• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój tort

MaciejBorek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie!

Ja tez jestem stosunkowo młodym modelarzem i zastanawiam się nad zrobieniem podobnego tortu, ale chyba lokalowo jedynie dam rade w "N-ce". chcę tak 2,20 x 1,30 cm( mam nadzieję ze starczy miejsca)
Podobnie jak masion83 z jednej strony widziałem trochę marnotrawstwa w robieniu bezkolizyjnych torów, gdzie środek będzie pusty, bo przecież można tam wrzucić lokomotywownie lecz teraz czytając wasze posty widzę słuszność w tym, ze może być problem z dostępem do środka. Uważam ze wkładana płyta do środka jest trochę przekombinowana.
Uważacie ze warto kupować tę książkę Piko plany połączeń szynowych?
Wydaje mi się ze samemu ciężko wymyślić jakiś dobry rozkład i lepiej korzystać z gotowców które można jedynie potem dopracować do własnych potrzeb.
Dajcie znać jeszcze jakie znacie metody mocowania torów do dechy, tak aby potem zdejmując nie trzeba było ich wyrywać i poniszczyć ( czyli sposób bez użycia kleju) ?

pozdrawiam i dziękuje za rady

MaciejBorek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
dzięki

ja właśnie myślałem zeby nie dawać tłucznia na początku.
Chciałem przymocować same tory i sprawdzić jak to będzie hulało a potem po poprawkach mocować na stałe!

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tory bez szutru wygladaja co najmniej dziwnie ! Ale masz wyjscie...kup gotowce....Fleischmann Profi lub Roco Geo :D Wtedy to bedzie mialo jakis sens :LOL:

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
838 0 0
masion83 napisał(a):
Witam po wielu próbach i przemysleniach plan jest taki. Czekam na komentaze
W środku makiety będzie chyba nieco ciasniej niż na twoim planie . Na obrotnicę z lokomotywownią będzie potrzeba nieco więcej miejsca , zobacz poniżej wymiary z Fallera.

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.407 17 2
Tak tyle, że budynek Fallera w przypadku połączenia z obrotnicą przewiduje podpięcie co drugiego toru a pod obrotnice roco chyba nawet nie spasuje.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Juz po zmianie według waszych uwag :).

popowe napisał(a):
Tak tyle, że budynek Fallera w przypadku połączenia z obrotnicą przewiduje podpięcie co drugiego toru a pod obrotnice roco chyba nawet nie spasuje.
Obrotnica bedzie miała oddzielne zasilanieniz tory. mysle e to starczy. mam juz kupiony zasilacz pod nia.

Załączniki

• 43,2 KB Wyświetleń: 423
  • 45,4 KB Wyświetleń: 423
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 2
Planuję 9
Planuję 30
Planuję 8
Planuję 52