• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei wschodnioniemieckich DR

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Tak, tyle że i mój zakres wiedzy w tym temacie był wówczas inny. Natomiast wagon serii Bmh widnieje w planowym rozkładzie jazdy tego pociągu w tych latach. Więc nie była to nietypowa sytuacja.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
U mnie zaplątał się mocny opóźniony (o równe 44 lata) Städteexpress Stoltera nr Ex126 z Berlina w drodze do Rostock Hbf. Zestawienie ma o dziwo wtorkowo/środowe. Wagony i lokomotywa prawie jak nowe, jeszcze roku nie mają, ale ciągle czyściutkie ;)
IMG_5274.jpg

Lokomotywa to oczywiście Piko, wagony 1 i 2 klasy - Roco a WRge Heris. Ten ostatni całkiem OK, choć jak tylko Brawa wypuści swój wypust (z szarym dachem) ten wylatuje na bocznicę.

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
A tutaj stacja w Lubaniu Śląskim 34 lata temu. Nurek czeka aż zagubiony motorak, pełny Czechów i czeskiego piwa, zwolni tor by wrócić do Frydlandu z gruszkami pełnymi polského cementu. Nie wiadomo w sumie co droższe, ten cement, czy te gruszki...
Spocona 106-ka z Görlitz, przybyła z pustym bruttem wracającym po wungiel z Wałbrzycha, chce się szybko od niego uwolnić. Przyjechała tak daleko by przejąć 3, naprawione w ZNTK Lubań, DeeRowskie 112-tki. Jej maszynista nie może się nadziwić, że polskie betonowe podkłady nie rozsypują mu się pod kołami.
Byk czeka już na to puste brutto, 2 godzinki i będzie mógł się dowoli wybyczyć w Wałbrzychu...
IMG_5359.jpg

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
Dzisiaj widok sprzed równo 60 lat, gdzieś spomiędzy Düsseldorfu a Kolonii.
D-Zug z Warszawy Gdańskiej do Paryża, z wagonami z Moskwy oraz grupą wagonów Berlin - Paryż. Mocno spóźniony, powinien przejeżdżać tędy nocą.
IMG_5371.jpg
IMG_5372.jpg

Skład pociągu to:
DB - Br110 Piko
Grupa Warszawa - Paryż
PKP - bagaż (dali co stało) - Roco,
DR - Bc4ge - podmieniona kuszeta DR, w polskiej na odcinku Frankfurt - Berlin doszło do kradzieży parówek. Wagon wyłączono, Stasi i grupka "cywilów" z kolejnych 2 wagonów już są na tropie sprawcy. Pewna podróżna z wyłączonej kuszetki krzyczała że musi zatelefonować. Po dłuższej chwili, podobno sam Erich H. nakazał podstawić zastępczą kuszetkę. Ponoć Gomułka obiecał w zamian 3 węglarki węgla kamiennego. Erich będzie się jeszcze denerwować przez kolejnych 30 lat. On myślał o Eanosach, a Genosse Gomułka przysłał 3 niskie Linz'e. I to bez węgla! W zamian były figi, w drugiej mak a w trzeciej pasternak. Mimo użycia Enigmy jest to dla niemieckiego IPN do dnia dzisiejszego nierozwiązana zagadka.
SZD - sypialny WLAB - ACME
SZD - sypialny WLA - ACME
SNCF - 2 klasa -B9 - REE
PKP - 2 klasa Bhxz - włoch - Roco. Mocno pachnie tu paprykażem.
PKP - 2 klasa Ahxz (ex DRG Bg28) - Roco - tu znowu pachnie jajkami. Wszyscy podróżni są poddenerwowani, ostatnio taki sam wagon przepadł bez wieści gdzieś pod Hannoverem (razem z zawartością). Rewanżyści z RFN twierdzą, że ten wagon nigdy do ichnich Niemiec nie wjechał...
Grupa Berlin - Paryż
DR - WR4ge - Mitropa. Nikt nie wie, że po 30 latach padnie, a po 60 filiżanki z jej napisem będą stanowić dla Ossis deficytowe dobro - Rivarossi
DR - B4ge - Rivarossi,
DB - B4um, 2 klasa - Roco
DB - A4um, 1 klasa - Roco (nur für Deutsche, ale tylko tych z pustej plamy na mapach DDR).
SNCF - A9 - 1 klasa - REE - dostępna dla wszystkich, wszak żabojady męcą coś o liberté, égalité et fraternité.
SNCF - B9 - 2 klasa - REE - jak wyżej. Jednak jeżeli nie parle pas francaise, to tamte puste miejsca są już zajęte, a więc au revoir i wypad.
DR - WLAB4ge
DR - WLAB4ge

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Mocno spóźniony, powinien przejeżdżać tędy nocą.
A ciemno, jakby była noc. ;)
Pozwoliłem sobie nieco je rozjaśnić:

IMG_5371.jpg

IMG_5372.jpg

PKP - 2 klasa Bhxz - włoch - Roco. Mocno pachnie tu paprykażem.
PKP - 2 klasa Ahxz (ex DRG Bg28) - Roco
Pachnie raczej paprykarzem. Ale w 1961 roku na taką trasę raczej nie wypuszczono by przedwojennych wagonów, tylko polskie wagony budowy powojennej (jeszcze nie Y, bo ich wtedy nie było) - niestety, modeli jak dotąd brak...

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
I nastał dzień ;)

:X3:paprykarzem:X3:

Na PKP dali co mieli, na bocznicy stało całe stado Y'ków, bautzenów, bip i czego tam jeszcze. Ale wszystkie z nieważną (bo jej wtedy jeszcze nie było) datą rewizji ;)

Ten sam pociąg już we Francji, z słynnym pacyfikiem - 231 E, dziełem Andre Chapelona.
Tutaj pachnie już cebulą i słychać płacz żab po ich udkach.
Model to ostatnie wydanie Roco, jak dla mnie małe dzieło sztuki. Pierwszy model (no dobra drugi) z dekoderem w którym dźwięk spodobał mi się od razu. Czy właściwy czy nie, tego w stanie ocenić nie jestem, ale mnie zachwycił.
IMG_5418.jpg

A tu zmiana toru na niewłaściwy

Załączniki

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Tylko zdjęcia są z prospektu Tilliga. Oryginały oprócz pierwszej serii mają logo DR proste bez zaokrągleń i haczyków jak w ostatnim linku. Nie wiadomo dlaczego pierwszy zestaw był wykonany z logiem DR w nowej jak i starej wersji. Modele fajne, ale standard Tilliga w wykonaniu okien - jakość ja w WARS-ach czy Y-kach. A tak modele mają odwzorowanie w oryginale.
Opis oryginałów ze zdjęciami w Reisezugwagen cz 3 Speise-, Schlaf und Salonwagen - Deutsches Wagen Archiv z 1994 roku. Kto ma DDR-wski Archiv tam tego nie znajdzie.