• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
Czerwiec 2023. Jack London Square, Oakland, CA.
Zapragnalem zrobic foto w stylu jednego z pierwszych zdjec w USA z 2014 roku. Trafilem na sklad Amtrak i sfotografowalem go w "rybim oku". Zdjecie wzielo udzial w konkursie "Outside my window", gdzie zajelo 1 miejsce, a ja dostalem bilet na przejazdy i nocke w 5-gwiazdkowym hotelu nad Lake Tahoe. Akurat zdjecia z 2014 nie moge znalezc, jest u mnie w avatarze nieco podkolorowane. Za to teraz zrobilem horyzontalne, ale wybralem wersje czarno-biala. Z przejecia nie zwrocilem uwagi, ze latarnia zaslonila mi czesc napisu "Jack London Square"(pociag odjezdzal). Wczoraj probowalem dotrzec do miejsca skladowania maszyn Union Pacific w Tracy, CA. Niestety wszystkie lokomotywy gdzies przeniesli i wszystkie tory byly puste. Tak wiec na razie galeria jest bardzo uboga, a czesc zdjec pojawia sie w watku podroznym ---> AMTRAK
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Jack London Square_Optimizer 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
9.10.2023. Newman, CA.
W temcaie niewiele sie dzieje, bo i nie mam za bardzo sprzyjajacych okolicznosci aby pokrecic sie po torach. Dzis jedziemy autem wzdluz torow po corki znajomych do szkoly, mielismy jechac inna droga, ale poprosilem zeby tedy jechac, zupelnie nie myslac, ze cos na torach sie trafi, tor jakies 20km rownolegle do trasy, no i jedziemy, z przeciwka swiatla aut, to latwo rozpoznac, a tu prosze widze z pol mili dalej pojedyncze swiatlo, i na lewo, tam gdzie tor, czyli musi byc lokomotywa. I byla, zjechalismy z trasy parkujemy, ide zrobic fotki i....telefon mi padl. Kolezanka dala mi swoj, zrobilem 2 fotki lok odpial kilka beczek i ruszyl na tor szlakowy, udalo mi sie zrestartowac telefon i pognalem ze 100m za nim, piekne swiatlo i w ogole sceneria. Telefonem to nie zabawa, ale lepszy rydz niz nic. California Northern Railroad CFNR 503. Bocznica przy Newman, CA.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 9 paz NEWMAN 3 1700 tag poprawny.jpg
tory 9 paz NEWMAN 5 1700.jpg

tory 9 paz NEWMAN 4 1700 new red.jpg

Reakcje
2.812 79 12
9.10.2023. Newman, CA.
W temcaie niewiele sie dzieje, bo i nie mam za bardzo sprzyjajacych okolicznosci aby pokrecic sie po torach. Dzis jedziemy autem wzdluz torow po corki znajomych do szkoly, mielismy jechac inna droga, ale poprosilem zeby tedy jechac, zupelnie nie myslac, ze cos na torach sie trafi, tor jakies 20km rownolegle do trasy, no i jedziemy, z przeciwka swiatla aut, to latwo rozpoznac, a tu prosze widze z pol mili dalej pojedyncze swiatlo, i na lewo, tam gdzie tor, czyli musi byc lokomotywa. I byla, zjechalismy z trasy parkujemy, ide zrobic fotki i....telefon mi padl. Kolezanka dala mi swoj, zrobilem 2 fotki lok odpial kilka beczek i ruszyl na tor szlakowy, udalo mi sie zrestartowac telefon i pognalem ze 100m za nim, piekne swiatlo i w ogole sceneria. Telefonem to nie zabawa, ale lepszy rydz niz nic. California Northern Railroad CFNR 503. Bocznica przy Newman, CA.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Zobacz załącznik 1005161 Zobacz załącznik 1005162
Zobacz załącznik 1005164
Fotki:D(y), nawet dechą robione...

Pozdr,...

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
Koledzy!
Tak się złożyło, ze listopad 2023, okazał się miesiącem mojego powrotu zza oceanu. Złożyło się na to wiele różnych czynników, ale kilka spraw trzeba będzie wyprostować tu na miejscu i generalnie odpocząć od życia na walizkach. Tak więc jestem tu i teraz, zbieram siły na realizacje kolejnych projektów w przyszłości. Postaram się wrócić do prezentacji taboru ze szlaków w Polsce.
Tak więc zanim wrócimy na dobre do "naszych klimatów" zaprezentuję 2 zdjęcia z okolic Jack London Square w Oakland, Kalifornia.
Maszyny ALC-42 #311 #325 w tandemie na czele składu Coast Starlight z Portland w Oregonie do San Diego. Oraz 4 maszyny Union Pacific formujące skład i korzystające do tego celu z torów na Jack London Square (na ten czas zamykane są ulice i szlabany), choć akurat ta fota została zrobiona zaraz na wyjeździe z yardu.
tory oakland last 1200.jpg
tory oakland last 1 6000 2000 1200.jpg

A teraz odrobina "swojskich klimatów".
Tak się złożyło, że z rana miałem okazję pogadać z kolegą który filmuje składy w okolicach Olsztyna, ma tysiące filmów i generalnie to pasjonat. Dał mi informację o nadjeżdżającym składzie do Michelin z lokomotywą od LTE 186 944 w pięknej okleinie "Attracktive Force". Z racji tego, że odsypiam podróże raz w dzień, raz w nocy i akurat byłem na nogach, zdecydowałem się na spacer na dworzec Olsztyn Zachodni. Wziąłem ze soba obiektyw 70-200mm Sigmy i starałem się na pełnym biegu złapać lokomotywę z daleka. Poniekąd mi się udało, ale jednak wolę zdjęcia gdzie widać bok lokomotywy czyli pod zupełnie innym kątem. To pierwszy dzień po powrocie więc nie ma co psioczyć. Ledwo wróciłem do domu, padło info, że "chyba" jedzie ET22-1008, czyli najnowszy "byczek" w barwach zielonych. Uruchomiłem kontakty i od kolegi, który pracuje na kolei dostałem potwierdzenie, że lokomotywa mknie 70kmh aktualnie w Starych Jabłonkach, pod Olsztynem. Tak więc wskoczyłem w buty i z powrotem na dworzec. Udało mi się w ostatniej chwili bo jak dotarłem na peron to lokomotywa już jechała, złożyłem aparat w ułamek sekundy i udało mi się zrobić kilka zdjęć.
Tak więc comeback można zaliczyć do udanych, a niespodzianka w postaci #1008 to wisienka na torcie z okazji Dnia Kolejarza dla mnie.
Mam nadzieję, że koledzy będą odwiedzać mój dział, a i zdjęcia będą trzymały odpowiedni poziom :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 25 lis 23 1 6000 1200.jpg
tory 25 lis 23 3 1200.jpg
tory 25 lis 23 6 1200.jpg
tory 25 lis 23 5 1200.jpg

Reakcje
3.628 30 0
Tak się złożyło, ze listopad 2023, okazał się miesiącem mojego powrotu zza oceanu.
Witaj w domu (tzn na Warmii :cool:). Po dość długiej nieobecności, terenu dworca głównego w Olsztynie zapewne nie poznasz ;). Polecam też odwiedzić Olsztyn Śródmieście. Finalnie otwarto go na początku tego roku, w postaci upamiętniającej istniejący na tym terenie, przedwojenny cmentarz ewangelicki. To wielka rzadkość na sieci PKP (w świecie ?) i dość nietypowe rozwiązanie, że wysiadając na peronie przystanku Olsztyn Śródmieście, od strony ul. Partyzantów, wchodzimy od razu na teren byłego cmentarza (szczątki ludzkie do dziś spoczywają w ziemi) i mamy okazję zapoznać się m.in. z tablicami upamiętniającymi nazwiska zmarłych jak i reliktami cokołów, nagrobków i tablic nagrobnych, odkrytych m.in. w trakcie prac ziemnych i ustawionych w tym swoistym miejscu pamięci.

ET22-1008, czyli najnowszy "byczek" w barwach zielonych.
... i śnieg :D. Wprawdzie w Olsztynie i okolicy, od czasu do czasu prószyło już od tygodnia, ale na dobre zaczęło sypać dopiero wczoraj, stąd, na Twój przyjazd, wszystko zrobiło się białe. Myślę, że zielona ET22 na takim tle, prezentuje się jaszcze bardziej ciekawie. Gratuluję "trafienia"... i wyczucia czasu (y)

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
29 i 30.11.2023. Olsztyn Główny, Olsztyn Gutkowo, Olsztyn POWO - Zielona Górka.
Skoro już jestem na miejscu i między jednym snem zimowym a drugim mam odrobinę weny aby wyjść z aparatem, kilka zdjęć wpadło wczoraj, EuroSprinter Akiem 189 453, który przywiózł naczepy do Michelina, na marginesie pierwszy raz widzę taka lokomotywę w Olsztynie, plus jak zawsze piękny Lotos BR285-122. Natomiast dziś trasa od Gutkowa, tam SM42-365 z 2 maszynami torowymi. Na głównym Moris SM42-2260 z chyba zdefektowaną EU07-155 LTG Cargo. Po za tym na POWO szkolenie dla maszynistów na EU160-022, czyli Griffinie. Jeździły jeszcze 2x ST44 PKP Cargo, ale nie robiłem im zdjęć. Tak więc pierwsze dni w miarę ciekawe. Zapraszam na krótką fotorelację.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 29 lis 23 6000 1200.jpg
tory 29 lis 23 2 6000 1200.jpg
tory 30 lis 23 2 6000 1200.jpg
tory 30 lis 23 1 6000 1200.jpg
tory 30 lis 23 6000 1200.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
2.12.2023. Olsztyn Zachodni/Olsztyn Główny.
Dziś postanowienie było proste, złapać skład Michelina, niby wszystko proste, bo pojawiło się info o której w Ostródzie stoi odpalony na Olsztyn. A że kulturalny człowiek to człowiek zadbany, prysznic, golenie ryjka itp. zabiegi zajęło ledwo parę minut. No i niedługo potem jestem na Zachodnim, czekam i czekam, w międzyczasie jedzie Class 66227 DB, z TEM2-080 z nowiutkimi węglarkami Wascosa do Olecka. Potem jeszcze BR285-122 z jakąś Gamą i składem beczek z Łęgajn. A Michelina coś nie ma, czekam, i czekam, aż wpada info o ET22-980 ze składem gazówek do Korsz. Przemarznięty strasznie, ale cierpliwy, więc doczekałem chyba ze 2 godziny do jego przejazdu. Po tym wszystkim jeszcze szybka wyprawa na Olsztyn Główny, a tam... Michelin, najwidoczniej w czasie kiedy brałem prysznic popędzili i wyprzedzili mnie pewnie o kilka minut z dotarciem na miejsce. Zrobiłem mu dla zasady foto, ta sama maszyna co ostatnio Akiem 189 453. Na Głównym jeszcze ładna perełka, EU07-128, zgaszona przy szopie Cargo. Nie zdecydowałem się jednak kręcić koło niej. Mimo zimnego dnia, można zaliczyć go do udanych. Wszystko co zielone na torach jest piękne :) Zapraszam na krótką relację foto z Olsztyna.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 2 gru 23 10 1200.jpg
tory 2 gru 23 2 6000 1200.jpg
tory 2 gru 23 6 6000 1200.jpg
tory 2 gru 23 6000 1200.jpg
tory 2 gru 23 8 6000 1200.jpg
tory 2 gru 23 9 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
3.12.2023. Olsztyn Główny.
Dziś miałem info o EP07-361, niby nic, ale zawsze spacer po świeżym powietrzu przydaje się. Ku mojemu zdziwieniu, poza wczorajszą EU07-128 koło szopy Cargo jeszcze stała kolejna zielona EU07-308.
Niestety dzień zepsuł mi maszynista rzeczonej #361, przy zmianie lokomotyw zachował się delikatnie mówiąc nieodpowiednio, wrzaski i żeby nie ludzie to chyba z pięściami by poszedł. Ja sobie elegancko, legalnie na peronie operuję, a tu takie sceny. Rozmawiałem potem z naszym wspólnym znajomym, bo się tak wkur***łem, ze chciałem i kto wie czy nie zgłoszę tego do PKP. Znajomy mi tłumaczył, że gość przewrażliwiony, bo ktoś tam niby miał problemy w dyrekcji (w sumie nie zrozumiałem z jakiego powodu, nie mój biznes czyjeś stresy w pracy). Facet ma prace to ma prowadzić pociąg i na tym się skupiać, a nie przypier...ć się do moich zdjęć z legalnego miejsca robionych. Później rozmawiałem jeszcze raz z tym znajomym i okazało się, że gość wpadł w szał, bo nie miał kamizelki jak spinał lokomotywę ze składem, ja faktycznie nie mam nic innego do roboty tylko takim ludziom foty robić. A że chamstwa nie toleruję powiedziałem, że jak nie dostane przeprosin to zgłoszę sprawę na PKP, niech zrobią dochodzenie. Wybaczcie Koledzy moje wzburzenie, ale czasami ludzie nawet świętego doprowadzą do pasji.
