• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
23.02.2024. Olsztyn-Gutkowo.
Z rana nic ciekawego, raz, że ja nie najlepiej się czuję, a dwa, że brak info i niespecjalnie mi się chciało kilometry na siłę wyrabiać. Podjechałem sobie do Gutkowa obejrzeć Skodę Cargounit 181-049-8, która to od wczorajszego popołudnia stoi zgaszona. I to w sumie tyle, może jeszcze się pojawi jakieś info to rozważę wypad na tory.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 23 lu 24 3 6000 1200.jpg
tory 23 lu 24 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
24.02.2022. Olsztyn Zachodni, Olsztyn Główny.
Dziś wiele się nie dzieje, niby z Korsz miał być skład GB Rail na BR232 o numerze mi nieznanym razem z TEM2 o numerze również nieznanym. Niestety nic takiego nie nadjechało, a w eterze cisza. Wiedziałem za to, że z rana w Iławie stał śpiący ET22-767 z kontenerami do tychże Korsz. Nadjechał w końcu, nawet ciekawie w tych łatach wyglądał, coś dla waloryzatorów taboru :) Po za tym na Michelinie w końcu coś innego niż czarny EuroSprinter/Vectron. Dziś Traxx 186 944 "Attracktive Force". Po za tym jeszcze SM42 w barwach oliwkowych pojechała solo pewnie odebrać/przestawiać wagony do MPEC. I to tyle. Zapraszam na skromniutką prezentację.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 24 lu 24 1 6000 1200.jpg
tory 24 lu 24 2 6000A 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
26.02.2024. Olsztyn Zachodni.
Z informacji wynikało jasno, ze pod Olsztynem stoją 2x15D/A, tak więc wyjść warto. A tymczasem przejechał mi ST44-1228. Złapany, prywaciarze również, a na koniec przejechał Dragon 007.
Z dziś tylko te dwie fotki, ładna pogoda, czuć wiosnę.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 25 lu 24 2 6000 1200.jpg
tory 25 lu 24 1 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
08.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Dziś mały spacer dworzec Olsztyn Zachodni. Wiele się nie działo, kilka osobówek, w tym EP07-442 czyli "żółte czoło", której zdjęć mam od groma i miałbym więcej gdyby nie prozaiczna czynność, której się oddawałem w chwili jak wyjeżdżała pięknie z łuku na ul. Schumana. Nie miałem pojęcia, że jedzie, ale spodziewałem się składu "Stańczyk", który w tym samym prawie momencie przyjeżdża do Olsztyna co Flirt Stadlera "Skarbek". Otóż stałem idealnie ustawiony do zdjęcia, ale stwierdziłem, że interesuje mnie data produkcji i tabliczka owego Stadlera. I tu...bach, cała ona w zieleni z żółtą mordką :) Kilka godzin później info, że Dragon jedzie, z węglarkami, oczywiście zabrakło mi 100 metrów do torów... Tak więc z dziś mamy tylko oklepane Cargo w postaci ST44-1266 i ET22-947. Pogoda zachęcająca, słoneczko świeci, ale jednak na torach czuć ziąb, tym bardziej, że tuż obok mamy jeziora.
