• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei naszych południowych sąsiadów (ČD/ČSD/ŽSR/ZSSK)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
Roco 6200002 - Zestaw 3 wagonów osobowych Eurofima, CD, Ep.VI

Z opisu sklepu elriwa.de:
Zestaw składa się z wagonu Eurofima 1./2. klasy typ ABmz 346, wagonu Eurofima 2 klasy typ Bmz 226 oraz wagonu Eurofima 2 klasy typ Bmz 229 z kinem dla dzieci.
  • Ramy okienne prototypowo pomalowane w różnych kolorach
  • Wagon z etykietą kina dziecięcego
  • Wózki o różnych konstrukcjach
6200002371262.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
ACME 55293 - Zestaw 3 wagonów osobowych, CD, Ep.VI

Z opisu producenta:
Zestaw Rx składający się z wagonu pierwszej klasy typu Apee 139 i dwóch wagonów drugiej klasy typu Bpee 237, wszystkie zmodernizowane z klimatyzacją, kursującego pomiędzy głównymi miastami Republiki Czeskiej.

AC55293.jpg

Więcej: reisezugwagen.eu

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.659 51 2
Doszło mi parę "lentilków" do kolekcji ;)
Jako, że nie mają dat przydatności ;) Koleje CSD i CD nie stosowały chyba zapisów dat przeglądów postanowiłem obfocić również inne modele i poprosić znawców o pomoc w przypisaniu epoki do każdego z modeli (epoki IVa, IVb, IVc, Va, Vb, Vc, VI).
Modele Piko i Roco:
IMG_5075.jpg IMG_5076.jpg
IMG_5077.jpg IMG_5078.jpg
IMG_5079.jpg IMG_5081.jpg
IMG_5082.jpg IMG_5083.jpg
IMG_5084.jpg IMG_5086.jpg
IMG_5074.jpg IMG_5085.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.655 65 3
Nie jestem żadnym znawcą kolei ČSD i jej następców i też jaki jest podział epok i ich podokresów na tych kolejach. Są jednak pewne wydarzenia które mogą nieco doprecyzować okres eksploatacji. Po pierwsze ok roku 1987-go nastąpiła zmiana systemu oznaczeń pojazdów trakcyjnych z literowo liczbowych na liczbowe dostosowane do zapisów komputerowych. Kolejnym wydarzeniem politycznym był podział państwa w roku 1993-cim i tym samym podział kolei i taboru wraz z powstaniem nowych kolei poszczególnych państw.
Tak więc pojazdy ČSD z literami w oznaczeniu to epoka IV a może nawet III. Pojazdy ČSD z oznaczeniami cyfrowymi to okres przejściowy epok IV i V lata 1987 - 93. Pojazdy ČD i ŽSSK to już od roku 1993 czyli epoka V. Jeśli dobrze pamiętam to koleje Słowacji na początku miały inny skrót niż ŽSSK. Jest jeszcze kwestia od kiedy na ČSD wprowadzono na czołach pojazdów trakcyjnych żółty pas. Wydaje mi się że to mogło nastąpić gdzieś na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Warto to jednak zweryfikować.

sheriff

Znany użytkownik
Reakcje
535 9 0
A mógłby ktoś coś więcej powiedzieć na temat konstrukcji tego wagonu? Wygląda ciekawie i trochę "obco". Byłbym wdzięczny.

Zdroofka
Andrzej

p.s. a Wagon bardzo fajny, ale ja mam słabość do restaurantów, sypialnych, kuszetek czy bufetów :)