• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.574 19 9
...jeden niewłaściwy ruch i wszystko ......
No nie wszystko... Tylko dany rząd płytek. Wtedy wykańczasz skazę jako popękane płytki, że niby tak celowo, realistycznie... ;)

Co do asfaltowania, to raczej tak, jak pisze @Kris - część środkowa peronu (bardziej reprezentacyjna) w płytkach, a końce wyasfaltowane lub tylko wysypane ubitym żwirem.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.574 19 9
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Na wieżach oświetleniowych były masowo stosowane oprawy PU-15 , 630mm
https://www.oprawy24.pl/oprawa/pu-15/
PU-15 miały 630 mm średnicy i ok. 600 mm długość. Te moje mają całkowicie inny kształt. Ponadto są większe, bo mają w skali 10 mm wysokości i ok. 9mm średnicy - czyli w rzeczywistości miały by 870mm wysokości i 780 mm średnicy.
To o ok. 20% więcej od typowej PU-15.
Tak sobie myślę, że je zostawię. Nie chce mi się teraz ich przerabiać. Trudno - będą udawały inne reflektory...
Ich największą zaletą jest to że - zamocowane do masztu i gotowe do zamontowania.
Liczę, że znajdzie się jakiś odpowiednik w rzeczywistości. Jak nie, to może je kiedyś wymienię.
Kiedyś, tj. wtedy, kiedy większość makiety będzie gotowa i będę się nudził.
Za dużo mam rozgrzebanych i nieskończonych wątków na makiecie.

PS chyba, że zamiast w/w masztów ustawię coś z tych eksperymentalnych nabytków:

Ostatnio edytowane:

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Tak sobie myślę, że je zostawię. Nie chce mi się teraz ich przerabiać. Trudno - będą udawały inne reflektory...
Ich największą zaletą jest to że - zamocowane do masztu i gotowe do zamontowania.
Pomijając przeskalowanie i "obcy" kształt, to da się je jakoś wyregulować żeby świeciły bardziej w dół niż bok ?
Osobiście wolałbym te podwójne "reflektory" z lewego górnego rogu Twojego zdjęcia.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Pomijając przeskalowanie i "obcy" kształt, to da się je jakoś wyregulować żeby świeciły bardziej w dół niż bok ?
Osobiście wolałbym te podwójne "reflektory" z lewego górnego rogu Twojego zdjęcia.
Też o tych myślałem. Zamiast 4 dużych masztów wstawię 7-8 tych latarni.
Są podobne do tych stosowanych na DB.
Ażurowy słup zakonczony takim prostokątnym kloszem.
Tak się prezentuje
20230310_194922.jpg
20230310_195000.jpg

W porównaniu do masztu
20230310_195028.jpg

Ps reflektory na maszcie można regulować

Ostatnio edytowane:
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Mam u siebie takie 2 słupy, które zasłaniają część makiety. Nie ma ich na wielu zdjęciach dotychczas, bo czym tu się chwalić....
Jeden z nich załapał się tu:

Taki pomysł mi wpadł do głowy:
Dobuduję dostawkę w obrębie słupa i 2 segmentów. Na tym miejscu postawię 2 kamienice, a za nimi wieżowiec, który będzie obudową słupa.
Oczywiście z dachu wieżowca wyjedzie słup, ale to już będzie "poza kadrem" i percepcją widza.
Dostawka oznaczona jest na żółto.
wiezowiec.png

Ze słupa przy porcie zrobię elewator zbożowy.