Tak więc swoje zrobiłem, w miarę zadowolony jestem, ale tego typu służbistów tępić będę, dosłownie nękał będę, bo nie pozwolę sobie na żadne ataki pod adresem mojej osoby w miejscu publicznym, "bo ktoś ma zły dzień". Amen.
2 fotki z rana, potem przejechały w tandemie BR232 z GB Rail z węglarkami, ale akurat wszedłem do domu i smętnym wzrokiem odprowadzałem je z balkonu. Akurat tych BR232 nigdy na oczy nawet nie widziałem. Jednak wszyscy znają powiedzenie "co się odwlecze to...", także kwestia czasu :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 3 gru 23 1 6000 1200.jpg
tory 3 gru 23 3 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
@teigrekty2 śpię za dnia jak zabity, jakoś od 4pm do 2-3am, potem do rana jakieś pierdoły robię i z rana trochę na torach, i spektakl się powtarza :) Generalnie śpię 8h, a potem jeszcze drzemka 2-3h. Nigdy w życiu chyba nie spałem tak głęboko. Najgorsze jest około 3pm, wtedy ta szaruga się robi, ja bez słońca umierający jestem, Nieludzko się męczę i dlatego padam tak wcześnie.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.812 79 12
3.12.2023. Olsztyn Główny.
Dziś miałem info o EP07-361, niby nic, ale zawsze spacer po świeżym powietrzu przydaje się. Ku mojemu zdziwieniu, poza wczorajszą EU07-128 koło szopy Cargo jeszcze stała kolejna zielona EU07-308.
Niestety dzień zepsuł mi maszynista rzeczonej #361, przy zmianie lokomotyw zachował się delikatnie mówiąc nieodpowiednio, wrzaski i żeby nie ludzie to chyba z pięściami by poszedł. Ja sobie elegancko, legalnie na peronie operuję, a tu takie sceny. Rozmawiałem potem z naszym wspólnym znajomym, bo się tak wkur***łem, ze chciałem i kto wie czy nie zgłoszę tego do PKP. Znajomy mi tłumaczył, że gość przewrażliwiony, bo ktoś tam niby miał problemy w dyrekcji (w sumie nie zrozumiałem z jakiego powodu, nie mój biznes czyjeś stresy w pracy). Facet ma prace to ma prowadzić pociąg i na tym się skupiać, a nie przypier...ć się do moich zdjęć z legalnego miejsca robionych. Później rozmawiałem jeszcze raz z tym znajomym i okazało się, że gość wpadł w szał, bo nie miał kamizelki jak spinał lokomotywę ze składem, ja faktycznie nie mam nic innego do roboty tylko takim ludziom foty robić. A że chamstwa nie toleruję powiedziałem, że jak nie dostane przeprosin to zgłoszę sprawę na PKP, niech zrobią dochodzenie. Wybaczcie Koledzy moje wzburzenie, ale czasami ludzie nawet świętego doprowadzą do pasji.
Tak więc swoje zrobiłem, w miarę zadowolony jestem, ale tego typu służbistów tępić będę, dosłownie nękał będę, bo nie pozwolę sobie na żadne ataki pod adresem mojej osoby w miejscu publicznym, "bo ktoś ma zły dzień". Amen.
2 fotki z rana, potem przejechały w tandemie BR232 z GB Rail z węglarkami, ale akurat wszedłem do domu i smętnym wzrokiem odprowadzałem je z balkonu. Akurat tych BR232 nigdy na oczy nawet nie widziałem. Jednak wszyscy znają powiedzenie "co się odwlecze to...", także kwestia czasu :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Zobacz załącznik 1017223 Zobacz załącznik 1017224
...zdjęcia wyszły zaje...fajnie, a laureaci "virtutti cebullari" zdarzają się wszędzie... miej na nich wy...e, a będzie Ci dane...

