Czy wysokość zderzaków w normie NEM jest tożsama (co dla mnie jest oczywistą oczywistością) ze skalą - co w tym przypadku znaczy 1:87...
Żeby to stwierdzić, trzeba sprawdzić aż dwie normy (
), więc nie dziwię się, że kolega
@qwertas tego nie zrobił. Ja niestety chwilowo jestem w stanie sprawdzić tylko normę NEM: w wielkości H0 wysokość osi zderzaków powinna wynosić 12,2 mm, przy czym dolna krawędź tarczy zderzaka nie powinna być niżej, niż 9,6 mm nad poziomem główki szyny.
Szukanie w internecie dało wynik, iż w realu zderzaki powinny być na wysokości między 940 a 1065 mm nad poziomem główki szyny, inne źródła podają wymiar 1050 mm (+10, -5). Należy zaznaczyć, że minimalna wielkość 940 mm dotyczy wagonu w pełni załadowanego, można więc założyć, że przy wagonie nieobciążonym wielkość ta wynosi ok. 1050 mm. W wielkości H0 (skala 1:87) daje to wielkość 12,07 mm. Można więc uznać, że według NEM zderzaki powinny być na prawidłowej w skali wysokości.
Należy jednak pamiętać, że krytyczne wymiary modeli kolejowych są regulowane normami NEM w tym celu, by zapewnić jak największą funkcjonalność modeli przy jak najmniejszym odstępstwie od wiernego w skali odwzorowania modeli. Skutkiem tego jest, że niektóre wymiary modeli wg NEM różnią od wielkości oryginalnych przeliczonych zgodnie ze skalą. Najlepszym przykładem są tu wymiary zestawów kołowych, zarówno samych kół (szerokość obręczy, grubość i wysokość obrzeży itp.), jak i rozstaw kół na osi.