• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
13.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Wprawdzie w przesądy nie wierzę, a liczba "13" to wręcz szczęśliwa dla mnie, to jednak dziś zawiódł "element ludzki", z braku informacji ET22-939 kilka minut przed momentem, kiedy to z nudów wyszedłem na spacer musiał przejechać bez składu na zachód czyli w stronę Iławy. O fakcie dowiedziałem się po powrocie, bo byłem w okolicy i przy mnie nie mogło nic przejechać. No szkoda ale trudno.
Stwierdziłem, że jednak zrobię zdjęcie składu do Michelina, bo skoro wychodzę to jeden obiektyw i aparat aż tak mi nie ciąży. Dziś EuroSprinter o numerze 802. Stały bywalec.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 13 mar 24 4 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
14.03.2024. Olsztyn Zachodni.
jak to zwykle bywa info nie do końca trafione dziś, ucieka mi GB Rail na BR232 i M62, nie wiem jakim cudem dojechali ładownym składem z Iławy do Olsztyna chyba w mniej niż 30 minut. Bo akurat zajechałem wracając z Gutkowa gdzie było nędzne kilka beczek, a zajechałem tam dlatego bo wczoraj wieczorem, uwaga sensacja...TRAXX 3 przyprowadził beczki. Niestety nie udało mi się go spotkać, kolega po nocy go złapał na Głównym. Czyli wczoraj Rekin i Traxx 3. Niezły zestaw. Dziś BR232 Gb Rail. Coś się dzieje, ale info albo nie ma albo godziny nie do końca dokładne. Teraz też niby jedzie do Olsztyna z Korsz Dragon E6ACTab-041 z TEM2 i węglarkami. W Iławie jest ET22 zielona, i do Olsztyna jedzie 201Eo-009 z pudernicami. Ale to już po ciemku to bez sensu. Zobaczymy co jutro przyniesie, no i zastanawiam się nad Białymstokiem, czy z Głównego bym coś dał radę złapać tam.
A tymczasem z dziś 6Dg-173 ze składem kontenerów jedzie na Główny i 311D-017 jedzie solo gdzieś w stronę Iławy.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 14 mar 24 1 6000 1200.jpg
tory 14 mar 24 3 6000 1200.jpg
tory 14 mar 24 4 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
15.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Z dziś mamy tylko jedno foto, byłem na torach na spacerach 3 razy, i dopiero późnym popołudniem trafiłem tego oto M62-1686 z PPMT. Wcześniej wpadła tylko jakaś żółta maszyna PKP Energetyki. Ale nie zgrałem foto na komputer. Poniższe zdjęcie robione już przy słabiutkim świetle. Z racji tego, że dziś było sporo opóźnień, skład Gryf do Olsztyna jakieś 1,5h, tak samo Stańczyk z Olsztyna (bo to ta sama lokomotywa była i te same wagony), to i PPMT pojechał nieco później. W każdym bądź razie malowanie PPMT należy do wybitnie efektownych. I cieszę się, że w końcu mam jakieś aktualne zdjęcie, wiadomo, że złapię ich w dziennym świetle równiez, kwestia czasu.
Jutro najprawdopodobniej ta wyprawa na Białystok albo okolice. Trzymajcie kciuki, jeszcze dokładnie nie wiem gdzie będę, ale zawsze jakaś odmiana, choć wiem, że w tamtych okolicach EZT dominują, niemniej liczę na kilka składów towarowych.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 15 mar 24 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
16.03.2024. Białystok Główny.
Wycieczka uskuteczniona, dworzec cały rozkopany. 4 tory czynne i nigdy nie wiadomo, po którym coś może jechać towarowego. Przejście przez tory nieprzyjemnie usytuowane, po 1 stronie gąszcz słupów i rozjazdów, po 2 stronie albo perony albo budowa. Czyli niespecjalny klimat do zdjęć. Kilka godzin pokręciłem się tam, odwiedziłem lokomotywownię, ale jak już wspominałem, przykładny obywatel nie łamie przepisów, toteż kilka fotek zrobiłem przez płot. I tu mogę dodać, że odrapane ET22 w barwach oryginalnych wyglądają lepiej niż nowo odmalowane niebieskie Cargo. Amen. W chaszcze w poszukiwaniu cech na szynach nie właziłem, co zapewne spowoduje rozczarowanie @Kpt. Nemo, niestety w pojedynkę na obcym terenie nie bardzo mi się chciało. Sam dworzec pięknie odremontowany. Bardzo przypadły mi do gustu nowe wiaty, które przykrywają całkowicie perony 1 i 2, a i będą przykrywać 2 i 3 peron. Bardzo fajne konstrukcyjnie, metal, drewno i bodaj pleksi, z której jeszcze nie zdjęto folii ochronnych. Między 3 i 4 peronem będzie przerwa w zadaszeniu (na moje oko) gdyż tory szerzej rozstawione są.
Na torach generalnie "kible", jakieś szynobusy typu SA108, SA133, jeden jakiś miniaturowy, 2 osiowy ledwo. Na IC EP07, i różnych numerów SU160. Najciekawsza była EP09-014, jednak zanim podszedłem bezczelnie odjechała w siną dal i już nie wróciła.
Z towarowych, jak przyjechałem i wysiadłem to przejechała Skoda w wersji "jamnik", podobno to się zwie "bombowiec"? ET40-55. Aparat w plecaku więc foto wątpliwej jakości z telefonu. Manewrowały również ST44, nic godnego uwagi. Przez perony pojechał węglarz na ET22, potem Gama 111Ed-034, Czekając na peronie 2, przez peron 4 pojechały 2x weglarze, Dragon E6ACTad-017 Natrix i 15D/A o numerze nieznanym Rail Polonia. W sumie nic wielkiego, liczyłem bardziej na maszyny firm typu Cargounit, czy coś na ten styl. Co się odwlecze to nie uciecze.
Jeszcze jadąc rano odwiedziny w Szczytnie. Dworzec również odremontowany pięknie, z zachowaniem niemieckiej nazwy. Bezdrucie przy dosyć szerokiej stacji (8 torów), robi wrażenie. Smutny jest widok elewatora naprzeciw, czy co to tam było, niszczejącego okrutnie. Szczytno to moje "rodzinne" miasto ze strony taty, i któregoś dnia podjadę tam dokładniej obejrzeć ten elewator i starą rampę, bardzo już zarośniętą. I to tyle z wycieczki. Następna wyprawa to "węglówka" jak tylko cieplej się zrobi.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 16 mar szczytno.jpg

tory 16 mar 24 5 1200.jpg

tory 16 mar 24 BIAŁY 1 6000 1200.jpg

tory 16 mar 24 BIAŁY 2 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
19.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Ostatnio jakoś pechowo, nic nie mogę trafić, niby było info o zmierzającym Dragonie chyba 001, plus TEM2 z węglarzem, ale mimo oczekiwania 3 godzinnego nic takiego nie przejechało. Cóż, mam i tak jego zdjęcia, niemniej zawsze to lepsza maszyna niż wszechobecne Cargo. Tak więc z dziś ET22-1120, ST44-1230 i SM42-1288. Największy plus tych 3 godzin to świeżutkie, chłodne, ale orzeźwiające powietrze, trochę słońca, no i za 2 dni mamy w końcu wiosnę. Powinno być już tylko lepiej niż gorzej :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 19 mar 24 6000 1200.jpg
tory 19 mar 24 3 6000 1200.jpg
tory 19 mar 24 1 6000 1200.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
20.03.2024. Olsztyn zachodni.
Z rana info jakoby do Olsztyna zmierza Dragon 007 z TEM2 i węglarkami, czyli jak wczoraj i znowu coś ich nie ma przez pól dnia. Jest za to skład Michelina na Vectronie bodaj #671, akurat po obiedzie sobie spacerowałem i mnie minęli, nic specjalnego, z racji tego, że na Głównym stoi EuroSprinter 802 nie mogło być nic innego niż ten Vectron. Minęły mnie w tandemie dwie ST48 o numerach 015 i 010 od Cargo, a i na sam koniec dostałem info o jadącej z Głównego BR285-121 Lotosu, najpewniej do Gutkowa odebrać puste beczki. Tak więc z dziś mamy 2 fotki, może jeszcze coś się wydarzy to wyjdę jeszcze raz na tory.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 20 mar 24 6000 1200.jpg
tory 20 mar 24 2 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
22.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Dziś krótka wyprawa na w/w dworzec. Łupem pada skład PPMT na 2xM62, pierwsza o numerze M62-1769, drugiej numeru nie zauważyłem nawet bo pruli bardzo szybko. Troche zamieszania mamy na linii z Olsztynka, bo znaleziono niewybuchy z 2 WŚ. Wcześniej wpadła jeszcze EP07-361, które pojechała do Zielonej Góry na składzie IC "Ukiel". Prawdziwa perełka jednak jest gdzieś na szlaku, mianowicie EU07-128, ze składem kontenerów do Korsz. Niestety nie wiadomo czy uda się uzyskać jakieś informacje. A szkoda bo próbowałem kilka razy ją złapac i nigdy mi się nie udało. Zobaczymy co popołudnie przyniesie.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 22 mar 24 3 6000 1200.jpg
tory 22 mar 24 1 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
22.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Dorzucam jeszcze Dragona RCP E6ACTab-042 w deszczowej aurze zmierzającego na dworzec Olsztyn Główny i gdzieś dalej na wschód. Co do EU07-128, niestety brak informacji, a za oknem coraz gorzej. Może jutro dopiero dojadą i może znowu będzie wystawiona pod szopą Cargo?
Zobaczymy, a tymczasem Dragon.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 22 mar 24 4 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
24.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Jak to było? "Co się odwlecze to..." no cóż, hasło zawsze na czasie, wymaga jedynie odpowiedniej cierpliwości i odrobinki szczęścia. Tak więc finalnie EU07-128 dojechała do Korsz, i ślad się urwał, jednak dziś z rana wpadło info, że dojechała na Olsztyn Główny. Ja akurat byłem na dworcu Olsztyn Zachodni, i co by tu robić? Niby stała, potem zgasili, potem manewry, w końcu wkurzyłem się i z buta tam poszedłem. Jednak czasem minuta różnicy to bardzo dużo, akurat na moich oczach pojechała w sekcję towarową, wprawdzie foto jakieś zrobiłem, ale to nie jest to co lubię, czyli pełna sylwetka maszyny gdzieś pod kątem 45 stopni. A ponieważ była informacja, że ma jakiś skład brać zdecydowałem się na wędrówkę z buta w 2 stronę aby z końca peronu złapać ją ze składem. Pogoda w kratkę, raz chmury raz słońce. Ale po przejechaniu multum składów osobowych w końcu ją puścili. Akurat trafił się słoneczny moment i zdjęcia wyszły bardzo dobrze. A jeśli takiej marudzie jak ja się podobają to znaczy że jest lepiej niż dobrze. Potem jeszcze raz wyszedłem złapać skład beczek do Olsztyna na BR285-123 Lotosu.
Poniżej efekty mojego dosyć zwariowanego dnia.
Ale jest też morał, bo jako, że ja związany ze sportem od zawsze, ale przez "urwaną" nogę kondycja zerowa, a na pewno odstająca od wojskowego drylu, który podziwiam i lubię, przez wiosnę i lato będę musiał ją podszlifować. W wojskowych butach marszobieg z Zachodniego na Główny i z powrotem dał mi niezły wycisk, i aż żałuję że nie miałem cięższego plecaka. Bo ja lubię się skatować, "maszeruj albo zdychaj". Ale wszystko w swoim czasie :cool: zupełnie wkrótce. Rozpisze plan i te 20km będzie codziennie.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 24 mar 24 1 6000 1200.jpg
tory 24 mar 24 6000 1200.jpg
tory 24 mar 24 5 6000 crop 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
25.03.2024. Olsztyn Zachodni.
W sumie dzień bez planów, próba budowania z dnia na dzień lepszej formy, jakaś gimnastyka w domu, potem marsz Zachodni-Głowny-Zachhodni-dom. Wszystko niebieskie - IC, albo pomarańczowe - PR. Czyli standard, czyli nuda. Potem info jakoby z Mrągowa jedzie BR285 Lotos, jednak info nieścisłe bo jechała DO, a nie Z. Ale skoro już byłem to pokręciłem się, przejechało drewno na ET22-664 w kierunku Iławy, i kiedy zacząłem wracać z końcówki peronu na inny tor wleciał z duża prędkością skład FPL, 2x Class66021 i 66020, i skład węglarek. Myślałem, że skierują się na wschód, ale jednak zrobili oblot i pojechali do Olsztynka. Zaraz po tym jak przejechali, popędził M62-1769 PPMT z wagonem socjalnym czy tam technicznym. No i wisienka na torcie to drugi raz skład FPL jadący już do Olsztynka. Akurat jechali 1 z brzegu torem, ale stałem w takim miejscu gdzie drzewa zasłaniały mi panoramę miasta. I tak szczęście bo w tym samym momencie z 2 toru jechał Flirt, 20 sekund różnicy i by mi zasłonił totalnie skład Classów.
Tak więc kilka fotek jest. Przyjemny widok kolorowych sprzętów u nas. Z braku info nie czekałem już na żadne Lotosy. I na dziś mamy to co prezentuję.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 25 mar 24 6 1200.jpg
tory 25 mar 24 1200.jpg
tory 25 mar 24 2 6000 1200.jpg
tory 25 mar 24 4 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
26.03.2024. Olsztyn Główny, Olsztyn Zachodni.
Z racji tego, że wstałem wcześnie i jak wyjrzałem za okno wszystko było białe, bynajmniej nie od śniegu, a od mgły, decyzja nie mogła być inna. Już po 5 wycieczka na Dworzec Główny w Olsztynie. Przyznam się, że tak gęstej mgły nie przypominam sobie. Nawet zdjęcia które koło 3 lat temu wrzucałem były chyba przy mniejszej mgle. Widoczność na 50m maksymalnie, z dworca nie widać rampy, z rampy nie widać nawet połowy budynku starej rampy, nie widać nastawni na Zielonej Górce, przed POWO. Nawet światła składów nie przebijały się przez mgłę a już na pewno nie oświetlały maszyniście szlaku. Ledwo majaczyły budynki PR naprzeciw rampy. Generalnie wspaniały widok. Tak więc poranek był ucztą wizualną i nazwijmy to artystyczną :)
Poniżej kilka wybranych kadrów z poranka.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 26 mar 24 3 CLEAN 1200.jpg
tory 26 mar 24 5 1200.jpg
tory 26 mar 24 8 1200.jpg
tory 26 mar 24 CLEAN CROP 1200.jpg
tory 26 mar 24 1 6000 1200.jpg
tory 26 mar 24 7 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
26.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Dorzucę jeszcze dwa takiej sobie jakości zdjęcia. Na Głównym manewrowały wtedy Class66 DB i TEM2-140 Jaxan z węglarkami na Szczytno. Niestety info nie było, więc bym nic nie poradził. Za to wyszedłem posiedzieć jeszcze w promieniach zachodzącego słońca. I trafił mi się ten M62-1769 PPMT z ich składem roboczym, około 20 małych wagonów 2 osiowych, plus żółta platforma plus drezyna. Co więcej, pojechali na Gutkowo czyli na przechyłce na wiadukcie na ul. Schumana. Ale kto by się spodziewał? A tam piękne obie strony wiaduktu do zdjęć są. Więc mam jak mam. Chwile po nim, pojechał skład kontenerów do Iławy na EU07-1506 Cargo. Nic więcej już się nie wydarzyło, a tę EU07 robiłem już od ciemnej strony dlatego zdjęcie raczej ubogie jest.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 26 mar 24 12 1200.jpg
tory 26 mar 24 16 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
27.03.2024. Olsztyn Gutkowo, Olsztyn Zachodni.
Dziś mgły nie ma, pobudka żołnierska czyli po 4, z okna odprowadzam wzrokiem 2 składy beczek, jeden do Łęgajn, jeden do Gutkowa. Szybka wycieczka, kilka fotek, powrót lasem. Przypadkowa fotka szynobusa do Braniewa na wiadukcie na Likusach (punkt 14, LIKUSY), wizyta na Zachodnim i jedna fotka Gamy 111Ed-035 Lotosu z paroma beczkami i to w sumie tyle. Powiem tylko, że mimo, że to szynobus, to w tej scenerii wyszedł powyżej oczekiwań, i to na szkle 50mm, niestety aby trafić na skład z taką Gamą i beczkami to trzeba cudu. Jak wysłałem koledze to foto, powiedział tylko, że rewelacja i jakby w górach zostało zrobione. Póki co to tyle fotek z dziś, ale pogoda zachęca do wyjścia bo jest wyjątkowo wiosennie.
Zapraszam do skromnej galerii.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 27 mar 24 11 6000 1200.jpg
tory 27 mar 24 3 1200.jpg
tory 27 mar 24 1 6000 1200.jpg
tory 27 mar 24 14 6000 1200.jpg
tory 27 mar 24 9 6000 1200.jpg
tory 27 mar 24 2 1200.jpg
tory 27 mar 24 7 6000 3000 TRACK 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
28.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Wczoraj "Dzień Gamonia" czyli Gamy 111Ed, dziś dzień poczciwej Skodziny 181, już wcześnie rano było info, że zmierzają w kierunku Olsztyna z pudernicami. Jednak nie było konkretnego info, o której przyjadą. Poranna wycieczka nie przynosi rezultatów, wreszcie koło g. 11 udaje się w ładnym słońcu złapać numer 181 092-8. Na sekcji towarowej nastąpiła podmiana i teraz, g. 14.20 ruszyli w drogę powrotna z próżnym składem. Zanim to się stało przejechała inna Skoda z numerem 181 018-3, tym razem z beczkami GATX. Jeszcze wcześniej była Gama 11Ed-034 z beczkami gdzieś w kierunku Gutkowa, jednak byłem w innym miejscu i Gama zdjęć nie otrzymała. Trochę szkoda bo w końcu musze ich złapać tam gdzie wczoraj szynobus (zdjęcia post wyżej). Wszak "co się odwlecze to.." także nie ma co się martwić. Poza tym na składzie IC gryf przybywa EP07-442, jednak zdecydowanie nie chciało mi się wychodzić już. Skoro był dzień Gamonia, dzień Skody to teraz zgłaszam zapotrzebowanie na dzień Dragonów.
A tymczasem 2 skromne fotki z dziś.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 28 mar 24 2 6000 1200.jpg
tory 28 mar 24 1 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
c.d. 28.03.2024. Olsztyn Zachodni i okolice.
Ja to mam tak, że jak w filmie "Dzień świstaka" mam te same akcje, te same otoczenie, i generalnie obłęd monotonii czasem. Nie moja wina jednak, że kolej wysyła z upodobaniem te same maszyny w kółko. Gdzie te czasy co łapałem Dragona Lotosu, Traxxy Lotosu czy Traxxy HSL w genialnej, pomarańczowej okleinie, już nie wspomnę choćby o takich maszynach które koledzy złapali jak jamnik ET41-001 w malowaniu "szpinak", czy chociażby ET22 "Rekin". Akurat Traxx HSL woził właśnie pudernice, podobnie jak tandem EU07 HSL kiedyś. A beczki to bywały na wszystkim, ale wiadomo, że najciekawsze to to co wymieniłem wyżej. Kilometry zrobione, wiec mimo tej monotonii nie mogę powiedzieć, że zmarnowany czas.
Po poranku ze Skodami przyjechała kolejna gama 111Ed-011. I szczerze w ostatnie dni było chyba 10 składów beczek, choć najbardziej mi się podobają składy gazówek, wczoraj akurat były w stronę Iławy, na niebieskim ET22-1203 ale nie chciało mi się iść już. EP07-442 złapałem z litości w zasadzie bo miała jakoś powyżej 30 minut opóźnienia. Tak więc dorzucam 2 fotki do galerii.
PS. Gama zrobiona na stojaka z wysokiego peronu, niestety w tym samym momencie jechał EN57 i jak robiłem foto był metr ode mnie, zaraz za plecami, a ja stałem na żółtej linii. Nie chciałem przykucać w takich okolicznościach, bo wyglądałoby to jak próba skoku. Nie lubię takiej perspektywy, ale mówi się trudno. Na EP07 jest nieco wyżej niż linia toru i taka perspektywa jest dla mnie najbardziej atrakcyjna.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 28 mar 24 5 6000 1200.jpg