Pozdr,...

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
Ostatnio nic się wielkiego nie dzieje, raz starałem się złapać w trasie EP07-361, bo niby miała jechać w urokliwym Miejscu Olsztyna, już nawet nie pamiętam czy mam ją tam złapaną wcześniej ale może teraz więcej/mniej śniegu było :)
Z tego samego dnia jak zawsze śliczne malowanie Lotosu Na BR285, ze składem beczek do Olsztyna (z Gutkowa), ale jako bonus wrzucam zdjęcie maszyny Union Pacific w malowaniu Heritage, niestety, tego dnia nie miałem aparatu, tylko telefon z bardzo uboga kamerą. Już wrzucałem kiedyś fotki z tymi Maszynami UP, ale praca na komputerze to inna bajka. Szkoda, że wzorem poprzednich lat nie mogę razem z @Kempol stworzyć niepowtarzalnych kalendarzy, ale do tego tematu jeszcze wrócimy, nie jeden raz. Obiecuję :)
Tak więc lodowata BR285 i rozgrzane maszyny Union pacific w mojej artystycznej wizji.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

tory 8 gru 23 1 6000 1200.jpg
tory 8 gru 23 6000 1200.jpg
missouri 1a bBIG 2A 2000.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
16.01.2024. Olsztyn Główny.
Stary rok skończył się paskudnie. Ktoś mnie zgłosił do centrali Meta, czyli FB, Instagram, za jakieś przestępstwa w sieci. Skutek taki, że dorobek 15 lat uczestnictwa w tym syfie przepadł, 2000 kontaktów, które miałem na Messengerze, masa opisów z podróży, milion zdjęć z Burning man, prywatnych, archiwalnych, kolejowych....Cóż, social media, cała moja tożsamość zniknęła jakbym umarł. Niezła historia co? A ban jest dożywotni :)
Doszedłem do wniosku, że szkoda czasu ładować energię w takie g**no. Założyłem sobie wprawdzie nowy Instagram, tylko po to aby z paroma osobami mieć kontakt. FB też założę lewe konto, aby poinformować większość z tych 2000 kontaktów (bo to moi przyjaciele głownie i nazwiska pamiętam) i ustalić jak będziemy się komunikować. W tej chwili to Instagram, choć jest zarejestrowany na tym samym numerze telefonu więc może być różnie. Po za tym Whatsapp (który też należy do Meta, czyli też nie wiadomo jaka przyszłość), i Telegram.
Siłą rzeczy nie chciało mi się w tym czasie nic specjalnego robić. Dopiero dziś stwierdziłem że nuda i warto pójść na tory. Jak gadał tak zrobił. Miałem info, że jest coś ciekawego z IC, i faktycznie. EU160-025, w okleinie "Kolejowe ABC". Po za tym duet EU07 Cargo o numerach 1502 i 1525. I to w sumie tyle, jak już wróciłem to przejechał jeszcze Dragon i SM42 jakiegoś prywaciarza, ze składem granatowych węglarek Wascosa, ale tylko z okna w domu popatrzyłem.
Tak więc zapraszam do obejrzenia tych paru fotek z dziś.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Ps. Ten duet Cargo miał na haku wagon osobowy/socjalny w dosyć ciekawych oznaczeniach firmy: FELBERMAYR/ZRE Wrocław, a za nim platforma z jakimś gabarytem i zestaw który podobno nazywa się NORCA 24. Jakby ktoś potrzebował mam trochę zdjęć, razem z niektórymi oznaczeniami.

tory 16 st 24 9 6000 1200.jpg
tory 16 st 24 6000 1200.jpg
tory 16 st 24 1 6000 1200 tagged.jpg
tory 16 st 24 3 6000 1200.jpg
tory 16 st 24 8 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
18.01.2024. Olsztyn Główny.
Dziś skromnie, ledwo jedno foto. Za mojej wizyty na dworcu nic ciekawego nie działo się, śpiące dwie SM42 Cargo pod szopą, na sekcji towarowej nic ciekawego nie widać poza wagonami, przy peronach skład Mamry na jakiejś niebieskiej EP07, nawet nie patrzyłem na numer. Wczoraj może i było ciekawiej bo po zatankowaniu, na boczku stał sobie ST44 Cargo, plus nadjechał skład Michelina na EuroSprinterze bodaj 802, ale uznałem, że nie chce mi się nawet aparatu wyciągać. Odwiedziłem też Gutkowo, a tam kompletna pustka, nawet jednej cysterny nie było. Sam nie wiem kiedy oni mają dostawy paliw do tej swojej bazy.
Tak więc dziś uśpiony Griffin EU160-030 IC zaraz przy peronie 4. I to wszystko. Może jutro coś ciekawszego będzie. Z racji odcięcia się od social mediów nie mam za bardzo informacji i swoje spacery traktuję rekreacyjnie.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 18 st 24 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
19.01.24. Olsztyn Główny.
Nic specjalnego się nie działo za mojego pobytu, jak wchodziłem na perony w tandemie przejechały 2xST44 bez wagonów, zdjęć nie ma bo aparat był w plecaku. Z racji obecności "czerwonych nosów", tudzież "spuchniętych twarzy" pod sklepem z napojami ratującymi im życie nie obnoszę się publicznie sprzętem foto. Żadna strata, bo Cargo jak wygląda każdy wie. Za to trafiła się w miarę świeżutka SM42-741. Pojechali w tę i we w tę, zabrali jakieś 4 trupy węglarek do zakładów naprawczych i to tyle. Chciałem zajechać do Gutkowa, zobaczyć czy może paliwa przywieźli, ale skończyło się na dobrych chęciach. Tak więc mamy 2 fotki rzeczonej "stonki".
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 19 st 24 2A 6000 1200.jpg
tory 19 st 24 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
20.01.2024. Olsztyn Główny, Olsztyn Zachodni.
Dziś napadało śniegu, potem zrobiła się wściekła zamieć, przez co nie udało mi się w trasie złapać składu Michelina, ale nic straconego bo do znudzenia posyłają EuroSprinter-a #802. Na Głównym elegancko przysypia sobie Skoda CTL 182-085-1, całkiem przyjemny widok "obcej maszyny" na odpoczynku. Po za tym to samo złomowisko co zawsze, jakieś ST44, jakieś SM42, tradycyjne złomy IC czyli EP07 w kolorach szaroburych, korporacyjnych, przygnebiających. Na marginesie jadąc do Warszawy ostatnio widziałem tego najnowszego Griffina po liftingu i w tychże barwach prezentował się żałośnie. Skoro zrobili lokomotywę, która poniekąd ma "wyprzedzać epokę" to mogli pokusić się o specjalne malowanie które by ją odróżniało od wszystkiego co na torach. A tak kolejny smut im wyszedł.
Na zachodnim za to ciekawiej, ET22-952 ze składem kontenerów, pewnie do Korsz, oraz Dragon E6ACT-001 z SM42-700/35 Jaxan-u i sznureczkiem węglarek. W sumie te węglarki powinien ktoś obfotografować. Istne zabytki chyba. Wyglądały jakby od czasu produkcji nikt już ich nie malował, jak ze złomowiska wyciągnięte, niektóre typy bardzo ciekawe. Niestety nie zapamiętałem nazw, ale niektóre miały w nazwie literę "L", cos w rodzaju "Ealmos". Kompletnie się nie znam a i nazwę widziałem 1 raz w życiu.
Zajechałem jeszcze na Gutkowo ale niestety poza 2 rządkami cystern nic ciekawego tam nie było.
Tak więc zapraszam do obejrzenia skromnej relacji.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

tory 20 st 24 2 6000 1200.jpg
tory 20 st 24 1 6000 1200.jpg
tory 20 st 24 4 6000 1200.jpg
tory 20 st 24 5 6000 1200.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
22.01.2024. Olsztyn Główny, Olsztyn Zachodni.
Krótka wyprawa, bez żadnych informacji, skutkuje spotkaniem Dragona E6ACTadb-030 Jaxan ze składem pachnących nowością węglarek z logiem EKK, Po za tym ta sama Skoda z postu wyżej wciąż sobie drzemie. Tak więc stwierdziłem, że może warto zahaczyć o Gutkowo, co też zrobiłem, ku mojemu rozczarowaniu sytuacja tam taka sama jak ostatnio, 2 rzędy beczek. Więc pomyślałem, że zajdę jeszcze na Zachodni, i w sumie miałem niezwykłe szczęście bo w tym samym momencie zamigotał semafor i ledwo skręciłem aparat i nadjechała Gama 111Ed-034 Lotos, ze składem beczek, przypuszczam, że właśnie do Gutkowa zebrać stare a podstawić nowe. Niestety brak precyzyjnego info nie sprzyja robieniu zdjęc w ciekawszych miejscach. Tak więc z dziś musimy się zadowolić 2 fotkami które prezentuję poniżej.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
|
tory 22 st 24 6000 1200.jpg
tory 22 st 24 2 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
25.01.2024. Olsztyn Śródmieście.
Poranny spacerek uskuteczniony. Wczoraj nic kompletnie nie wyszło, ani jednego foto nie zrobiłem bo nie było nic godnego uwagi, może poza NORCA 24 z jakimś gabarytem ale stała daleko w stacji i nie było sensu tam wchodzić. Generalnie 13km spacerów z plecakiem 10kg i około 13km w nogach. Tylko dla zdjęć, których nie było :) Michelin wczoraj musiał mieć opóźnienie, bo nie było go do wieczora. Za to dziś z rana sobie poszedłem na spacer, pokręciłem się, tez bez zdjęć, i patrzę sobie, a w stronę sekcji towarowej idzie chłopak z plecakiem LTE, dla mnie było jasne, że tam stoi skład Michelina. Aby nie robić sobie kłopotów poszedłem na około na ulicę Zientary Malewskiej, tam w Olsztynie sekcja Towarowa. I owszem Stoi Vectron X4E-671 MRCE, ze składem platform i naczepami. Z racji tego, że nienawidzę fotek przez słupy pomyślałem, że wyrobię się w lepsze miejsce. Tak więc zrobiłem sprint wręcz w wojskowych butach i z takim samym, ciężkim plecakiem na przystanek Olsztyn Śródmieście. I czekam, czekam bez końca, chyba godzina minęła, Przejechał tuzin kibli i innego złomu PKP, a Vectrona nie ma. W końcu go puścili, na moje nieszczęście po 4 torze (na 4 możliwe, gdy zwyczajowo towary jadą 3 torem, gdzie bym miał piękną sylwetkę z całym podwoziem). Cóż było robić, kilka fotek i zmiana peronu na peron 1, gdyż było info o składzie węglarek i nie chciałem znowu się naciąć na fotki połowy lokomotywy. Przewidywania trafne. Dragon 2 E6ACTa-008 z SM42-756, z węglarkami Wascosa, i kilkoma innych firm.
I to tyle póki co na dziś. Może jeszcze raz wyjdę, ale niestety w tygodniu info jest zerowe w Olsztynie więc cieszę się, że w ogóle coś mam.
Był też kiosk 6Dg-202 Cargounit ze składem kontenerów pewnie do Korsz ale szedłem akurat w stronę Śródmieścia i foto z telefonu zrobiłem dla formalności.
Dawno nie trafiły mi się beczki, a teraz jak śnieg puścił by fajnie wyglądał taki składzik. Może na dniach coś się uda.
Zapraszam na krótką relację.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 25 st 24 2 6000 1200.jpg
tory 25 st 24 4 6000 1200.jpg
tory 25 st 24 6000 1200.jpg
tory 25 st 24 1 6000 1200.jpg