W poprzednią niedzielę dość nieoczekiwanie wracając z pracy zahaczyłem o giełdę w Katowicach. Zaowocowało to równie nieoczekiwanym zakupem dwóch cystern CSD firmy Albert Modell. Modele reprezentują wagony o pojemności zbiornika 610hl zbudowane dla CSD w latach 1966-71 w fabrykach Jugosłowiańskich.
Wykonanie starsze z długim pomostem na zbiorniku i drabiną z pomostu hamulcowego. Model nr 785002.
I zdjęcia oryginału które prawdopodobnie posłużyły do opracowania malowania modelu.
I model nr. 785001 wersja nowsza z drabinami wejściowymi na pomost z boków zbiornika.
I zdjęcie takiego wagonu w skali 1:1 już w nowszym malowaniu i oznaczeniu.
Modele są bardzo pięknie wykonane z dużą liczbą detali. Pomosty są pokryte ażurową kratą z blach fototrawionych. Owszem wymagały kilku drobnych poprawek ale mało pracochłonnych. Słabe strony to jednak trochę widoczne łączenie segmentów formy zbiornika i wyjątkowo twarde sprężyny w mechanizmie krótkiego sprzęgu. Z tym pierwszym chyba trzeba się pogodzić. A sprężyny trzeba będzie wymienić choć to może być trudne bo może to wymagać rozbiórki modelu. Ja na razie tego nie robię bo i tak używam sprzęgów oczkowych. Ale użytkowników krótkich sprzęgów czeka trochę pracy bo nie ma łatwego dostępu do sprężyn.
Jeszcze co do samych wagonów w skali 1:1 to są one konstrukcyjnie bardzo podobne do cystern polskiej produkcji 29R z tym jednak że wagony polskie mają zbiorniki o pojemności 480hl. Nie wykluczam dużego pokrewieństwa tych konstrukcji bo w latach 50 tych wyeksportowano właśnie do Jugosławii cysterny typu 28R których odmianą była cysterna 29R na rynek krajowy. Wagony mają wózki UIC typ 30 identyczne jak wózki 28R.
Zdjęcia w skali 1:1 pozyskałem
Tutaj a więcej informacji na temat wagonów można znaleźć
Tutaj .