• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
26.01.2024. Olsztyn Główny.
Dzisiejsza wyprawa miała na celu zbadanie sekcji towarowej i żeberka które tam wypatrzyłem. Niestety, mimo łatwego dosyć dojścia do owego żeberka to jednak jest ono tak krótkie, zasypane tłuczniem do mniej więcej połowy (po co aż tyle?) i mimo, że zakończone koziołkiem to nic tam nie zaparkuje raczej przez ten tłuczeń, a szkoda, bi by było idealne miejsce do robienia fotek. Może mają w planach jakąś małą manewrówkę bo SM42 tam na bank nie wejdzie.
Tak więc skupiłem się na paru fotkach, w stacji kontenery prawdopodobnie do Korsz, potem 2 skład kontenerów prawdopodobnie na Iławę na ET22-092. Wprawdzie robiłem mu fotki na składzie do Korsz z daleka, ale widocznie przyciągnął ten skład a potem ustawili go na powrót na Iławę. A skład do Korsz zabrał jakiś ST44, ale nie ten który prezentuję poniżej, gdyż ten bez wagonów pojechał gdzieś w stronę zachodnią (Morąg? Iława? Działdowo?). Po za tym uśpiona Skoda CTL 182-034-9, oraz Skoda Cargounit 181 092-8 ciągnąca do olsztyńskiej cementowni "pudernice" Cemet-u.
Udało mi się złapać jeszcze Dragona E6ACTa-007 z zieloną S200 i sznurem węglarek Natrix. Wycieczka do Gutkowa nie przyniosła efektów, ot stało około 8 cystern i 7 szutrówek Torhamer (bodaj 7 wagonów, i różne typy, padł mi telefon po zrobieniu 2 zdjęć ale jak ktoś będzie zainteresowany to mogę podjechać i mu zrobić więcej fotek, typy które sfotografowałem to Fkkll i Flls).
I to tyle z dzisiaj, mam też 2 fotki cystern ZAS Jedna GATX a druga VTG, innych nie robiłem. I tak nie wiem czy kogoś to by zainteresowało.
Po za tym w dział ciekawostek wagonowych wrzucę owe szutrówki Torhamer i jedna platformę która porzucona stoi na poboczu dawnej rampy wyładunkowej.
Zapraszam na krótką relację.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 26 st 24 1 6000 1200.jpg
tory 26 st 24 6000 1200.jpg
tory 26 st 24 6 6000 1200.jpg
tory 26 st 24 2 6000 1200.jpg
tory 26 st 24 4 6000 1200.jpg

Reakcje
3.628 30 0
A skład do Korsz zabrał jakiś ST44, ale nie ten który prezentuję poniżej, gdyż ten bez wagonów pojechał gdzieś w stronę zachodnią (Morąg? Iława? Działdowo?).
ST44 ostatnio kręcą się też na stacji Dobre Miasto, na linii nr 221 Gutkowo - Braniewo. W dniu 9 grudnia ubiegłego roku wznowiono na tej linii ruch pasażerski, towarowy już w październiku (jak tylko ukończono modernizację odcinka Gutkowo - Dobre Miasto). Ruch pasażerski zawieszony był od września 2019, tak więc szynobusy serii SA106 i SZT serii SA133 zaczęły ponownie kursować, po ponad 4 latach nieobecności.

Ruch towarowy prowadzony był, z wyłączeniem pewnych krótkich okresów, niemal przez cały czas modernizacji linii (w tym na dobromiejską bocznicę do elewatora zbożowego i Agrochemu). W zależności od tego na jakim odcinku prowadzono prace, odbywał się od strony Gutkowa bądź Braniewa (linię modernizowano w czterech etapach, czwarty jeszcze się nie zakończył, choć nawierzchnię udało się wymienić na całej linii z wyjątkiem stacji Orneta i Pieniężno, które nie zostały poddane modernizacji :cenzura: (nie licząc Braniewa, którego nie było w planach rewitalizacji z 2018).

