział więc lampki nie robiłem podswietlanej:-D ale na piętrze za to zrobię podobny stół i tam lampka będzie świecić a że będą wieksze okna na piętrze to ładnie będzie widać:)

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.734 109 2
piecyk zrobiłem z balsy deseczki grubości 5mm, ponacinałem delikatnie nożykiem, pomalowałem i trochę przybrudziłem:D
Jak kolega zapytał o świecenie lampki , to ja się powstrzymać nie mogę i zapytam o piec mam nadzieję że komin drożny i będziesz w nim palił.:D:D

A poważnie bardzo mi się podoba wnętrze świetna robota.(y)

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.949 12 0
Jak kolega zapytał o świecenie lampki , to ja się powstrzymać nie mogę i zapytam o piec mam nadzieję że komin drożny i będziesz w nim palił.:D:D

A poważnie bardzo mi się podoba wnętrze świetna robota.(y)
A dziękuję bardzo. Co do komina to jak budynek będzie skończony to nabuzujemy w piecu, że mrozy nie będą straszne:)[DOUBLEPOST=1385593673][/DOUBLEPOST]
A ta nastawnia coś "nastawia" bo nie widzę żadnych urządzeń srk????
Urządzenia srk tak jak już Daniel pisał będą na piętrze które dopiero powstaje:)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.306 663 30
Ale Tomek pytał o urządzenia zewnętrzne, które miałyby być nastawiane z tej nastawni: napędy zwrotnicowe, sygnalizatory itp. Poza tym, jeżeli to ma być rzeczywiście nastawnia, to na parterze nie ma żadnych pokoi z paprotkami i piecem kaflowym, tylko naprężacze pędni, albo po przebudowie urządzeń srk na elektryczne - stojaki z przekaźnikami.