• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei naszych południowych sąsiadów (ČD/ČSD/ŽSR/ZSSK)

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 3 0
No właśnie, coś mi nie pasowało stąd było moje pytanie ;) Gratuluję pięknej kolekcji, już niedługo przybędą kolejne bardotki od ROCO :)
Sam myślałem o bardotkach i laminatkach swego czasu ale trzeba było się na coś zdecydować i poszedłem w skody 162/163/362/363/371/372 oraz w rumuńskie ASEA :) Wszystkiego mieć nie można.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
W końcu dojechała do mojej skrzyni skarbów wytęskniona Czeszka - kolejna Laminatka. Odstawiona tak, że naszym Blacharom poopadały szczęki ;)
Jej siostry już ją przywitały wspólnym foto.
IMG_9180.jpg

A tu już sabat wszystkich moich czechosłowackich wiedźm
IMG_9177.jpg
IMG_9176.jpg
IMG_9179.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Kiedyś, w momencie afektu, popełniłem owe "świerszczyki".
Dedykuję je wszystkim nieszczęśliwcom nieodwzajemnionych miłości z Czeskiego Raju. ;)
Bardzo fajne zestawienia. Widzę że niektóre modele wydane pod tym samym numerem katalogowym i w tym samym czasie są wykazane z różnymi numerami inwentarzowymi. Czy to oznacza że na modelu były nadrukowane różne numery, w co trochę wątpię. Czy też model ukazywał się z jednym numerem nadrukowanym a w opakowaniu był zestaw tabliczek fototrawionych do samodzielnego naklejenia z dwoma alternatywnymi numerami. Tak mam w przypadku mojego modelu Bardotki T478.2 nr. kat. 72942 gdzie na lokomotywie mam nadrukowane tabliczki T478.2055, a w zestawie tabliczek metalowych mam oprócz T478.2055 także oznaczenia dla lokomotywy T478.2058.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
Roco wydając taki sam model (w tym samym malowaniu) zazwyczaj (ale nie zawsze) zmienia numer boczny. Zostawia jednak ten sam numer katalogowy (choć również nie zawsze). Piko w podobnych przypadkach stosuje dopisek do numeru w postaci "xxxxx-2".
W Roco chyba się kończą numery, bo przeczytałem gdzieś, że wprowadzą numery 6-cio cyfrowe.
Co do tabliczek trawionych - myślę, że taniej jest wypalić dwa numery na jednym kawałku metalu i dodać go do dwóch różnych modeli.

I mała uwaga - zamawiając części zamienne zamówiłem budkę maszynisty do jednego z modeli BR112. Numer elementu sprawdziłem na stronie Roco - ściągając dostępną listę części zamiennych. Nie sprawdziłem jednak, że ta lista dotyczy kolejnego modelu wydanego z tym samym numerem katalogowym, przez co otrzymałem budkę z innym numerem bocznym.
Tak więc - czytać, sprawdzać, weryfikować :)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Dzięki koledze @KoVaL który podrzucił mi namiary na aukcję nabyłem bardzo ładnie wykonany model wagonu Zts (Gbs) CSD w wykonaniu firmy Roco nr katalogowy 48062. Model należy do serii kilkunastu a może więcej wyprodukowanych modeli na Słowacji i na zlecenie tamtejszego przedstawiciela tej firmy jakieś dwadzieścia kilka lat temu. Obecnie te modele można nabyć tylko z drugiej ręki i to najczęściej te słabszej jakości.
20221022_130441.jpg
20221022_130417.jpg
20221022_130245.jpg
20221022_130202.jpg