Oczywiście nie udało się uniknąć okresów, kiedy składy towarowe nie mogły dotrzeć do Dobrego Miasta z obu stron. Tym niemniej od ponad 3 miesięcy na dobromiejskiej stacji gościło już kilka (jak nie kilkanaście) składów z platformami, wagonami krytymi specjalnej budowy bądź tradycyjnie z cysternami z nawozem płynnym RSM. Część z nich przyprowadzały i zabierały lokomotywy serii ST44, stąd myśle, że uchwycony przez Ciebie "gagarin" mógł pojechać do Dobrego Miasta, ponieważ w czwartek i piątek widziałem na bocznicy sporo wagonów z towarem dla Agrochemu. Kręciła się tam też SM42, ale one podsyłane są też luzem, w celu wykonania prac manewrowych. Skład ładowny (oceniając liczbę wagonów) na pewno musiała przyprowadzić silniejsza lokomotywa (ST44, ST48), badź trakcja podwójna (np. dwie SM42 6Dg). Zdarza się, że skład próżny, w drogę powrotną do Olsztyna, zabiera samotna SM42, albo wraca po niego lokomotywa liniowa, zabierając "ze sobą" wygaszoną zazwyczaj SM42.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
@Stanisław1972 niestety, od czasu gdy niektórzy koledzy z Cargo przenieśli się do prywatnych firm, nie ma nigdy informacji o takich składach. ja mam na wiadukcie na Schumana parę stron wstecz zarówno SU46-047 jak i 035 z nawozami zdaje się właśnie jeszcze sprzed remontu linii. Dziś otrzymać informacje graniczy z cudem, wszystkie fotki jakie pojawiły się w ostatnich wpisach to totalny spontan. Z mojej obserwacji najczęściej składy jada albo wcześnie rano albo między 10-12, co potem mnie nie interesuje (po 15) bo po ciemku nie ma sensu robić zdjęć.
I tak to czas w Olsztynie leci. ;)

Ostatnio edytowane:
Reakcje
3.628 30 0
mam na wiadukcie na Schumana parę stron wstecz zarówno SU46-047 jak i 035 z nawozami zdaje się właśnie jeszcze sprzed remontu linii.
To niemal w ciemno można założyć, że jechały na bocznicę do dobromiejskiego Agrochemu. Tak myślę. Tym bardziej, że pamiętam (a i mam na fotografiach), że zarówno "047" jak i "035" odwiedzały Dobre Miasto, z transportem nawozów.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
28.01.2024. Olsztyn Główny.
Dziś skromnie, w końcu niedziela, 1/4 narodu w kościele, 1/4 narodu na Orkiestrze, 1/4 pewnie leczy kaca z soboty, ale jest trochę takich normalniejszych co albo lepią modele, albo wyrabiają nogami kilometraż celem pozyskania zdjęć, albo poddają się innym pozytywnym zajęciom. Chwała, że jestem w tych ostatnich (choć oczywiście Orkiestra to pozytywny motyw, i niech tu nikt nie zaczyna biadolenia ile Jerzy o. przytulil milionów, nie ten wątek).
Tak więc pogoda niezła, nie pada, temperatura na plusie, więc poranny spacer zawsze przyjemny. Od kolegi z Ostródy miałem info o składzie Michelina, który wyruszył z Ostródy o godzinie 7. Niestety za późno zobaczyłem info i stwierdziłem, że jako człowiek kulturalny, nie będę leciał na wariata, tylko złapię maszynę na Głównym. Tak też się stało, Poza Vectronem, tym co ostatnio nic kompletnie godnego uwagi. Aaa, no może poza blond dziewczyną, która patrolowała perony z ramienia SOK :) Niestety wykroczeń nie miałem zamiaru popełniać celem bliższego poznania, a zapytanie o zdjęcie portretowe pewnie poskutkowałoby mandatem, tak więc dałem spokój. W każdym bądz razie w Olsztynie pojawiają się 2 dziewczyny SOK, jedna ruda i teraz ta blondynka. A ponieważ "co się odwlecze to..." więc i stare przysłowie Magica zadziała, któregoś dnie zrobię zdjęcie obu tym dziewczynom :)
Tymczasem śpiący Vectron. od 6 rano do 13 to był jedyny towarowy skład jaki przejechał. Uroki zad*pia :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 28 st 24 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
30.01.2024. Olsztyn Główny/Olsztyn Jezioro Długie.
Niewiele się dzieje ostatnio, 3 dzień z rzędu mimo wielogodzinnych spacerów nie mogę spotkać składu towarowego. Dziś byłem na Głównym z rana i wpadł mi w oko tylko ST44-1230, nic specjalnego. Potem przyszło info o EP07-356 na składzie IC Gryf ze Szczecina. Zdecydowałem się pójść kawałek dalej niż Olsztyn Zachodni, na wiaduktach zdjęcia mam, na Likusach mam, z każdej strony też mam więc poszedłem plus/minus w miejsce dawnego przejazdu kolejowego przy ul. Jeziornej. A, że jest tam łuk i słońce dosyć ładnie oświetlało szlak więc wyszło całkiem przyzwoicie.
Jutro w miarę możliwości będę starał się złapać skład Michelina, również na szlaku.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 30 st 24 6000 1200.jpg
tory 30 st 24 2 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
31.01.2024. Olsztyn Główny.
Jak pogoda dopisuje to w zasadzie nic nie jeździ, jak jest szaro i ponuro to coś tam się trafi jak chociaż Dragon Jaxan 015. Niestety w takiej szarudze ciężko mi zrobić ostre foto w ruchu. Dziś niewiele się działo, normalny dzień na Cargo, jazzily w tę i we we tę. SM42-900 i bodaj 856. Pod szopą 3x ST44 i ST48-042. Michelin tradycyjnie na Vectronie #671. Wyprawa do Gutkowa też bez efektów, Kilka Beczek, te stare szutrówki i nędza.
Podobno wieczorem ma zajechać EP07-442. Ale to raczej bez sensu dla mnie ze statywem na peronie się czaić jak mam milion zdjęć tej lokomotywy.
Tak więc na razie zapraszam do skromnej galerii a jedno foto powędruje do działu o ST44.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 31 st 24 3 6000 1200.jpg
tory 31 st 24 2 6000 1200.jpg
tory 31 st 24 4 6000 A 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
2.02.2024. Olsztyn Zachodni.
Dzień zapowiadał się całkiem przyjemnie, gorzej się zrobiło jak tylko z rana wyszedłem, chyba urok jakiś. Zaraz niebo szare, huragany jakieś, deszcz ze śniegiem, no ale co tam, kilometraż musi być zrobiony, jeszcze troche i będę jak Korzeniowski maratony robił po 50km chodem :)
Info takie, że Natrix jedzie ze Starych Jabłonek. No więc drałuję na Zachodni, czekam, czekam, "kibel" za "kiblem" i pokaz złomu wszelakiego na usługach narodowego przewoźnika. Ale się zawziąłem i powiedziałem sobie ze zdechnę prędzej niż odpuszczę. W tym czasie bym pewnie 3 razy z buta w obie strony na Główny zrobił. W końcu nadjechał duet 15D-111 i 15D/A-121. Pogoda straszna, Zdjęcia nieostre wyszły, ale trudno. Więc ide jeszcze na Główny, a tam w zasadzie nic, ale pada info, że mamy ET22-895 czyli zielony z żółtą mordką. Owszem, idę dookoła na strefę Cargo, jak na nieszczęście stoi za innym niebieskim bykiem, za rzędem węglarek i jeszcze za krótkim składem tank kontenerów. Teoretycznie można by "na chama" tam wejść, ale dookoła pracowników pełno, a od 2 strony zlot "kibli" PR bo tam teraz parkują, nie wiem, 7 sztuk na 2 torach?
"Co się odwlecze to..." Wszyscy znamy ów cytat ;) Cała trasa z buta, także trening w miarę przyjemny, po wejściu do domu nogi dosłownie ołowiane.
Tak więc z dnia dzisiejszego tylko ten skład. Sorry za jakość, ale w takich warunkach cóż mogłem zrobić.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 2 lu 24 6000 1200.jpg

tory 2 lu 24 1 6000A 1200 X.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
03.02.2024. Olsztyn Główny.
Wspominałem wczoraj o niedosycie, o niemożności złapania zarówno ET22-933 jak i 895. "Co się odwlecze..." zadziałało dziś, #895 przestawiono w inne miejsce gdzie można w miarę było pofatygować się o foto. Po za tym skład kontenerów na ET22 na którego numer nie patrzyłem, Oliwkowa SM42-462 pracowała przy przestawianiu wagonów IC, druga czyli ta niedawno prezentowana, bardziej zielona, spała sobie niedaleko sekcji towarowej. Po za tym Skoda CTL, której foto nie robiłem, bo to chyba ta co ostatnio już publikowałem. Et22-933 wyruszył z Korsz z gazówkami po godzinie 13, niestety z tego co się orientuję zatrzymali go na sekcji towarowej i ma niby stać do jutra, Michelin na Vectronie 761, czyli tym co zawsze złapany na dworcu Olsztyn Zachodni. Niedosyt, bo czekałem na "byczka" #933 ale niestety nie udało się dziś dubletu zielonych ustrzelić.
Tak więc zapraszam do skromnej galerii ET22-895.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 3 lu 24 4 6000 1200.jpg
tory 3 lu 24 1 6000 A test podwozia 1200.jpg
tory 3 lu 24 6000 TRACKLIFE PROSTE 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
3/4.02.2024. Olsztyn Zachodni, Olsztyn Główny.
Z wczoraj zaległe foto Vectrona 761 ze składem naczep do Michelina, czekałem wtedy na wspomnianego wcześniej ET22-933 z gazówkami, ale to szaleństwo jest ufać w niektóre informacje. Na grupach (nie mam social mediów, info z 3 ręki) podniecone "mikole" wieku nastoletniego podniecają się każdą informacją, puszczają te informacje dalej, często zniekształcone jeszcze bardziej, a do mnie docierają często brednie jakieś, tak było wczoraj. Skład niby miał czekać do dziś i jechać rano, finalnie pojechał wczoraj jakąś godzinę jak zszedłem z torów. Cóż i tak mam gdzieś foto tego ET22.
Z dziś EP07-442, też obfotografowana na wszelkie sposoby, ale akurat teraz była po naprawie 1P4/5 z dnia 20.10.2023. Tak więc uznajmy, że to jakaś "nowość". Po za tym na Głównym śpi Skoda ta sama co parę postów wyżej 181 034-9 CTL. Jakiś ST44 przywiózł od strony Iławy trochę gratów Cargo w tym chyba ze 4 wagony Hais, jak je spotkam to zrobię zdjęcia (wrzucałem w dział taborowy miniaturki to by razem było chyba 6 różnych wagonów tego typu, może kiedyś komuś się przyda taka mała dokumentacja, bo na makietach tego typu wagony chyba się nie pojawiają, a zawsze coś nowego, no ale najpierw musze je trafić).
To więc tyle, Vectron i 2x #442. Przed chwilą przyjechała na składzie IC Gryf EP07-356, ale mam dzień leniwca, deszcz pada i każda wymówka dobra aby dać sobie spokój po kolejnym tygodniu z setką kilometrów w nogach.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
PS. Pierwsze foto #442 specjalnie tak mocno skadrowane bo w kadr wlazła Gama IC, maszyniści sobie pogawędkę ucięli, podali rękę przez drzwi kabin, gdy #442 zmierzała do semafora. Ot taka sielanka, wcześniej jeden z maszynistów podwiózł drugiego dosłownie 10 metrów w tył toru, aby ten drugi miał bliżej do budynku IC po jakieś papiery, potem ta pogawędka. No naprawdę sielankowa ta niedziela dla maszynistów :)
tory 3 lu vectron 6000 1200.jpg
tory 4 lu 24 2 6000 1200.jpg
tory 4 lu 24 3 6000 1200.jpg

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
895 34 1
Mam zdjęcie EP07-442 z początku listopada. Jaka ona tam czysta, błyszcząca... Ale wtedy była krótko po pucowanie w ZNTK.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
05.02.2024. Olsztyn Główny.
Dziś dla odmiany wpada spalinowóz Class66 o numerze 513-02 Rail Leasing Limited. Mijał mnie jak byłem na końcu stacji i oglądałem bocznice kolejowe, ale miałem szczęście bo go zatrzymali na semaforze, idealnie w tempo dotarłem na miejsce i tym sposobem kilka fotem pojawi się w wątku. Classy66 lubię nie od dziś, Sylwetką nieco przypominają mi nasze SU46, a że ostatnio ciężko na nie trafić o ludzkiej porze tym bardziej foto cieszy.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 5 lu 24 1 6000 1200.jpg
tory 5 lu 24 4 6000 1200.jpg
tory 5 lu 24 2 6000 1200.jpg
detal.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
07.02.2024. Olsztyn Główny.
No to lecimy dalej z tematem, niby nic, ale cieszy oko niż powszechne malatury korpo PKP. Dziś jedynie ten skład oraz Michelin na niezniszczalnym Vectronie 671, którego nie fotografowałem, a mijał mnie na dworcu Olsztyn Zachodni, w potężnej śnieżycy.
Tak więc Dragon E6ACT-001, za nim elegancka SM42-700/35, skład Jaxan-u ze sznurem węglarek AX-Benet. Póki co to tyle. Było info o składzie Moris z szynami, ale nie wiem czy to do Olsztyna jedzie, a i info się urwało. Jak coś się wydarzy chętnie wyjdę jeszcze w plener.
Krótka relacja poniżej.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 7 lu 24 1 6000 1200.jpg
tory 7 lu 24 6 1200.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.434 58 3
07.02.2024. Olsztyn Główny.
No to lecimy dalej z tematem, niby nic, ale cieszy oko niż powszechne malatury korpo PKP. Dziś jedynie ten skład oraz Michelin na niezniszczalnym Vectronie 671, którego nie fotografowałem, a mijał mnie na dworcu Olsztyn Zachodni, w potężnej śnieżycy.
Tak więc Dragon E6ACT-001, za nim elegancka SM42-700/35, skład Jaxan-u ze sznurem węglarek AX-Benet. Póki co to tyle. Było info o składzie Moris z szynami, ale nie wiem czy to do Olsztyna jedzie, a i info się urwało. Jak coś się wydarzy chętnie wyjdę jeszcze w plener.
Krótka relacja poniżej.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Zobacz załącznik 1033915 Zobacz załącznik 1033917
A da się załatwić z bliska zdjęcie "mistrza" drugiego planu z pierwszego zdjęcia:)

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
Zależy z jak bliska, z peronu mogę go strzelić obiektywem 200mm, już kiedyś dyskutowaliśmy gdzieś na forum o tym wagonie z kolegą @Andrzej Harassek, ale ja nie pamiętam ani gdzie wkleiłem te foto ani jaki to typ wagonu kolega Andrzej rozpoznał, może gdyby przypomniał nam ten typ dałoby radę wyszukać zdjęcia na forum? Ale jak powiadam jutro tam będę to z tej strony co widzimy mogę bez problemu zrobić foto.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
17.02.2024. Olsztyn Zachodni.
Nic wielkiego się nie działo, ja odpuściłem kilka dni, zero weny, raz czy dwa pogoda lepsza, a dziś znowu krajobraz jak po bombie atomowej. Jedyne info jakie z rana przyszło to o IC Warmia na EP09-015, więc stwierdziłem, że pójdę po zakupy do domu i przy okazji zrobię foto. Chciałem jeszcze przy peronie zrobić, ale u nas na Zachodnim 1 jest krótszy dużo, a ona zatrzymała się sporo za jego długością więc nie było sensu statycznego foto robić.
Niby w soboty Michelin, ale nikt nic nie wie, a mi się nie chce w taką pogodę drałować na Główny.
Tak więc zapraszam na króciutki pokaz. Nic wielkiego, porównajcie jak wyglądają zdjęcia prywaciarzy wyżej, a jak IC. Szare, bure i tak jak i pogoda, żal człowieka za serce bierze.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 17 lu 24 6000 Crop 1200.jpg
tory 17 lu 24 1 1200.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
21.02.2024. Olsztyn Zachodni.
Pogoda pod psem, szaruga i generalnie niby wiosennie, ale wybitnie nieprzyjemnie. Wczoraj mi uciekł 201Eo czy jakoś tak Cargounit, z pudernicami na Ostródę. Byłem już na schodach na perony jak poleciał. Szkoda, bo takiej maszyny chyba ze 2 lata już ponad nie widziałem. Po za tym nic ciekawego. Dziś próby złapania Michelina, nieudane jak na razie, pogoda coraz gorsza i o ile z rana lekki deszczyk to teraz leje. Udało mi się złapać w ładnym kadrze EU07-1511 Cargo ze sznurem kontenerów, Tego typu kadr należy do moich ulubionych. Fajna dynamika jest w takich zdjęciach. Po za tym Gama 111Ed-021 Lotos również z kontenerami. Uciekła mi za to SM42 Moris chyba, z socjalnym i kilkoma 2 osiowymi szutrówkami. Tak więc na razie 2 zdjęcia. Jak będzie info o Michelin, może jeszcze wyjdę, po za tym po 14 na składzie Mamry jedzie EP07-356, ale to nic takiego, milion razy była.
Tak więc zapraszam na skromną prezentację.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 21 lu 24 6000 1200.jpg
tory 21 lu 24 5 6000 1200.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
Nie mogę już edytować, więc wrzucę poniżej (nie mogę też znaleźć dedykowanego wątku dla EU/EP-07 z prefixem "Fotografie", było chyba coś takiego?).
Nic odkrywczego, 21.02.2024, Olsztyn Zachodni, EP07-356 w strugach deszczu przyprowadza skład IC Mamry z Wrocławia Głównego. Po za tym z okna widziałem majestatycznie jadącego Dragona, SM42 i sznur węglarek Natrix. Albo te składy są ładowne, albo nie wiedzieć czemu przez Zachodni zwalniają i z okna to pięknie wygląda, w takim wolnym tempie.
A tymczasem coś co oklepane, ale zawsze troche życia wnosi w ten ponury krajobraz.
tory 21 lu 24 6 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.961 37 4
22.02.2014. Olsztyn Zachodni, Olsztyn Główny.
Dziś w końcu ciekawszy dzień, kolega który dojeżdża do Olsztyna rzucił info, że w Starych Jabłonkach stoi sobie skład węglarek, a na czele..."Sputnik" DLA (3E/1-17) a na "plecach" ma SM42-2196 w malowaniu Cargounit. Cóż było robić, pierwsze strzelanie aparatem na Zachodnim, wyszło całkiem przyjemnie, pogoda wyjątkowo lepsza, bez opadów, nawet jakieś przebłyski słońca. Stwierdziłem, że dawno nie byłem na Gutkowie i warto odwiedzić. Skutek? Nie warto. Nie mam pojęcia którędy i kiedy wożą tam beczki, ale jazda tam w ciemno to zwykła strata czasu i loteria. Tak więc wybrałem się na Główny. Wprawdzie wiedziałem, że stoi tam EuroSprinter #802, ale nie wiedziałem, że dali mu jakieś żółte symbole na bok, ku mojemu zaskoczeniu zamiast EP07-356 która miała przyprowadzić skład "Drwęca" na czele była EP09-004. Ku jeszcze większemu zaskoczeniu chwilę później pojawia się "Sputnik" z SM42, które to odstawiły węglarki do olsztyńskiego MPEC, i zostały zaparkowane przy EuroSprinterze. Przy okazji poznałem jednego z chłopaków, którzy w Olsztynie robią fotki na torach. Także dzień aktywny,a i fotki mam nadzieję Kolegom przypadną do gustu. "Sputnik" w Olsztynie jest raz na rok albo i rzadziej, a DLA nie było chyba nigdy, wcześniej przelotem ECCO. Tak wiec pozytywnie spędzone przed i popołudnie.
Zapraszam na małą prezentację.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 22 lu 24 6000 1200.jpg
tory 22 lu 24 2 6000 1200.jpg
tory 22 lu 24 3 6000 1200.jpg
tory 22 lu 24 4 6000 1200.jpg
tory 22 lu 24 8 6000 1200.jpg