Zapraszam więc rzucić okiem na owe niebieskie maszyny.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 8 mar 24 3 6000 1200 X.jpg
tory 8 mar 24 1 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
09.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Z racji tego, że jakiś leniwy jestem ostatnio, co jest o tyle dziwne, że mamy ładną pogodę, a dziś to już wczesne lato dosłownie, ale jednak nie chce mi się drałować 20km dziennie znowu na dworzec Olsztyn Główny, więc wycieczki ograniczam do bliskiego z domu dworca Olsztyn Zachodni. Wiem, wiem, "kaloryfera na lato" w ten sposób nie zrobię, ale generalnie to miasto wieje nudą i bez informacji, których w 80% nigdy nie ma bez sensu tracić energię. Vide dzisiejszy poranek kiedy to z węglarkami gdzieś na wschód pojechała M62 Rail Polska, vide wczorajszy wieczór, kiedy to do Szczytna pojechała BR232 GB Rail. Teraz w trasie jest Class 66227 DB, z jakąś TEM2 i węglarkami Natrix, ale wiem tylko tyle, że w chwili kiedy pisze te słowa opuścili Olecko. Większość składów ma status "podobno, prawdopodobnie, wkrótce" i tak dalej i chyba zacznę książki nosić na tory aby jakąś rozrywkę mieć ;)
Z dziś, tak jak powiadam, pogoda znakomita, więc warto trochę rozprostować kości. Wczoraj jak wspominałem zagapiłem się i mi przejechała EP07-442, to absolutnie nic wielkiego, ale traktuję te zdjęcia jako bardziej sztukę, te same lokomotywy, różne miejsca, światło, pory roku...a nóż, widelec, może kalendarz kiedyś znowu wyjdzie, będzie w czym wybierać. Tak więc "co się odwlecze..." działa znakomicie i żółta mordka dostała kilka zdjęć na mojej ulubionej i jedynej chyba w Olsztynie przechyłce nad wiaduktem na ul. Schumana. W sumie muszę popracować nad tym, bo wyszły trochę z szumem mimo ISO100, a i lekko rozmyte, ale szkło 200mm plus puszka aparatu z gripem to około 3kg. Wcale nie łatwo jest celować z około 100m w ruchomy obiekt. Ale nie ma co psioczyć. Ja w ogóle mam jakąś obsesję, bo chciałbym taką samą ostrość na czele składu i na ostatnim wagonie ;)
Poza wspomnianą EP07, trafił mi się jeszcze ST44-1204, który samotnie pojechał najpewniej odebrać beczki z Dobrego Miasta gdzie wożą nawozy i jakieś chemikalia.
Jak trafi się info to z chęcią wyjdę jeszcze, a tymczasem zapraszam do obejrzenia 3 fotek z dziś.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 9 mar 24 2 6000 1200.jpg
tory 9 mar 24 4 6000 1200.jpg
tory 9 mar 24 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
Dziękuję koledze @qwertas, staram się aby moje prace były nieszablonowe. Często przeginam z edycją, gdyż mam niedoświetlone fotki, ale generalnie staram się aby cieszyły oko(y) Teraz mam nadzieję sezon "słoneczny" przyniesie sporo ciekawych prac.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
10.03.2024. Olsztyn Główny / Olsztyn Zachodni.
Jedni spędzają taki dzień w obiektach kultu religijnego, jeszcze inni biorą udział w miesięcznicy, a jeszcze inni biorą aparat do plecaka i z rumianymi policzkami oddają się dreszczykowi podniecenia polując na stalowe maszyny na torach ;)
Z racji tego, że należę do tej 3 grupy, mimo, iż niedziela w Olsztynie to katorga dla nich, to jednak jak to wspominałem dla zdrowia fizycznego i psychicznego warto nawet ten dzień spędzić w terenie. Jak gadał tak zrobił. Wprawdzie lenistwo wzięło górę i w jedną stronę podjechałem bezczelnie busem, ale w drugą stronę już włączył się tryb "universal soldier" i wojskowym krokiem zrobiłem cały dystans między dworcami. Tu akurat musze napomknąć, że jakoś 5 lat temu na koszykówce coś mi strzeliło w mięśniach nogi, ze sportem musiałem dać sobie spokój (po jakoś 30 latach intensywnej gry), u lekarza nawet nie byłem, chodzić mogę, ale czuję się jakbym nie miał jednego ścięgna w całości. Odpuściłem sport, ze względu, że wtedy podróżowałem, nie chciałem nic już ryzykować, było ok, po prostu nie pobiję już rekordy Bolt'a. Ale ostatnie miesiące coś tam nie tak jest. Może dlatego, że cała zima w ciężkich, wojskowych butach?