tory 28 mar 24 4 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
30.03.2024. Olsztyn Główny.
Wczoraj nie udało mi się nawet jednej fotki zrobić, choc był przejazdem gdzieś na Korsze Dragon i prawdopodobnie TEM2, ze składem węglarek, jednak z braku info akurat byłem gdzie indziej. Trudno. Nic wielkiego. Za to wczoraj prowadziłem dyskusję, dlaczego prywaciarze zrezygnowali z Traxxów do Olsztyna? I patrzcie go, dziś w nocy przyjechał taki srebrny, Railpool, wynajęty przez LTE najpewniej do dowiezienia składu Michelina. 186 145-9. Rano stały w tandemie z ES64 F4 802. Z peronu nie było opcji ich zrobić bo czarny zasłaniał, poszedłem na rampę i też nie dało się bo bramki trakcyjne zasłaniały. Ale zauważyłem, że kręci się ktoś przy nich, i jak wróciłem na peron były na manewrowym świetle, po czym ustawiły się pod semafor, kobieta z nastawni przyniosła papiery, i cofnęli po skład pustych platform do wożenia naczep. Okazja więc była znakomita popstrykać tandem bez składu. Po za tym nic kompletnie się nie dzieje poza nudnym ruchem pasażerskim. W stronę Olsztyna jedzie jeszcze jeden taki skład, ale już na Vectronie 669, czyli normalnym, czarnym. Aha, oczywiście niedosyt jest z braku portretowej fotki w fisheye i na zwykłym obiektywie, ale na to też przyjdzie czas. Co się odwlecze to...
Tak więc z dziś wybrane 4 fotki, a Kolegom życzę smacznego zajączka w galarecie pod choinką :) Alleluja :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 30 mar 24 6 6000 1200.jpg
tory 30 mar 24 5 6000 1200.jpg
tory 30 mar 24 6000 1200.jpg

tory 30 mar 24 2 6000 CLEAN 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
30.03.2024. Olsztyn Zachodni.
Jeszcze pod wieczór, po sążnistym obiadku świątecznym, zdecydowałem posiedzieć na zewnątrz. W tym czasie mniej więcej na Głównym wybuchł pożar w lokomotywie 07-1049 (prawdopodobnie ten numer). Problem byłby jakby spaliła się jakaś kolorowa maszyna, ale jednej mniej wśród niebieskich nikt nie zauważy. przed 17-tą przyjechał skład pustych platform Wascosa do Michelina. Na czele ES64 F4 802, czyli nic ciekawego. Za długo się zastanawiałem, czy iść na 2 peron, a kiedy w końcu poszedłem to nadjechał E6ACTab-042 z TEM2 i sznurem węglarek. Okoliczności jakie miałem wyszły na foto, i na tym skończyło się dzisiejsze fotografowanie.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 30 mar 24 12 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
10.04.2024. Olsztyn, Schumana.
Kilka dni zawiechy, ale wracamy na dobre tory. Choć nudne to zawsze jakaś rozrywka. Za dnia chciałem w trasie złapać Vectrone LTE do Michelina 193 740, czyli w ciekawej żółto-zielonej okleinie. Straciłem full czasu i się wziąłem i poszedłem do domu. Dostałem info jak jechał 100m od Zachodniego a teleportować się nie umiem jednak, wiec 4 litery blade wyszły, ale i tak mam jego full zdjęć z każdej strony jak jeszcze istniało sławne żeberko przy P2 na Głównym, ale żółty lok gdzieś w zieleni kaczorów. Jednak wiadomo, że co się odwlecze to... Wieczorem zdjęć nie lubię, ale jednak przemogłem się, bardziej aby zobaczyć możliwości zdjęciowe około g. 18 na łuku wiaduktu Schumana. Trudno, że do znudzenia EP07-356, ale jako ćwiczenie bardzo cenna nauka. Każde miejsce trzeba jakoś sobie rozcharakteryzować, zresztą było opisane w moim poradniku. Tak więc jedne foto. Może dziś coś ciekawego się przytrafi, chłodnawo ale czyste, błękitne niebo...
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 10 kw 24 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.959 37 4
11.04.2023. Olsztyn Zachodni.
Dziś nic ciekawego, towarowy skład był po południu i był to skład kontenerów z Korsz na ET22-1081, w stronę Iławy.
Parę godzin wcześniej przejechał jeszcze ET22-994 ale w ogóle bez wagonów, również na Iławę. Na Dworcu Głównym z rana owe ET22, ST48, i jakiś ST44, po za tym perony rosną, i zaczynają się przymiarki do rozwieszenia elektronicznych wyświetlaczy. W sumie nic ciekawego, ale mizerne szanse będą teraz jakoś bliżej podejść zrobić foto, żeberko zlikwidowane będzie. Tak wiec dziś 2XET22 i to wszystko.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 11 kw 24 6000 1200.jpg
tory 11 kw 24 2 6000 1200.jpg