• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja pierwsza makieta modułowa.

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.906 12 0
Piciu 86 Witam ! Idziesz z praca niesamowicie , codziennie cos nowego . Czy to jakaś impreza się szykuje o której nikt nic nie słyszał ?
A dziękuję:) Staram się jak mogę a, że jest czasem dzień wolny to sobie siedzę i dziubię. Na razie na żadną imprezę się nie piszę chociaż kto wie może jak będzie to wszystko kiedyś skończone to się odważę;)

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.906 12 0
Witam Państwa:)
Po dłuższym czasie, żeby ktoś sobie nie pomyślał że nic się nie dzieje zostały wykonane następujące rzeczy:
- moduł z mostem jest już po szpachlowaniu i pokryciu warstwą wikolu co wzmocniło konstrukcję, natomiast przyczółki mostu zostały pomalowane i postarzone a sam most jest już prawie na ukończeniu, położone i podłączone zostały już tory,
- wykonałem samoróbkę oświetlenia końca toru przy koziołku oporowym,
- wstępnie sklejona i pomalowana bryła budynku stacji na peronie, czeka jeszcze na wykończenie w środku i oświetlenie, na peronie doszły ławeczki i parę osób,
- część z bunkrem została pokryta trawą, obsiana krzaczkami, doszło pierwsze drzewko i parę ciekawych rzeczy jak widać na zdjęciach;)

- w dalszym ciągu myślę nad nazwą stacji może podsuniecie mi koledzy jakiś pomysł?

Załączniki

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.906 12 0
kolejne zdjęcia

Załączniki

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.906 12 0
Piciu86 Jak to jest zrobione (te złuszczenia farby ?)
Więc najpierw pomalowałem most farbą w kolorze rdzy, potem nałożyłem Maskol firmy Humbrol w tych miejscach w których miała być widoczna rdza(żmudna praca ale efekt wyszedł bardzo ładny), Maskol schnie w 10 minut i potem malowałem całość ponownie farbą ale już w kolorze właściwym i po krótkim czasie delikatnie pęsetą wydrapywałem z pod farby Maskol co dało właśnie oczekiwany efekt. Następnego dnia całość malowałem rdzawym i czarnym wash-em firmy Citadel

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.906 12 0
Witam. Ostatnio miałem troszkę mniej czasu ale z nowych rzeczy doszedł płot betonowy oraz brama i jak widać na zdjęciu pulpit sterujący. Na razie podłączone są tylko zwrotnice które już przekładane są elektrycznie a w przyszłości będzie jeszcze oświetlenie ale to prawdopodobnie pod koniec miesiąca bo czekam za lampami na dwa moduły stacyjne i oświetlenie będzie kompletne. A już wkrótce pojawią się zdjęcia magazynu który już powstaje;)

Załączniki

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 7 0
Pięknie, podziwiać... Płot super, ale brama wygląda, jakby była zamocowana do słupków betonowych, a to się w realu nie uda, daj słupki w kolorze bramy, dziwnie to teraz wygląda.

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.906 12 0
brama wygląda, jakby była zamocowana do słupków betonowych, a to się w realu nie uda, daj słupki w kolorze bramy, dziwnie to teraz wygląda.

Dzięki Marek za trafna uwagę. Właśnie się zastanawiałem nad tym ale będzie to zmienione bo też mi się nie podoba:)

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.906 12 0
Witam. Przez ostatnie parę dnie robota poszła do przodu:
- doszedł magazyn, w którym zainstalowałem oświetlenie, wnętrze wstępnie wykończone teraz czeka jeszcze na wyposażenie,
- dzięki dobrej radzie Marka Bydgoszcz słupki bramy zostały przemalowane w kolorze takim jak brama a droga przed nią wstępnie wyłożona płytami,
- na pierwszym module z peronem doszły dwie lampy i ta część peronu jest oświetlona, jeszcze tylko dojdzie toaleta dworcowa,
Oto parę zdjęć jak to wygląda;)

Załączniki

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.906 12 0
Tylko ta latarenka na koźle mi za mocno świeci... :)
Generalnie nie mogę dostroić aparatu żeby dobrze było widać bo w realu efekt światła jest trochę słabszy ale i tak masz rację Kris muszę trochę to zmniejszyć(n)[DOUBLEPOST=1384534317,1384533965][/DOUBLEPOST]
A właśnie. Jak zrobiłeś tą podłogę ?
A co do podłogi to akurat ten magazyn Auhagena nr 11351 miał w komplecie taką podłogę i do niej trzeba było przykleić ściany, jedyne co to tylko ją pomalowałem i troszkę pobrudziłem(y)

Reakcje
0 0 0
Gratulacje projektu. Wygląda bardzo ciekawie, co prawda ja preferuje bardziej 'żywe' makietki tzn. żywsza zieleń, a nie wszystko takie szare, ale cóż!
Powiedz mi jak zrobiłeś te góry ? Owinąłeś może gazetami taką siateczkę namoczoną gorącą wodą a potem szpachla? Czy jak?