No ale mniejsza, wróćmy do tematu. Na dworcu Olsztyn Główny czekał na mnie Vectron X4 E-671, ten od składu Michelin, któremu to operator zafundował imponującą okleinę, w sumie nie znam kulisów, bo te składy woziło LTE, teraz jest naklejka BEACON, diabli wiedzą jakie oni tam mają układy. Tak więc owa okleina to 3 żółte kółka i pasek. Czad! :) Zrobiłem jeszcze fotkę temu ST44-1204, który jest post wyżej, jak wracał "wypity" ze stacji paliw, ale nie ma sensu wrzucać bo nic się nie zmienił od wczoraj ;) No więc zafundowałem sobie marsz na zachodni, a ze to trasa obok tych naszych koszar, wiaduktów to widoki przyjemne. Ledwo usiadłem i nadjechała mi Gama 111Ed-015 Lotosu ze składem beczek, zapewne do pobliskich Łęgajn. I to jak na razie tyle. Po 18.30 przyjedzie EP07-361, ale po ciemku to ja się nie bawię już w foto. Jeszcze nigdy nie zrobiłem takiego, które by mi się podobało. Zapraszam na małą prezentację.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 10 mar 24 6000 1200.jpg
tory 10 mar 24 3 6000 1200.jpg

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
10.03.2024. Olsztyn Główny / Olsztyn Zachodni.
Jedni spędzają taki dzień w obiektach kultu religijnego, jeszcze inni biorą udział w miesięcznicy, a jeszcze inni biorą aparat do plecaka i z rumianymi policzkami oddają się dreszczykowi podniecenia polując na stalowe maszyny na torach ;)
Zapomniałeś o licznej grupie która woli pić wódkę.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
A teraz koledzy, taka mała dygresja.
Nawet post wyżej psioczyłem o tym, ze po ciemku zdjęć nie robię. Ale...no właśnie, jest pewne "ale". Kwestia czasem naszego zaślepienia, albo szablonowego myślenia, która nie zawsze pozwala ocenić efekt, tak na pierwszy rzut oka.
Ale po kolei.
Wczoraj też był u nas skład Michelin, na ES64 F4 802, z kolegami po trasie się ustawiliśmy, jeden na dworcu Olsztyn Główny, ja na dworcu Olsztyn Zachodni i kolega na trasie w okolicy osiedla Dajtki. Cały kłopot w tym, że popołudniami słońce jest pod ostrym kątem i centralnie na front lokomotywy, która przez Zachodni jedzie w stronę Dajtek, przez co nie dosyć, że wszystko jest nienaturalnie oświetlone dosyć, to rzuca cienie na 50 metrów, nawet mój wzrost to było 20 metrów, i musiałbym mieć długi obiektyw 70-200mm aby mnie nie było widać, niestety, miałem ledwo 17-55mm, bo jak wiadomo lubię lokomotywy z bliska łapać, aby jakieś detale było widać.
No i czekaliśmy chyba z 1,5h, do około godziny 17. Zanim do tego doszło, kręciłem się jak oszalały szukając rozwiązania, i stwierdziłem, że po prostu schowam się w cieniu wiaty. W końcu skład nadjechał, zrobiłem 2 fotki...i o zgrozo...koszmar, wszystko jakieś mdłe, płaskie, bez polotu. Wróciłem wściekły, przemarznięty i rozczarowany do domu. Do tego stopnia, że nawet nie zgrałem fotek. A i tak dobrze, że nie skasowałem. A dopiero wtedy zrobiłbym babola.
Dziś je zgrałem razem z tymi co wyżej. Post napisałem, poczytałem i patrzę, program do edycji otwarty. Więc myślę, że co mi szkodzi. Zobaczymy czy coś się da z nimi zrobić.
