• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei naszych południowych sąsiadów (ČD/ČSD/ŽSR/ZSSK)

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 35 0
Mam do kolegów pytanie o lokomotywę Ragulin CSD. Sporo ludzi tutaj ma spora wiedzę i być może akurat dowiem się o nurtujące mój model sprawy. Być może ktoś spotkał się z odpowiedzią na moje zagwostki.
Czy maszyna ze zdjęcia miała na szybie sierp i młot tylko z jednej strony czy z dwóch i czy na tych samych szybach po dwóch stronach?
Czy ktoś wie co za emblemat miała na ścianie bocznej za oknami?
Będę wdzięczny za każdą informację.
Ragulin_600.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Hmm... Problem w tym że to jest niemakieta ;). Czyli trochę płyty do której poprzypinalem tory pinezkami. Takie prowizoryczne stałe miejsce do zabawy z zmienną scenerią i stałym bałaganem :X3:.
Nie chcę też dalej zaśmiecać wątku o innym temacie. Natomiast na PW lub innym wątku może coś pokażę ,jeśli chcesz.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
A co do wagonów Igry - Roco wypuściło niedawno set trzech wagonów CSD, jako fragment Vindobony z końca lat 80-tych. Nie jestem znawcą kolei czechosłowackich, ale widziałem, że Igra wypuściła również wagony (przedstawione 2 posty powyżej) również w epoce 4. Pytanie czy takie wagony jeździły jeszcze w ogóle w latach 80-tych i czy pasowałyby do zestawu Roco. A może zna ktoś nawet daty rewizji tych wagonów z 4 opoki?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Igra wypuściła również wagony (przedstawione 2 posty powyżej) również w epoce 4.
Te wagony są w epoce III, nie IV. Chodzi o modele z napisami, jakie się pojawiały na wagonach w 1968 roku. To jest koniec III epoki, ale w różnych krajach granice między III i IV epoką się trochę różnią. Najważniejsze jest to, że wagony mają typowe oznaczenia z III epoki, bez 12-cyfrowego numeru wagonu wg standardu UIC. Takie wagony jeździły jeszcze w latach 80. XX wieku, ale z pewnością już ze zmienionymi oznaczeniami. Natomiast nie mam wiedzy, czy akurat w Vindobonie - nie sądzę, bo były to już wagony dość stare i używano ich już raczej w ruchu wewnętrznym, a nie międzynarodowym. Zestaw Roco to typowe wagony Y budowy NRD (ew. czechosłowackiej na podstawie wspólnej dokumentacji).

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
Panie Andrzeju - napisałem, że Igra wypuściła te wagony również w epoce IV - i właśnie o te modele pytałem. Wagony przedstawione są oczywiście z ep. III. Też fajne, ale mógłbym je conajwyżej podpiąć do składów DR (oliwkowe Rivarossi) lub DB.
Ja mam 2 zestawy CSD "Vindobony" Roco kupione bardziej do stworzenia składu rychlika stricte CSD. To razem 6 wagonów - 2x 1 kl i 4x 2 kl. Fajnie byłoby je upiększyć "wagonami z knedlikami i łóżkami". Pytanie czy to byłoby możliwe z wagonami Igry z ep. IV.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
napisałem, że Igra wypuściła te wagony również w epoce IV - i właśnie o te modele pytałem
OK, źle zrozumiałem wpis Kolegi. Ale moja uwaga co do włączenia ich w skład Vindobony z lat 80. pozostaje aktualna. Jeśli chodzi o składy krajowe w Czechosłowacji, to warto poszukać na stronie z zestawieniami, może takie mieszanki jeździły. Wagony "specjalne", jak restauracyjne, czy np. bagażowe (Igra ma też taki model) mogły pozostawać w ruchu dłużej niż zwykłe z miejscami do siedzenia.

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 3 0
Też myślałem żeby kupić skład ROCO od Vindobiny ale ponieważ jestem dziwny, więc pewnie bym musiał dokupić też pozostałe sety tego pociągu, żeby była całość. Dlatego chyba skład CSD spróbuję zestawić z wypustu PIKO (1 setu trzech wagonów i trzech pojedynczych)