• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
557 6 1
Wagony wyglądają na konstrukcję austriacką, jeszcze sprzed Wielkiej Wojny, świetliki (i megafon na pierwszym wagonie po lewej) to chyba jakiś element modernizacji na potrzeby ruchu aglomeracyjnego…

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Moje pytani obrosło dygresjami, wiec je powtórzę:
Jakie produkty Szanowni Koledzy polecają do zastosowania przy uzbrajaniu peronów?
Chodzi o megafony, ławki, zegary itp

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Super, ekstra. Doceniam wkład pracy ale jakieś to takie wszystko od linijki, ładne i uporządkowane jak nie na kolei, kiedyś. Chyba, że mnie jeszcze zaskoczysz, mam nadzieję, że tak będzie.
Ząb czasu wkroczy później, trochę płytek popęka, trochę się zapadnie, ale z umiarem.
Chcę odwzorować klimat dworca Głównego we Wrocławiu po remoncie, więc to nie będzie PRLowski klimat. Taką mam wizję. Zresztą zobaczymy co wyjdzie. Podchodzę do tematu jak malarz do obrazu. Jest jakieś założenie ale i swoboda twórcza.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.747 61 9
Ząb czasu wkroczy później, trochę płytek popęka, trochę się zapadnie, ale z umiarem.
Chcę odwzorować klimat dworca Głównego we Wrocławiu po remoncie, więc to nie będzie PRLowski klimat. Taką mam wizję. Zresztą zobaczymy co wyjdzie. Podchodzę do tematu jak malarz do obrazu. Jest jakieś założenie ale i swoboda twórcza.
Tak czy inaczej trzymam kciuki i kibicuję dalej. Kawał dobrej roboty.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Rozrywkę mam ostatnio nieco monotonną, sprzyjajacą refleksji i zadumie. Ot, taka praca u podstaw. Przypomina mi się malowanie szyn... Codzienne z benedyktyńską cierpliwością dłubię kolejne rzędy płytek, a w zasadzie fugi między nimi.
20230412_212357.jpg
Zamieszczam kilka fotek z tej pełnej zwrotów akcji pracy, bo zbliżam się powoli do półmetka...
20230412_212334.jpg

... gdzie - niegdzie wydłubię studzienkę...
20230412_210955.jpg

... lub otwór na schody do tunelu...
20230412_210816.jpg

Na razie idzie bez baboli, czego się obawiałem.
Do dłubanie używam ołówek automatyczny 0,5 który ma mniejsze tendencje do "uciekania" z założonej linii, a odciska ładne fugi.

Ostatnio edytowane:

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
Tomku, kurczę, podziwiam Cię za cierpliwość. Jako że studia zaczynałem w dobie rapidografów na kalce, a kończyłem pomykając w autocadzie 14, pamiętam szrafowanie żelbetu zgodnie z PN... dobijało mnie to psychicznie i fizycznie. Nie lubię "benedyktyńskiej" roboty :)
Dawno bym zerwał te cholerne perony i zrobił wypalane laserem. No ale to ja :)
Wracając do twojego zapytania o wyposażenie peronów. Zrób zestawienie co byś chciał, to się zrobi. Zapewne to co potrzebujesz ty, będę potrzebował i ja. Jak z tą wiatą. Śmietnik mam, ławkę jakąś też. Klomby betonowe też gdzieś modelowałem. Wrzuć fotki, będziemy robić.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: