• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
Witajcie koledzy.
Po wielu perypetiach godnych solidnej książki jestem w Polsce. Wróciłem w nocy, musiałem sprzątać i rozpakować się, prać i inne takie. No i co dalej? Jak to co kurła, jak rzekłby Janusz: wyjść na tory. No i poszedłem. W krótkich spodenkach, a co, że listopad, przyzwyczajenie. Z aparatem, statywem. Ale 15.30 to już za późno na portret, bo taki był zamysł. Ale aktualnie o tej godzinie zachody słońca są w miarę idealnie nad 3 torową linią na Dajtki, czyli dalej Iława, czyli, zachód :)
I tam sobie pstrykałem romantyczne zdjęcia, aż mi wyskoczył ST44. Po kształcie każdy pozna, Ja numeru nie odczytałem.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 3 lis 22 2000 tagged.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
Dzięki, Marku. Nie było łatwo. Bardziej ciężko. Ale masa wspaniałych ludzi też była, m.in. tych od kolejnictwa. Jak będziesz się wybierał to daj znać :) Nie udało mi się odwiedzić Keddie Wye, ale już mam opcję na przyszły rok :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
Witajcie koledzy.
Listopad to nie to co się lubi, ale trzeba lubić co się ma. Po 3 miesiącach w Californii i Nevadzie, wegetuję w domu. Słaba pora na zdjęcia czy cokolwiek. Dziś wyszedłem na spacer. Nic ciekawego w sumie. Obejrzałem jak wygląda obecny etap budowy dworca głównego w Olsztynie. Stoi Vectron 193-272 od składu Michelin, rano była jeszcze SU160-006. Zaciekawiło mnie jedno miejsce. Tuż przed wiaduktem na Limanowskiego. Jakis fundament. Może kolega @Stanisław1972 coś wie na ten temat, co tam było?
Wrzucam zdjęcie jako pierwsze, a na drugim IC z Cargo na czele :) na 3 foto historia.
test.jpg
tory 5 lis 22 3 2000.jpg
tory 5 lis 22 1 history.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.833 79 12
Witajcie koledzy.
Listopad to nie to co się lubi, ale trzeba lubić co się ma. Po 3 miesiącach w Californii i Nevadzie, wegetuję w domu. Słaba pora na zdjęcia czy cokolwiek. Dziś wyszedłem na spacer. Nic ciekawego w sumie. Obejrzałem jak wygląda obecny etap budowy dworca głównego w Olsztynie. Stoi Vectron 193-272 od składu Michelin, rano była jeszcze SU160-006. Zaciekawiło mnie jedno miejsce. Tuż przed wiaduktem na Limanowskiego. Jakis fundament. Może kolega @Stanisław1972 coś wie na ten temat, co tam było?
Wrzucam zdjęcie jako pierwsze, a na drugim IC z Cargo na czele :) na 3 foto historia.
Zobacz załącznik 929960 Zobacz załącznik 929961 Zobacz załącznik 929962
Jakoś w wakacje Kulecki kręcił się po stacji Olsztyn i chyba z tego wiaduktu mógł coś chwycić... Tylko nie kojarzę numeru wrzutki...

Pozdr...

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
Zdjęcia pochodzą ze zbioru mojego kolegi, Józefa.
Wrzucam jako ciekawostkę i kawałek historii. Ktoś powie co to za wagony?
Przy szopie w Suwałkach.
Z Pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Józef mówi, że te nitowane cysterny mogą pamiętać 2 wojnę. Ciekawy temat, że stoją do teraz.
314880927_1193916611507301_6511848832353172156_n.jpg
315394280_1193916491507313_5802189751871944676_n.jpg
315526645_824558918867943_249310569093259414_n.jpg

Załączniki

Ostatnio edytowane:

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.118 26 1
Na moje oko, druga cysterna z pierwszego zdjęcia wygląda, jak by miała izolację. Po za tym, na drugim zdjęciu widać cysterny ze zbiornikami w wersji spawanej.
Niewątpliwie są to bardzo ciekawe zabytki. Nie uchowały się jakieś napisy?

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
9.562 18 0
Aby skrócić czas oczekiwania na kolejną relację Józefa, postanowiłem wkleić do niniejszego wątku (liczę, że jego autor Magic wybaczy mi ten nietakt), kilka fotografii owych cystern, które wykonałem w sierpniu 2018r. Jako pierwszą obstawiałbym cysternę produkcji rumuńskiej. Następnych kilka z nich, to stare znajome - 29R. Natomiast na temat tych najstarszych, niech wypowiedzą się specjaliści, których przecież tutaj nie brak.
Pozwolę sobie tylko nadmienić, że warunki do fotografowania wagonów były podłe, z uwagi na okalające je krzaczory. A jeszcze podlejszym aparatem je fotografowałem, więc jakość zdjęć jest mierna. No, może za wyjątkiem maźnicy, na której napisy zapewne pomogą w ustaleniu typu wagonu.
0.jpg 1a.JPG 2a.JPG 3a.JPG 4a.JPG 5a.JPG 6a.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
30.11.2022. Olsztyn Główny.
Witajcie. Cały tydzień człowieka grypa rozkładała. Cóż, nie jest łatwo przestawić się z +30 stopni C na temperatury zerowe. Na dodatek w pracy miałem ziąb taki, że po prostu organizm się zbuntował. Idąc do lekarza miałem +39,2C. Nie polecam. Wiadro antybiotyków trochę pomogło i nieśmiało po pracy zapuszczam się w klimaty kolejowe. Jak na złość, kiedy leżałem chory, na żeberku IC w Olsztynie elegancko stał sobie i odpoczywał Vectron Cargounit "Piotrek". No cóż... Wczoraj i dziś byłem rzucić okiem jak to wygląda. Dzięki koledze dotarłem też do map po modernizacji, generalnie całej dokumentacji przetargowej, łącznie z badaniami geologicznymi. Absolutnie wszystko, w formie tekstu, tabel i map. Z tego wynika, że cały układ torowy idzie do zmiany. Na Zientary-Malewskiej zniknie sporo torów od strony skarpy (Zatorze), żeberko przy P2 do likwidacji, podobno będzie jakiś tor z jednej strony osłonięty wysokością P1, ale z drugiej z awaryjnym dojściem na poziomie szyn. Ciekawe czy to będzie żeberko właśnie dla lokomotyw typu IC, LTE(Michelin) i prywaciarzy? Swoją drogą ciężko sobie wyobrazić by stawiali maszyny tak, aby nie dało rady dotrzeć do wózków i osprzętu. A takie miejsce dla IC jest tylko na POWO. Zielona Górka. Z którym to kolegą dyskutowaliśmy o dawnym Olsztynie? @Bolesław 102? @Stanisław1972? Z przyjemnością wrócę do tematu, no i w końcu wspólnymi siłami się otworzy wątek na forum.
A tymczasem z dzisiejszego spaceru ledwo Skoda 182 075-2 CTL Logistics. Podobno przywiozła złoto czyli węgiel do MPEC. I uchwycona w trakcie odpoczynku na żeberku IC. Po za tym totalna demolka., choć wczoraj widziałem SM42-1001 cargo ze składem wagonów od strony właśnie Zatorza jak manewrowała z mieszanymi wagonami i rozstawiała je na różnych nowych torach. Wniosek, że rozjazdy tam są już przejezdne choć nie wszystkie.
Z cargo ST44, 6Dg (numery nieznane), SU46-035, wszystko koło szopy, zgaszone. Wspomniana SM42-1001 z chyba uszkodzonym ET22-8XX czołem na Iławę. Po za tym niebieskie EP07 IC i budzące pożądanie w modelu EN57 ;) Z tym, że PR. Rozkopane co było do rozkopania, obraz nędzy i rozpaczy. Niestety, już przed godziną 15, światło daje się we znaki, skwituję to w kilku słowach. Ponure miejsce przy obrzydliwej pogodzie ;)
A tymczasem 2 fotki wspomnianej Skody.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 30 li 22 3 6000 1200.jpg
tory 30 li 22 5 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
17.12.2022. Olsztyn Główny.
Niewiele się dzieje poza tym w Olsztynie. Ostatnie dni to wytężona praca graficzna nad kalendarzami dla Marka @Kempol AUKCJA, któremu dziękuję po raz kolejny za wspaniałą inicjatywę, współpracę i generalnie za to co wspólnie stworzyliśmy. Kalendarze na świetnym papierze, okładka na grubszym papierze, zdjęcia wybitne, dla pasjonata kolei to jest "must have", tak na marginesie dodam , że wprawne oko, myślę że wypatrzy na zdjęciach jakieś ciekawostki z układów torowych. Tu akurat liczę na kolegów @Andrzej Harassek, @bstok70 i jeszcze kilku którzy doczytają się w mojej pisaninie :)
Raport z Olsztyna niezwykle ubogi, coś tam jeździ, beczki na Gutkowo, czy pudernice do Olsztyna i chyba gdzieś dalej. Michelina nie spotkałem. Zapewne będzie Eurosprinter 452. Kiedy? Nikt nie wie. Więc jest śpiąca SM42-2561 Torpol. Widać odnowione konstrukcje wiat na peronie 4.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 17 gr 22 1 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
A to ja kolegę mijałem w swojej wędrówce?
Zakręcony byłem bo musiałem wysłać kalendarze do USA, i zaraz po wizycie na poczcie szybko wpadłem na perony. Jeden z pracowników Torpol cos do mnie mówił, ale byłem skupiony na zrobieniu paru zdjęć. A kilku maszynistów miałem okazje poznać i zostać w kontakcie :) Wszak ta sama pasja tylko z innej strony widziana :)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.464 111 11
Wszystkim kolegom z forum, w ten wyjątkowy czas chciałbym życzyć Zdrowych i Wesołych Świąt.
Krótki filmik z przejazdu switcher-a po Western Pacific Railroad Museum. Portola, USA 2022.
SANTA TRAIN
@teigrekty2 któregoś dnia, trzeba się gdzieś na szlaku za oceanem ustawić :)
Jasne. Może dam radę w następnym roku do Polski, a byłem ostatnio niestety dobre kilka lat temu.