• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój tort

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Witam ponowinie, :D załaczam dwa zdjecia z postawa makiety. To nie jest całosc tylko jedna czesc, czekam jeszcze na druga płyte. :p Wiec jesli nadal ktos nie wierzy ze bede budował makieto to niech wkoncu uwierzy i jesli moze, i chce pomoc to do dzieła. ;)

Załączniki

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Panowie Panowie ;p prosze nie wiem co to jest i ja tego bym nie zrobił to jest tylko schemat poprany ze stronki.

ogest napisał(a):
Układ trochę drooogi ;P Ale patrząc tak na ten plan to.. to co to jest?? (czerwona ramka)
Nie wiem co to ale to bardzo zły pomysł zeby cos takiego tam robic. czemu uwazasz ze za drogi ???

gbbsoft napisał(a):
ogest napisał(a):
Układ trochę drooogi ;P Ale patrząc tak na ten plan to.. to co to jest?? (czerwona ramka)
To to mogę jeszcze jakoś zrozumieć, ale co robi w środku to kółko, to już nie... :D
A zebym, ja to wiedział :p

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
nie mam pojęcia skąd ty te schematy bierzesz, ale coś mi się zdaje, że one nie są do H0, a nawet jeśli już są to może być problem z wciśnięciem tego na twoją powierzchnię wykorzystując odpowiednie tory. Uprzedzam, iż te swoje "dochodzenie" robię na najmniejszych promieniach, które bym tam umieścił.
Wymierzyłem juz. :) tak jak pisałem powierzszchnia pod makieta jest 3m x 2m. tak jak juz podawałem wyżej. :) Sorki za post po poscie.
Może trochę przybliżę wymiary.
Domyślam się, że te 2m to szerokość, więc aby składy ładnie się przemieszczały to należny zastosować łuki o promieniach R4 i R5, w tym wypadku interesuje nas szerszy, tzn. R4 gdzie promień wynosi 54 cm. Wiadomo, szerokość okręgu to 2R, czyli samo zakręcenie zajmuje prawie 1,1m. do tego należy doliczyć jakiś dystans od krawędzi, powiedźmy 10-15 cm. Po doliczeniu tego do szerokości jaką już zajmują łuki wychodzi 1,4 m z 2m. Zostaje 0,6 m Na jedną bocznicę i proste (bocznica zajmie ok 10cm, więc na proste zostaje ok 0,5m).

Wracając do schematu ostatnio zaprezentowanego.
W środku pojawia się okrąg (nie wiem po co), który musi być zrobiony na R3, bo gdyby zastosował R2 to by to była masakra(r=35cm). R3 ma r=42cm, czyli ta szykana zajmuje 84cm szerokości. Na całej makiecie pojawia się ok 10 równoległych torów. Przyjmijmy, że odstęp od jednej szyny toru pierwszego do jego poprzedzającego wynosi 7 cm. To daje 70 cm szerokości.
Łączna szerokość minimalna na ten układ wynosi 70+84+40 cm ("pasy bezpieczeństwa")=194. Prawie na styk.
Teraz szerokość.
Nie chce mi się zbytnio tego mierzyć, ale tak cirka bełt wyjdzie ponad 3m czyli się nie zmieścisz.

Przejdźmy to kosztów.
Jakim dysponujesz budżetem/ będziesz mógł?

obrotnica 1k zł
5 rozjazdów (2 krzyżownice przestawne i 3 trójdzielne) :arrow: 5x200=1k zł
6 zwykłych rozjazdów :arrow: 6x85=510zł
reszta torów :arrow: 250zł

2,61k zł za same tory bez elektroniki i całej reszty pierdół. Dysponujesz czymś takim?

To taki mój skromny komentarz.

Btw
To co jest w czerwonym kwadracie to może być jakiś tor odstawczy, jakby lok wjechał przodem wagonami i musiał gdzieś je odstawić jakby była zmiana loka. Lecz to jak to zostało przedstawione na schemacie jest nieprzejezdne.

ogest

Użytkownik
Producent
Reakcje
28 1 0
paziu1000000 napisał(a):
Btw
To co jest w czerwonym kwadracie to może być jakiś tor odstawczy, jakby lok wjechał przodem wagonami i musiał gdzieś je odstawić jakby była zmiana loka. Lecz to jak to zostało przedstawione na schemacie jest nieprzejezdne.
No właśnie o tą nieprzejezdność chodzi ;)

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Duza racja kolego ,,paziu,, !! Chlopak widze porywa sie troszke z motyka na ksiezyc :D I pewnie chce nam tu jakas ksiazke z planami tortow przedrukowac !! :D masion83... juz na poczatku wspominalem abys policzyl i zastanowil sie gleboko....przy tym wymiarze jaki chcesz utrzymac....i z tego co wnioskuje ,nie majac zadnego doswiadczenia w tego typu pracach...
1 Pochlonie Ci ten projekt fortune !!!! Zaufaj mi ! :LOL:
2 Torta nie skonczysz...w tym tepie do swojej 70-siatki !!
Podaj jakis KONKRETNT projekt i zacznij cos robic...popatrzymy :D

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
paziu1000000 napisał(a):
nie mam pojęcia skąd ty te schematy bierzesz, ale coś mi się zdaje, że one nie są do H0, a nawet jeśli już są to może być problem z wciśnięciem tego na twoją powierzchnię wykorzystując odpowiednie tory. Uprzedzam, iż te swoje "dochodzenie" robię na najmniejszych promieniach, które bym tam umieścił.
Wymierzyłem juz. :) tak jak pisałem powierzszchnia pod makieta jest 3m x 2m. tak jak juz podawałem wyżej. :) Sorki za post po poscie.
Może trochę przybliżę wymiary.
Domyślam się, że te 2m to szerokość, więc aby składy ładnie się przemieszczały to należny zastosować łuki o promieniach R4 i R5, w tym wypadku interesuje nas szerszy, tzn. R4 gdzie promień wynosi 54 cm. Wiadomo, szerokość okręgu to 2R, czyli samo zakręcenie zajmuje prawie 1,1m. do tego należy doliczyć jakiś dystans od krawędzi, powiedźmy 10-15 cm. Po doliczeniu tego do szerokości jaką już zajmują łuki wychodzi 1,4 m z 2m. Zostaje 0,6 m Na jedną bocznicę i proste (bocznica zajmie ok 10cm, więc na proste zostaje ok 0,5m).