Ten model jest akurat tej lepszej jakości i jest odwzorowaniem wagonów zakupionych przez CSD w Jugosławii i produkowanych w latach 1966-69 w ilości 806 sztuk z czego 176 miało hamulec ręczny na pomoście z budką a pozostałe 630 nie miało pomostu. Sam model to opracowanie wagonu DB Gbs254 z lat osiemdziesiątych i odpowiada jakościowo i technicznie wyrobom z tamtych lat. Bardzo pięknie i starannie jest wykonane malowanie i napisy. Data rewizji jest Mb 7.4.66 czyli stan fabryczny. Drobne nieścisłości wynikają z niedużych różnic konstrukcji wagonów DB i CSD a także z pewnego rodzaju unifikacji części modelu z wagonami konstrukcji austriackiej. Najbardziej rzuca się w oczy trochę inny kształt podciągu (wagonów Gbs254 też to dotyczy). Niemniej ten model jest w bardzo dużym stopniu zgodny z konstrukcją wagonów budowanych dla CSD w fabryce w Mariborze. Bardzo podobne konstrukcyjnie wagony od lat siedemdziesiątych produkowano w fabrykach czechosłowackich jednak miały one trochę więcej drobnych różnic.
Więcej na temat tych wagonów można przeczytać Tutaj
nu1501564-21gbs_ju2 (1).jpg

A to wagon z tej serii już wycofany z eksploatacji.
Warto też na tej samej stronie przeczytać artykuł na temat wszystkich wagonów standardu Gbs zakupionych przez CSD Tutaj

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Wygląda bardzo ciekawie i obiecująco. Jednak bez dokładnego obejrzenia i zmierzenia trudno coś powiedzieć. A podejrzewam że jeśli podwozie i napęd jest tej samej konstrukcji co od EP05 to raczej będzie potrzebna ostrożność w podejmowaniu decyzji o zakupie. Mnie akurat ten model bardzo kusi bo mam duży sentyment do tej serii lokomotyw kiedy miałem model w skali TT, wiele lat temu.

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 3 0
Jacku bardzo dziękuję za odpowiedź. Mnie w ogóle interesuje czeski tabor i posiadam już trochę modeli ale nie z MTB i stąd moje pytanie o model tej firmy. Nie ukrywam, że bobiny darzę szczegolną sympatią. Wiem ze MTB wydalo jeszcze inną bobinę. To jest chyba ta sama forma? Nie ukrywam ze kupilbym obydwie

Załączniki

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 3 0
Dziękuję czyli to ta sama forma co nasz "czesio". Niezgodności jak widzę są ale chyba nie aż takie jak w serii 181 i 182, gdzie ponoć wymiary są totalnie skopane. A szkoda bo tabor czeski jest bardzo interesujący i MTB jako czeska firma mogłaby produkować pełnowartościowe modele i z pewnoscią znaleźli by się na nie nabywcy.

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
472 15 0
Zawsze się zastanawiam (w przypadku niezgodności) jaki jest sens "ładowania" pieniędzy przez producenta w taki wyrób...
To proste. Nie wszyscy przywiązują wagę do szczegółów, albo brak alternatywy. "Czesio" MTB nawet nie ujrzał sklepowych półek, a już był sprzedany na zamówienia. Chcesz mieć, nie ma konkurencji, kupujesz chociaż namiastkę.

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 3 0
Czesio nie ujrzał i nie ujrzy raczej sklepowych półek, bo właśnie brak alternatywy i raczej nie prędko inny producent pokusi się o zrobienie tego modelu. A zapotrzebowanie jest bardzo duże i wiele osób przymknie oko na błędy albo zleci poprawki.

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 3 0
Myślę że można wspomnieć że w końcu ukazały się modele wagonów słowackich i czeskich:

ROCO 74780
1669310377908.png

ROCO 74781:
1669310605189.png

ROCO 74782:
1669310644365.png

ROCO 74783:
1669310687153.png

ROCO 74784:
1669310724393.png

ROCO 74785:
1669310753436.png

ROCO 74786:
1669310791084.png

ROCO 74787:
1669310821410.png

Z tego co zauważyłem, to dostać komplet w jednym sklepie jest chyba niemożliwe.