I efekt przeszedł moje oczekiwania. Może to nie jest "prawdziwa fotografia kolejowa", za której to naginanie dostałem całkiem sporo opier...li. Ale do licha, jakbym skasował te foty to byłbym idiotą. Pokombinowałem z ustawieniami światła, różnymi pierdołami, kolorem. To zdjęcie miało w sobie rzecz która mi się od początku podobała. Niezwykle chwyciło ostrość przodu maszyny. I to jeszcze o takiej porze i takich warunkach.
I teraz jak sobie patrzę, to owszem, mogę je dopracować, ale ono mi się do tego stopnia spodobało już teraz, że byłoby w następnym kalendarzu. Może dlatego, że ma smaczek artystyczny czego większość zdjęć nie ma. Większość zdjęć to sucha dokumentacja, lepsze, gorsze, w sumie bez różnicy. W tym miejscu napomknę, że dawno, dawno temu trafiłem na Flickr, na fotkę z Oakland, 5th Ave Trainyard, zrobioną przez Gerry'ego Drzewieckiego. A to była era kiedy wzdychałem sobie do wyjazdu do USA dużo wcześniej zanim w ogóle wizę dostałem. Ta jego fotka teraz bardzo mi się kojarzy z tą co ja zrobiłem, u niego jest yard kolejowy i sznur węglarek Herzog. Ta fotka po dziś dzień ma dla mnie coś magicznego, i jakoś tak mi się skojarzyła z tym co mi wyszło.
2414562139_870b3b8c4f_o.jpg

Całą historię opisują jako przykład, aby nie przekreślać tego co nam aktualnie wydaje się słabe. Pewne rzeczy doceniamy po chwili, czasami wystarczy inaczej spojrzeć, nie wszystko musi być takie jak na co dzień, szablonowe.
Dlatego bardzo cieszę się z tego, że taka sytuacja miała miejsce, z pewnością będzie więcej odwagi aby kombinować artystycznie, stylistyczne, kombinować w ogóle.
Tutaj moja praca. Kiedyś na forum umieszczałem prace jak np. EP09 o poranku, przechodzącą w sepię, myjnia kolejowa w Olsztynie, ze środka przez całą długość również w sepii, i te prace nazywałem "The morning in fake sepia". Tutaj mamy wieczór, ale może to będzie zaczątkiem powrotu do serii, zwłaszcza, że sezon wschodów/zachodów słońca dopiero się zaczyna. Także aby tylko mieć oczy szeroko otwarte :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 10 mar 24 6 6000 SEPIA 1200 TRZY.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
11.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Dziś w Olsztynie paskudna pogoda, zimno, pada, wiatr. Poranna wyprawa nie przynosi żadnych efektów. Ale szczęśliwie pojawia się info o jadącym Dragonie cargo (sic! do Olsztyna?). Szybko się zebrałem i wybrałem na dworzec Olsztyn Zachodni. Niestety. Fotograf od siedmiu boleści, wpadłem na peron i w zasadzie chwile potem mi nadjechała rzeczona maszyna, aparatu specjalnie nie ustawiałem, wydawało mi się, że starczy, ale niezdecydowanie tu zagrało rolę, celowałem w fotkę dalej i bliżej przez co nie wyszły ostre obie :( Dodając do tego ponurą aurę efekt jest dużo poniżej i możliwości i oczekiwań. Wiadomo jednak, co się odwlecze to...:cool:
Tak więc zapraszam na 2 ujęcia z dziś. ET43-014.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 11 mar 24 1 6000 1200.jpg
tory 11 mar 24 2 6000 1200.jpg

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.659 51 2
Wyobraźmy sobie cargulowego jamnika z niekończącym się bruttem cargulowych węglarek (wszystko czyściusieńkie, bo prosto z rewizji). Na pięknym nasypie obrośniętym czerwonym makiem, przy bezchmurnym niebieskim niebie.
A to wszystko dwa razy, bo pół zdjęcia to odbicie powyższego obrazka w którymś z pięknych olszyńskich jezior.
Puzzle 1000 elementów :devil:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
Wyobraźmy sobie cargulowego jamnika z niekończącym się bruttem cargulowych węglarek (wszystko czyściusieńkie, bo prosto z rewizji). Na pięknym nasypie obrośniętym czerwonym makiem, przy bezchmurnym niebieskim niebie.
A to wszystko dwa razy, bo pół zdjęcia to odbicie powyższego obrazka w którymś z pięknych olszyńskich jezior.
Puzzle 1000 elementów :devil:
Mnie te 1000 elementów to malizną pachnie, ja chciałby takie choć z pięć tysięcy.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
@qwertas, pomarzyć można, nie ma takiego miejsca niestety gdzie by dało radę odbicie złapać w wodzie. Też mi się podoba taka fota, w USA mają pełno takich miejscówek i cudne fotki robią. Co do kooperacji z PKP to pewnie lata świetlne by zajęło przekonanie któregoś z bonzów na stanowisku do takiego pomysłu, co do samych puzzli to można to zlecić, dajesz zdjęcie i po problemie. Zrobienie puzzli 1000 elementowych to koszt jakoś 150pln. Czas realizacji kilka dni.

Teraz mała opowiastka. Przed chwilą wróciłem z dworca Olsztyn Główny. Miałem info, że Dragon z powyższych zdjęć, wyjeżdża z Korsz bez składu w drogę powrotną. Dylemat: Zachodni czy Główny? Na Głównym liczyłem, że zatrzymają go na semaforze i będzie szansa na spokojnie foto zrobić, spakowałem się i pruję na busa, bus za 10min. cholercia, co robić? Dobra, zaryzykuję, pójdę z buta, nie wiem ile to dokładnie jest, ale koło 4km jakoś. Wziąłem takie tempo, że byłem przed busem na dworcu który też jedzie jakoś 15minut. Z buta! Z "urwaną" nogą jak ja to nazywam. Wpadam na 4 peron, a ten nadjeżdża, aparat w plecaku, semafor otwarty. No i po zabawie. Akurat te 30 sekund straciłem stojąc na światłach w centrum jako przykładny obywatel... "Gone in 30 seconds" :D
Dobra, on nie wie co go czeka jak znowu tu będzie :) Co się odwlecze...
A tymczasem jedzie inny Dragon, E6ACTab-041 z TEM2-140, ale już ciemno i bez sensu się szarpać, jeszcze jakiś eszelon ma być, ale dziś już błogie lenistwo.

EDIT. @Kpt. Nemo 2000 elementów to koszt 180pln.
Zapewne są tańsze oferty, zerknąłem z ciekawości na pierwsze z brzegu.

Ostatnio edytowane:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
@qwertas to by trzeba znaleźć foto na którym połowa zdjęcia to będzie drobniutki tłuczeń :) Obawiam się, że wybrance @Kpt. Nemo by uszy zwiędły od siarczystych wiązanek Pawła, a i Balbinka by schowała się gdzieś pod łózko :ROFL:
Już tak mocno się nie wyrażam, a Balbisia boi się tylko odkurzacza choć ostatnio go często atakuje, fruwających banerów i reklamówek, ot trauma z dzieciństwa, natomiast specjalistą od puzli jest moja synowa.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
13.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Dziś skromnie, jak to w Olsztynie brak info, na Główny mi się nie chciało iść, krótki spacer na dworzec Olsztyn Zachodni przynosi jedną maszynę ET22-1014 ze składem próżnych wagonów Roos. Niestety chwilę po moim zejściu przejechał ET22-939 czyli "Rekin". Teraz jedzie Michelin z Iławy, ale nie będę robił żadnych zdjęć, co najwyżej przejdę się popatrzeć. Szkoda tego Rekina ale i tak "co się odwlecze..."
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 13 mar 24 1 6000 crop 1200.jpg

Ostatnio edytowane: