• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój tort

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
W piko masz szyna i złaczke. Złaczka izolowan wkłada sie na szyne ale juz na złaczke metalowa przyczepiona do szyny nie pasuje i nie wiem jak to zrobic, morze ciac szyny i pomiedzy nie wstawiac złaczki izolowane ???

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Między wewnętrznym a zewnętrznym kołem musisz dać złączki na obydwie szyny pomiędzy rozjazdami które łączą tory zewnętrzne z wewnętrznymi ( na rysunku masz dwie pary rozjazdów).
Na mijankach (pomiędzy dwoma rozjazdami)powstaje odcinek na którym możesz zatrzymać skład - jedna złączka przy jednym rozjezdzie i jedna przy drugim pamiętając aby złączki były na tej samej szynie.
Na tych bocznicach co narysowałeś w środku wystarczy po jednej złączce obojętnie na której szynie.
Wstaw fotkę całego układ to się zaznaczy gdzie mają być złączki.
PS
- Pisz poprawną polszczyzną
- Sprawdź co napisałeś zanim to wyślesz bo chyba nie ma postu w którym byś byka nie popełnił
- Edytuj post a nie pisz jednego pod drugim

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
jestem dysletykiem i ciezko mi jest pisac poprawnie, nie umnie pisac tak jak bys chciał, całego ukladu nie ma na jedej focie bo mam wersje testowa AnyRail tylko do 50 odcinków, co do zlaczek bede wstawiał na obydwie szyny mam juz kupione tyle ze mysle ze starczy a jak nie to sie dokupi pudełko czy dwa to nie jest majatego.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
całego ukladu nie ma na jedej focie bo mam wersje testowa AnyRail tylko do 50 odcinków,
Na klawiaturze jest taki magiczny przycisk "Print Screen" a w Paincie jest opcja "wklej"
Więc można w AnyRail narysować układ w kilku częściach i w paincie poskładać go do kupy.

Dawać wszędzie złączki na dwie szyny też nie ma sensu bo tylko sobie roboty dołożysz przy podłączaniu elektryki.

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Prosze tak morze byc ?? zlaczki juz dalem na wszystkich zwrotnicach na górze i na oby lókowych. tu gdzie sa czerone kreski bede dane złaczki izolowone i podłaczone osobne zasilanie

Załączniki

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zielone kreski to miejsca gdzie musisz dać złączki na obie szyny
Nie wiem w których miejscach będziesz miał perony i jakie jest przeznaczenie pozostałych rozjazdów (podejrzewam że jak na załączonym rysunku)
Tam gdzie zaznaczyłem tory niebieską linią to wystarczą 2 złączki zamontowane po obu stronach tej samej szyny.
Izolując odcinki poprzez zamontowanie złączek na obydwóch szynach będziesz miał 2x więcej przewodów od/do przełączników od załączania zasilania na te odcinki
Wyłączniki będą musiały być dwusekcyjne.
Izolując tylko na jednej szynie można też użyć przełączników dwusekcyjnych wykorzystując drugą sekcję do podpięcia diod czy żaróweczek pokazujących czy dany odcinek torowy jest zasilany czy nie.

Załączniki

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ciekawie ale juz podawałem złaczki, trudno zejdzie sie dłuzej i bedzie trudniej tak jak piszesz, ale według mojego planu bede miał lepsze mozliwosci w menewrowaniu składami. Tak jak juz pisał to Pan Piotr, ale dziekuje za sugestie. A co do zwrotnic łukowych to jest plan zeby z nich poszedł tory góra ale to narazie plan.

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
układ zostanie tak podziolony uwage " gbbsoft " odnosnie odcinka przy staci zapomniałem go ost. zaznaczyc.
Zielony góra
Niebieski perony
Czerony lokowytownia

Załączniki

• 108,5 KB Wyświetleń: 422
OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich po długiej przerwie, z powodu choroby i smierci bliskiej mi osoby, budowa i moje plany co do fobby zostaja odłozone, Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 2
Planuję 9
Planuję 30
Planuję 8
Planuję 52