• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój tort

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Analog pod torta

Witam czytałem tu i na innych forach ale nie znalazłem tego jak zrobic dana elektryke jak ktos by mi mógł pomóc to był bym wdzieczny.
1. jak zrobic odcinki izolowane ???
2. gdzie je zrobic jezeli tort ma dwie owale ???
3. chciałbym miec mozliwosc sterowania dwoma pociagami ???
Jeden np. zatrzymuje na stacii a drugim ruszam.
Bardzo bede wdzieczny za pomoc.

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Re: Analog pod torta

Dziekuje widziałem to i szczerze piszac nie bardzo to do mnie przemawia :(, wolbym bardziej pomoc przy odpowidzi na moje pytania :)

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Re: Analog pod torta

Załaczmnik jest do pytania 1. Odcinek izolowany jest to przeerwa w szynie umożliwiająca odłaczenie prądu na danum odcinku
Ad.2. Wydaje mi sie ze najpepiej będzia na prostych przed zwrotnicami. Jak wkleisz plan makiety było by łatwiej okreslic gdzie one powinny byc.
Ad.3. W analogu dokonyjesz tego poprzez wyłączenie odcinka izolowanego tam gdzie stoi skład a drugi mozesz śmigać.

Załączniki

track-and-train

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Cześć Masion,

dawaj, jakie masz problemy z elektryką... jakoś Ci pomożemy. W Piasecznie byłeś, Piaseczno pomoże :)
Pierwsze pytanie - czy dałeś złączki izolowane przy rozjazdach?

track-and-train

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
najogólniej rzecz biorąc, żeby to miało sens, każdy z kolorowych odcinków powinien być odizolowany. Oznacza to, że wszędzie tam gdzie zmienia się kolor, powinny być złączki izolujące (nie metalowe tylko plastikowe).
Uwaga - wersja przedstawiona na obrazku to wersja prosta. można to trochę bardziej skomplikować :)
http://www.modelarnia-piaseczno.pl/img/forum_modelarskie/masion/masion_01.gif

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
no i o to mi chodziło :) a teraz jeszcze pomógł bys mi jak i gdzie lutowac kable do torów bo tego nie wiem ;(, i jakich kablów uzywac, jeszcze pytanie jak to bedzie ze storowaniem składami ???
o reszta zapytam potem :)

track-and-train

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
są 2 opcje:
- masz hajs, kupujesz klipsy i wstawiasz je w dowolnym miejscu tak, aby na każdy kolor przypadał jeden klips
- nie masz hajsu - lutujesz kabelki prosto do torów. W tym celu musisz pilniczkiem tory od spodu zarysować, potem cyną zabielić i na koniec przylutować kabelki. Miejsca dowolne, ale na 2 dużych pętlach, zrobiłbym po 2 punkty zasilające...

np tak:
http://www.modelarnia-piaseczno.pl/img/forum_modelarskie/masion/masion_02.gif

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chodzi Ci o te klipsy jakie sa w zestawie startowym ??? a nie mozna by było zrobic np. tak jak na rysunku ponizej tylko nie uzywac klipsów a podłaczyc sie tylko do torów bezposrednio ??? co Ty na to ?

Załączniki

track-and-train

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
no właśnie zrobiłeś wersję bardziej skomplikowaną. Tak też można. Ale przyznam, że tu trzeba by już wypowiedzi kogoś kto ma duże doświadczenie w makietach analogowych. takie rozwiązanie daje więcej możliwości sterowania ale też komplikuje pulipit sterujący...
a podłączać się można do torów bezpośrednio, nie ma problemu. tak jak pisałem, klipsy są dla bogatych ;)

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiem o tym :( mam jednego ;p a jakos tak nie ładnie on wyglada :D wolałbym podłaczyc sie kabelkami to torów tak jak widziałem ze chłopaki tu na forum robia :)

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
track-and-train napisał(a):
najogólniej rzecz biorąc, żeby to miało sens, każdy z kolorowych odcinków powinien być odizolowany. Oznacza to, że wszędzie tam gdzie zmienia się kolor, powinny być złączki izolujące (nie metalowe tylko plastikowe).
Uwaga - wersja przedstawiona na obrazku to wersja prosta. można to trochę bardziej skomplikować :)
http://www.modelarnia-piaseczno.pl/img/forum_modelarskie/masion/masion_01.gif
Trzeba by chyba jeszcze odizolować miejsca na stacjach, gdzie pociągi mogły by stać w czasie, gdy na szlaku coś jedzie...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 2
Planuję 9
Planuję 30
Planuję 8
Planuję 52