• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
Tak, tak, poprawiłem te angielskie słowa. Fakt że 3 szyny, i że taka, a nie inna skala no, ale jak ktoś zdecydował to tak ma :) Mnie urzekły przepiękne klasyki Pensylwanii i fakt, że wszystko niesamowicie równo spatynowane. Miło się ogląda efekt takiej pracy.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
24.06.2022. Olsztyn Główny.
Pogoda znakomita, także po pracy wskazany spacer, jednak przy takiej duchocie udusić się idzie, tak wiec zabieram się do sprzątania w domu zaległego od epoki lodowcowej, i po skończeniu pruję na dworzec, Dostałem info o Griffinie NEWAGu 001. A że dopisało trochę szczęścia, to opstrykałem go trochę. Jednak problem był z oświetleniem, boki ciemne, a przód w połowie jasny. Poczekałem, aż na ryjku już nie będzie smugi słońca no i kilka fotek wpadło. Z tego co wiem rano mają gdzieś jechać. Gdzie - nikt nie wie. Co się odwlecze to...:)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 24 cz 22 12 (1 of 1) 1200.jpg
tory 24 cz 22 23 (1 of 1) 600 po poprawkach 1200.jpg
tory 24 cz 22 22 (1 of 1)6000 1200.jpg
tory 24 cz 22 21 (1 of 1) 800.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
25.06.2022. Olsztyn Główny, Olsztyn Zachodni.
Z racji porannej pobudki wybieram się na Dworzec Główny, z nadziejami na złapanie Griffina ze zdjęć powyżej, nie przepadam za zdjęciami w słabym świetle, gubi się cała masa efektu ale pełne światło też nie jest łatwe do opanowania bo bywa za dużo refleksów. O dziwo, Griffin czekał, tak jak go wczoraj zostawiłem i prawdopodobnie cała noc pracował, i wczoraj był włączony i na pantografie i dziś to samo, pytanie po co? Rano jednak światło było pod ostrym kątem i nie było szans na front w fisheye, bo mój cień miał 5 metrów ;) Tak więc kilka zwykłych fotek. Potem jeszcze nadeszło info o prywatnej Ludmile do Giżycka przez Olsztyn. We wściekłym upale czekałem prawie 2h ale nie nadjechała i dałem spokój. Trochę niedosyt bo 20 minut po tym jak wróciłem do domu jechał ów Griffin z TEM2 i składem od kruszywa, w pięknym świetle (co widać na ST44 poniżej). No ale nic, co się odwlecze...teraz i tak do nas będą wozić setki ton kruszywa na nowy dworzec, oby tylko udawało się łapać takie składy. W tym czasie przeszły 2 składy Cargo, jeden na tandemie ST44 z drewnem, a drugi na ST48-042 z Intermodalem. Tandem na Iławę, Intermodal pewnie na Korsze. I to w sumie tyle na dziś, nie było sensu wychodzić w ciemno w ten skwar ponownie. Michelin podobno z Niemiec nawet nie wystartował więc tym bardziej.
Tak więc mamy to co mamy, liczę na jakieś zdjęcia jutro.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 25 cz 22 1 1200.jpg
tory 25 cz 22 1200.jpg
tory 25 cz 22 4 1200.jpg
tory 25 cz 22 6 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
26.06.2022. Olsztyn Zachodni.
W piękny, słoneczny dzień TLK Biebrza z EP07-361 na czele opuszcza Olsztyn Zachodni i kieruje się na stare wiadukty i na Olsztyn Główny.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 26 cz 22 2 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
27.06.2022. Olsztyn Główny.
Kolejny dzień pięknej upalnej pogody. Po pracy mając info od kolegi wypada się wybrać na Dworzec Główny. Na dawnym żeberku IC śpi sobie beztrosko 201Eo-004 Rail Polska, w stacji z kawałkiem składu węglarek SM42-2510 tejże firmy, reszta składu już rozładowana. Po za tym SM42 z Michelina przywozi skład pustych pudernic, po które powinna zameldować się Skoda Cargounit ( przywiozła 181 092 i pewnie ona odbierze). Po za tym przyjechała EP07-361, odstawiono ją na koniec stacji (POWO), ale dostałem info na czym wraca (Biebrza) no i zrobiłem foto jeszcze jej.
I to póki co tyle, może jeszcze jakieś info wpadnie to do 21 zawsze można przejść się na pobliski Dworzec. Zachodni.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 27 cz 22 1 1200.jpg
tory 27 cz 22 2 1200.jpg
tory 27 cz 22 6 1200 tracklife.jpg
tory 27 cz 22 20 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
19.07.2022. Olsztyn Główny.
Sporadyczne wycieczki czasami przynoszą takie oto perełki. Jako ciekawostka, złapałem ten sam egzemplarz w chyba 2020, i dziś nasz kolega z forum podał taką ciekawostkę, ze ta maszyna została przerobiona po jakimś czasie eksploatacji. Tak wiec teraz mam jej fotki i przed i po modernizacji.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 19 lip 22 1200.jpg
tory 19 lip 22 7 TRACKLIFE 1200.jpg
tory 19 lip 22 2 1200 TRACK.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
06.08.2022. Olsztyn Główny.
Witam kolegów po przerwie. Brak weny, obowiązki, i w sumie brak informacji (owszem bywało coś, kiedy człowiek w pracy, albo zajęty czymś) poskutkowały posuchą w zdjęciach. Po za tym, dni jednak coraz krótsze, ja nie lubię zdjęć na wysokim ISO, próbowałem wieczorami setek ustawień, ale na kolei to nie poskutkuje, zdjęcia z szumem, bandingiem (paski na foto), nieostre, i generalnie bez sensu :) Tak więc na siłę nie ma co kombinować.
Ostatnio jeździ do nas skład Michelin na lokomotywie LTE Bombardier Traxx 945, zrobiłem już mu kilka zdjęć kiedyś, jednak skoro się pojawiła i stał na naszym żeberku (które jak zlikwidują to nie wiem co to będzie na nowej stacji) ciężko było sobie odmówić. Tak więc przechadzka na dworzec z jednej strony przynosi parę fotek, a z drugiej kompletny szok. Dworzec wygląda jak Hiroszima po bombie. Jedynie parę torów i bramki nowe, cała reszta zaorana, wiaty zdemontowane, dworzec już nieczynny, obok "nowy" w barakach, ciężko to opisać tym bardziej, że stare perony niskie były, burzą budynek koło żeberka i cały teren kompletnie łyso wygląda. To trzeba zobaczyć, aby poczuć skalę "remontu". Zauważyłem, że postawili bramkę metr od czołowej ściany starej nastawni...wniosek prosty, zaorają ją razem z betonowym stanowiskiem strzeleckim. To na peronie jeszcze jest, los jednak nieznany. Z tego co się dowiedziałem aktualna nastawnia OLA, tak samo pójdzie do rozbiórki. Myjnie już wcześniej rozebrano. Tak więc coraz mniej miejsc historycznych. Nie robiłem fotek tego całego bałaganu, bo jakoś smutne to wszystko, owszem wszystko było beznadziejne, ale najbardziej będzie mi brakowało tych paru miejsc związanych z historią, mimo, że cudowne zarządzanie pewnej spółki doprowadziło do ruiny w zasadzie wszystko co było historyczne, to jednak nawet opuszczone budynki miały swój klimat. Jak się wstawało o 3 , aby złapać wschody słońca, przechodziło przez myjnię, to była pewna przygoda, teraz pewnie będzie wszystko za zasiekami, a każda próba spaceru pewnie skończy się pałowaniem i spustoszeniem w portfelu. A te wycieczki, były świetnym sposobem spędzenia czasu wolnego. Gdzie teraz iść? Na plażę gdzie milion ludzi? Do galerii handlowej? Szczerze? wybudowali u nas X lat temu jedną wielką której nazwy nie warto wspominać, bo kompletnie nie lubię miejsc spędów tłuszczy, jak to się kiedyś mawiało...i nie byłem w niej nigdy nawet bo i po co? Na torach spokój, gdzieś tam przycupnąć można, wręcz pomedytować, a w wymienionych co? Szał...
Może jutro jak mnie wena najdzie to wrócę tam i popstrykam tam fotki, ale chyba biało czarne, bo to taki klimat ma.
A tymczasem parę fotek z dziś. Szczerze to jak zniknie szansa na robienie tego typu fotek, z bliska, z widocznym detalem zrezygnuję w ogóle z foto kolejowego, nie będę stał w polu kilometr od torów z obiektywem 600mm, bo mimo, że może i to fajne dla kogoś, mnie interesuje to co zaprezentowałem w tym dziale.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 6 sie 22 2 1200.jpg
tory 6 sie 22 15 1200.jpg
tory 6 sie 22 17 1200.jpg
tory 6 sie 22 4 1200.jpg
tory 6 sie 22 7 1200.jpg
nastawnia.jpg

Ostatnio edytowane:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.228 508 29
A te wycieczki, były świetnym sposobem spędzenia czasu wolnego. Gdzie teraz iść? Na plażę gdzie milion ludzi? Do galerii handlowej?
Szczerze to jak zniknie szansa na robienie tego typu fotek, z bliska, z widocznym detalem zrezygnuję w ogóle z foto kolejowego, nie będę stał w polu kilometr od torów z obiektywem 600mm, bo mimo, że może i to fajne dla kogoś, mnie interesuje to co zaprezentowałem w tym dziale.
Maciek pitolisz jak ja gdy nie wezmę leków, ogarnij się chłopie, jak zniknie "Stara gwardia" to kto tu zostanie, mikole z gilem do pasa, onaniści uprawiający rękodzieło patrząc na cienie pod numeracją na nowych lokomotywach firmy której nazwy nie wymieniamy.
Ech co to się wyprawia.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.383 173 19
Pamietam początki tego wątku, jak prosto jest nie doceniać innych.
Wielokrotnie na początku karier nowych członków forum widac wiele negatywnych ocen ze strony starszych członków forum, oby takich człowieków jak Ty, było coraz wiecej Maciek.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.198 121 1
Nic dodać nic ująć co napisali powyżej Koledzy. Zdjęcia są naprawdę najwyższej jakości i co dla mnie najważniejsze, pokazują piękno lokomotyw.
Z niecierpliwością czekam na kolejne.

Pozdrawiam
Arek

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
Dziękuje koledze @michal.guminiak za ten komplement. Staram się, aby były nietuzinkowe, choć jak tu trafiłem spadła na mnie fala krytyki, i to całkiem konkretna wraz z sugerowaniem opuszczenia forum. "Bo prawdziwa kolej tak nie wygląda" :) "idź na FB do grupy ch_we zdjęcia kolejowe" i tym podobne :) Owszem niektóre zdjęcia robię tak jak mi się podoba, ale skoro mam oryginał to w razie potrzeby mogę zrobić z nim co chcę :)
@robertmuszka mnie uprzedził z odpowiedzią :) (Pozdrawiam, Robert :))
@Kpt. Nemo Paweł, widzisz, mój styl to nie zawsze "o stoi lokomotywa", chociażby seria w fisheye frontów lokomotyw, która teraz już jest całkiem spora. A takich zdjęć nie ma nikt. Na tym polega indywidualne podejście do tematu. Bo jak mam warunki to zawsze robię na dwa szkła te zdjęcia. Może to i nie jest "prawdziwa" kolej, ale skoro mam z tego satysfakcję to dlaczego nie? I dlatego martwię się o przyszłość tego co tu powstanie, zasieki, pola minowe, setki kamer, ja żaden kryminalista nie jestem, po prostu chciałbym kontynuować to co lubię, ale przy ekstremalnych warunkach nie da się. Chyba, że będą miliony na koncie i płacenie codziennie mandatów będzie jak kupno bułki na śniadanie ;)
Powyżej dałem pionowe foto w fisheye, i poziome frontu Traxxa, a ponieważ miałem czas i w miarę komfort (za sąsiednim torem stał radiowóz i pewnie patrzyli co robię) to zrobiłem tych zdjęć całkiem sporo. Poniżej pionowe, ale "proste" foto. Do wyboru, co kto lubi :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
PS. To naprawdę miłe, że kolegom się podobają prace w które wkładam naprawdę całe serce.
PS 2. Chciałbym okraszać je relacjami jak @Kpt. Nemo, ale i zrobienie ich, i przygotowanie do publikacji to cała masa roboty, bo robię je tak aby w razie co od razu pod druk były gotowe w formacie 6000x4000 pikseli przy 300dpi. No i po tym wszystkim pisanie jeszcze kilometra tekstu to trochę za dużo. A ja też gaduła jak i @Kpt. Nemo :)
tory 6 sie 22 3 1200 LEPSZE.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
07.08.2022. Olsztyn Główny.
W weekend człowiek ma nadzieję na relaks na torach, niestety, nie ma szans na żaden relaks. Z nadziejami z rana wybrałem się na dworzec...i pustka, w oddali ST44 Cargo i SM42, parę EZT, 2 składy IC na niebieskich 07, później Flirt i to tyle. Trochę wcześniej odjechał trapez EP07-338...Jedyna atrakcja to... Traxx, ten co wczoraj. Z tą różnicą, że w pięknym porannym słońcu. Później jeszcze 2 wycieczka na Zachodni, też nic, chyba że SM42-1001 Cargo można nazwać sukcesem (nawet nie zgrywałem zdjęcia, bo bez sensu, nie mój styl). Żeby nie zrobione kilometry szło by się załamać.
Ponieważ nuda doskwiera, zaczynam mieć dziwne pomysły, jak zrobiłem zdjęcia z rana, poszedłem jeszcze zobaczyć jak wygląda teren po skasowanej już myjni. W chwili robienia zdjęć niebo bezchmurne i takie zdjęcia wrzucam, jak wracałem, piękne obłoki, i nawet korciło mnie, aby powtórzyć sesję. Ale to bez sensu, bo jeszcze przecież w deszczu trzeba, i w śniegu ;) Ot do czego prowadzi niewydolność kolejowa w moim mieście...;) Wybaczcie, że 2 post to samo w zasadzie, ale jednak...dobre światło to jest to. dla mnie różnica w fotkach kolosalna. Jakieś bardziej radosne są.
Może w tygodniu uda się coś uchwycić, ale z tego co wiem wszystko co towarowe pchają nocami albo wieczorami, w dzień przetaczają monopolistę koloru niebieskiego.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 7 sie 22 1200.jpg
tory 7 sie 22 2 1200 TRACK.jpg
tory 7 sie 22 5 6000 RET 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
12.08.2022. Olsztyn Główny.
No i w końcu upragniony weekend. I to długi. Mam nadzieję, że coś się trafi fajnego. Powyższy Traxx stał aż do środy. Po za tym niewiele się działo, z racji lenistwa wychodziłem na spacery bez aparatu, i tym sposobem bodaj we wtorek przeleciał mi M62-590 Orlenu z beczkami. Zdjęć z telefonu nawet nie wrzucam, bo to nie ten poziom. Zrobili oblot w Łęgajnach (beczki zabrali wcześniej z Gutkowa) i popędzili na Iławę. Info wprawdzie dostałem, ale z Głównego na Zachodni pruli tak, że jak zszedłem ze schodów w domu to już mijali Zachodni w zasadzie :) Wczoraj sobie też bez aparatu spacer zrobiłem, spotkałem kolegę na torach, pogadaliśmy chwilkę i stwierdziłem, że wracam, ledwo poszedłem, wysyła mi foto M62 PPMT, czyli jedno z ciekawszych malowań na tych maszynach...No ale nic, i tak był pod światło. Za to dziś info o stojącym Dragonie RCP #042. Tak więc wycieczka na dworzec skutkuje paroma obrazkami. Przyjechała właśnie EP07-376 i zostaje na noc, z rana pewnie Żuławy weźmie więc jak będę na nogach to wyjdę, wschód słońca może w końcu się uda, bo w tym sezonie słabo to wychodzi z braku czasu. A tymczasem zapraszam do obejrzenia paru fotek rzeczonego Dragona.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 12 sie 22 1 6000 RET 1200.jpg
tory 12 sie 22 14 1200.jpg
tory 12 sie 22 2 1200 TRACKLIFE.jpg
tory 12 sie 22 15 1200.jpg
tory 12 sie 22 8 6000 RET 1200 TRACK.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
13.08.2022. Olsztyn Główny.
Cóż robić jak człowiek mimo specyfików na sen wstaje o 3? Kompletnie poprzestawiały mi się strefy czasowe. I co ciekawsze jak wstaję o 3 to czuje się znakomicie, za to jak próbuje "dospać" do 6, wstaję jak po dniówce w kamieniołomie :) No ale nic, za oknem szykował się śliczny wschód słońca to i spacer wypadało zrobić. I to w sumie najładniejsze w Olsztynie, puste ulice, spokój, wyludnione w zasadzie miasto, powietrze chłodne i orzeźwiające. Idealnie do spacerów. Tak więc zawitałem jeszcze przed 5 rano na Dworzec Główny. Na miejscu w sumie bez rewelacji, z składzie Żuławy EP07-376, później nadjeżdża samotny ET22-761, a wisienka na torcie z rana to M62M-010 Rail Polska ze składem węglarek podobno w stronę Giżycka. Ponieważ dawno nie robiłem zdjęć o takiej porze, nie mogło zabraknąć typowego wschodu słońca. Teraz czekam na jakiekolwiek info od kolegów z Iławy. I jak tylko coś będzie, zwłaszcza liczę na Michelin, to z przyjemnością wybiorę się na szlak.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 13 sie 22 7 1200.jpg
tory 13 sie 22 8 1200 TRACK.jpg
tory 13 sie 22 10 1200.jpg
tory 13 sie 22 14 1200.jpg
tory 13 sie 22 18 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.017 37 4
14.08.2022. Olsztyn Zachodni.
Zgodnie z przewidywaniami wstałem nieomal punktualnie ;) Nieomal ponieważ była 03.01 ;) Cóż było robić. Spacer najpierw na Zachodni, celem złapania Michelina na Traxxie ze zdjęć wyżej. Po raz kolejny ta maszyna. Niestety, po 4 to jednak jeszcze za ciemno, nawet na wysokim ISO bez sensu, szum nieludzki, jak TV za czasów PRL gdy stracił sygnał. Dałem więc tryb AUTO, ale tryb działa z lampą, tak więc lampa zamuliła akurat gdy jechał skład, za ciemno aby wyostrzyć i finalnie nawet 1 zdjęcia nie zrobiłem. Rad nierad poszedłem na Główny, mając na uwadze info z nastawni, że Traxx będzie odczepiony i od razu wraca. Nawet podjeżdżając autobusem kawałek nie spotkałem go wcale. Cóż było robić. Info miałem jedynie o EP07-356 na składzie z Gdyni (Niegocin), i BR285-124 z kontenerami z Ostródy.
Tak więc wpadły oba składy, plus drewno z Mrągowa bodaj, z ET22-1212 na czele. (Olsztyn Śródmieście, ciekawe miejsce w sumie, i gdyby nie brak info to chętnie częściej bym tam zachodził, minus, że tylko popołudniami tam dobre światło będzie).
Dzień jeszcze się nie skończył, tak więc czekam na rozwój wypadków.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 14 sie 22 3 1200.jpg
tory 14 sie 22 6 1200.jpg
tory 14 sie 22 5 1200.jpg
tory 14 sie 22 7 1200.jpg
tory 14 sie 22 10 1200.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30
Maćku, jesteśmy w dziale "Koleje w Polsce". Proponuję przeniesienie ostatnich trzech wpisów do Twojego wątkuw sąsiednim dziale. Nie wiem, czy te wyżej mają coś wspólnego z Amtrakiem, ale z pewnością bardziej pasują tam (kolej amerykańska), niż do tego działu.