• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei wschodnioniemieckich DR

Reakcje
2.928 583 107
Tak, tyle że i mój zakres wiedzy w tym temacie był wówczas inny. Natomiast wagon serii Bmh widnieje w planowym rozkładzie jazdy tego pociągu w tych latach. Więc nie była to nietypowa sytuacja.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.226 58 2
U mnie zaplątał się mocny opóźniony (o równe 44 lata) Städteexpress Stoltera nr Ex126 z Berlina w drodze do Rostock Hbf. Zestawienie ma o dziwo wtorkowo/środowe. Wagony i lokomotywa prawie jak nowe, jeszcze roku nie mają, ale ciągle czyściutkie ;)
IMG_5274.jpg

Lokomotywa to oczywiście Piko, wagony 1 i 2 klasy - Roco a WRge Heris. Ten ostatni całkiem OK, choć jak tylko Brawa wypuści swój wypust (z szarym dachem) ten wylatuje na bocznicę.

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.226 58 2
A tutaj stacja w Lubaniu Śląskim 34 lata temu. Nurek czeka aż zagubiony motorak, pełny Czechów i czeskiego piwa, zwolni tor by wrócić do Frydlandu z gruszkami pełnymi polského cementu. Nie wiadomo w sumie co droższe, ten cement, czy te gruszki...
Spocona 106-ka z Görlitz, przybyła z pustym bruttem wracającym po wungiel z Wałbrzycha, chce się szybko od niego uwolnić. Przyjechała tak daleko by przejąć 3, naprawione w ZNTK Lubań, DeeRowskie 112-tki. Jej maszynista nie może się nadziwić, że polskie betonowe podkłady nie rozsypują mu się pod kołami.
Byk czeka już na to puste brutto, 2 godzinki i będzie mógł się dowoli wybyczyć w Wałbrzychu...
IMG_5359.jpg

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.226 58 2
Dzisiaj widok sprzed równo 60 lat, gdzieś spomiędzy Düsseldorfu a Kolonii.
D-Zug z Warszawy Gdańskiej do Paryża, z wagonami z Moskwy oraz grupą wagonów Berlin - Paryż. Mocno spóźniony, powinien przejeżdżać tędy nocą.
IMG_5371.jpg
IMG_5372.jpg

Skład pociągu to:
DB - Br110 Piko
Grupa Warszawa - Paryż
PKP - bagaż (dali co stało) - Roco,
DR - Bc4ge - podmieniona kuszeta DR, w polskiej na odcinku Frankfurt - Berlin doszło do kradzieży parówek. Wagon wyłączono, Stasi i grupka "cywilów" z kolejnych 2 wagonów już są na tropie sprawcy. Pewna podróżna z wyłączonej kuszetki krzyczała że musi zatelefonować. Po dłuższej chwili, podobno sam Erich H. nakazał podstawić zastępczą kuszetkę. Ponoć Gomułka obiecał w zamian 3 węglarki węgla kamiennego. Erich będzie się jeszcze denerwować przez kolejnych 30 lat. On myślał o Eanosach, a Genosse Gomułka przysłał 3 niskie Linz'e. I to bez węgla! W zamian były figi, w drugiej mak a w trzeciej pasternak. Mimo użycia Enigmy jest to dla niemieckiego IPN do dnia dzisiejszego nierozwiązana zagadka.
SZD - sypialny WLAB - ACME
SZD - sypialny WLA - ACME
SNCF - 2 klasa -B9 - REE
PKP - 2 klasa Bhxz - włoch - Roco. Mocno pachnie tu paprykażem.
PKP - 2 klasa Ahxz (ex DRG Bg28) - Roco - tu znowu pachnie jajkami. Wszyscy podróżni są poddenerwowani, ostatnio taki sam wagon przepadł bez wieści gdzieś pod Hannoverem (razem z zawartością). Rewanżyści z RFN twierdzą, że ten wagon nigdy do ichnich Niemiec nie wjechał...
Grupa Berlin - Paryż
DR - WR4ge - Mitropa. Nikt nie wie, że po 30 latach padnie, a po 60 filiżanki z jej napisem będą stanowić dla Ossis deficytowe dobro - Rivarossi
DR - B4ge - Rivarossi,
DB - B4um, 2 klasa - Roco
DB - A4um, 1 klasa - Roco (nur für Deutsche, ale tylko tych z pustej plamy na mapach DDR).
SNCF - A9 - 1 klasa - REE - dostępna dla wszystkich, wszak żabojady męcą coś o liberté, égalité et fraternité.
SNCF - B9 - 2 klasa - REE - jak wyżej. Jednak jeżeli nie parle pas francaise, to tamte puste miejsca są już zajęte, a więc au revoir i wypad.
DR - WLAB4ge
DR - WLAB4ge

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.777 615 30
Mocno spóźniony, powinien przejeżdżać tędy nocą.
A ciemno, jakby była noc. ;)
Pozwoliłem sobie nieco je rozjaśnić:

IMG_5371.jpg

IMG_5372.jpg

PKP - 2 klasa Bhxz - włoch - Roco. Mocno pachnie tu paprykażem.
PKP - 2 klasa Ahxz (ex DRG Bg28) - Roco
Pachnie raczej paprykarzem. Ale w 1961 roku na taką trasę raczej nie wypuszczono by przedwojennych wagonów, tylko polskie wagony budowy powojennej (jeszcze nie Y, bo ich wtedy nie było) - niestety, modeli jak dotąd brak...

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.226 58 2
I nastał dzień ;)

:X3:paprykarzem:X3:

Na PKP dali co mieli, na bocznicy stało całe stado Y'ków, bautzenów, bip i czego tam jeszcze. Ale wszystkie z nieważną (bo jej wtedy jeszcze nie było) datą rewizji ;)

Ten sam pociąg już we Francji, z słynnym pacyfikiem - 231 E, dziełem Andre Chapelona.
Tutaj pachnie już cebulą i słychać płacz żab po ich udkach.
Model to ostatnie wydanie Roco, jak dla mnie małe dzieło sztuki. Pierwszy model (no dobra drugi) z dekoderem w którym dźwięk spodobał mi się od razu. Czy właściwy czy nie, tego w stanie ocenić nie jestem, ale mnie zachwycił.
IMG_5418.jpg

A tu zmiana toru na niewłaściwy

Załączniki

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.152 49 4
Tylko zdjęcia są z prospektu Tilliga. Oryginały oprócz pierwszej serii mają logo DR proste bez zaokrągleń i haczyków jak w ostatnim linku. Nie wiadomo dlaczego pierwszy zestaw był wykonany z logiem DR w nowej jak i starej wersji. Modele fajne, ale standard Tilliga w wykonaniu okien - jakość ja w WARS-ach czy Y-kach. A tak modele mają odwzorowanie w oryginale.
Opis oryginałów ze zdjęciami w Reisezugwagen cz 3 Speise-, Schlaf und Salonwagen - Deutsches Wagen Archiv z 1994 roku. Kto ma DDR-wski Archiv tam tego nie znajdzie.