Wracając do schematu ostatnio zaprezentowanego.
W środku pojawia się okrąg (nie wiem po co), który musi być zrobiony na R3, bo gdyby zastosował R2 to by to była masakra(r=35cm). R3 ma r=42cm, czyli ta szykana zajmuje 84cm szerokości. Na całej makiecie pojawia się ok 10 równoległych torów. Przyjmijmy, że odstęp od jednej szyny toru pierwszego do jego poprzedzającego wynosi 7 cm. To daje 70 cm szerokości.
Łączna szerokość minimalna na ten układ wynosi 70+84+40 cm ("pasy bezpieczeństwa")=194. Prawie na styk.
Teraz szerokość.
Nie chce mi się zbytnio tego mierzyć, ale tak cirka bełt wyjdzie ponad 3m czyli się nie zmieścisz.

Przejdźmy to kosztów.
Jakim dysponujesz budżetem/ będziesz mógł?
obrotnica 1k zł
5 rozjazdów (2 krzyżownice przestawne i 3 trójdzielne) :arrow: 5x200=1k zł
6 zwykłych rozjazdów :arrow: 6x85=510zł
reszta torów :arrow: 250zł

2,61k zł za same tory bez elektroniki i całej reszty pierdół. Dysponujesz czymś takim?

To taki mój skromny komentarz.

Btw
Prosze link skad ma układ ten http://www.blumert.de/winrail/glp_h0.htm
i do tego ten link jest z tego forum. Napewno do H0. <------------------ co do kosztów o których piszesz:

obrotnice juz mam ta Fleischmann 6154C
zestaw startowy H0 57151. Ten http://hawid.com.pl/piko_57151_kolejka_ ... -5323.html , co do torów posiadam równiez zestaw torów Piko 55340 A+E, A+D, 2 pudełka R2 oraz 1 pudełko G107 i 1 pudelko G115. Zasilacz kupiny mocniejszy pod obrotnice i dodatkowo pod oswietlenie. moje podsumowanie Twego jest takie ze nie odrazu Rzym zbudowano, i ja nie chce tez tak robic dlatego wstawiam rózne schematy i prosze zawsze o komentarz, ale oczywiscie przewaznie jestem wysmiewany. :|

Bipa1966 napisał(a):
Duza racja kolego ,,paziu,, !! Chlopak widze porywa sie troszke z motyka na ksiezyc :D I pewnie chce nam tu jakas ksiazke z planami tortow przedrukowac !! :D masion83... juz na poczatku wspominalem abys policzyl i zastanowil sie gleboko....przy tym wymiarze jaki chcesz utrzymac....i z tego co wnioskuje ,nie majac zadnego doswiadczenia w tego typu pracach...
1 Pochlonie Ci ten projekt fortune !!!! Zaufaj mi ! :LOL:
2 Torta nie skonczysz...w tym tepie do swojej 70-siatki !!
Podaj jakis KONKRETNT projekt i zacznij cos robic...popatrzymy :D
ad.1 jak znajde odpowiedni to go podam.
ad2. zaczne nie martw sie o to. Na razie planuje, wiec z tego co czytałem tu i sieci duzo osób długo planuje potem dopiero robi. Wiec co mnie tak pospieszasz ?????

Reakcje
2 1 0
masion83 napisał(a):
ale oczywiscie przewaznie jestem wysmiewany. :|
Nie bój się. Na tym forum tak jest, zdążyłem zaobserwować prze ten czas ile tu spędziłem. Najlepiej napisz jakie masz fundusze, ile możesz miesięcznie wydać na to. A w tedy bedzie prościej dobrać plan.

P.S. Do tych co się wszystkich czepiają o wszystko. Nie bądźcie uszczypliwi czy zgryźliwi "Bo jak Kuba Bogu tak Bóg Bubie" albo jak mawiała "Wioletta: Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubańczykom".

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Dzieki za wsparcie. tez juz dawno to zauwazyłem. Narazie mam to co mam, i z tego bede robił torta a co do miesiecznych wydadków sam nie wiem ile. Róznie z tym bywa raz wiecej raz mniej. Nie ma mam okreslonej sumy.

Reakcje
0 0 0
Co do zestawu, który chcesz kupić to ten jest parę złotych tańszy, zawsze na jakiś kieliszek chleba będzie jak mawiają stoczniowcy :p http://www.allegro.pl/item876489267_pik ... pex24.html

A co do ogólnej uszczypliwości i naskakiwania na Was (Pawełek i Masion), nie przesadzajcie! Nikt na Was nie naskakuje, każdy wyraża swoja rzeczową opinię, o którą z resztą sami prosicie ;) Trzeba po prostu mierzyć siły na zamiary, bierzcie sie do roboty jeśli macie pewność, że ukończycie ją z sensownym efektem. Nikt nie wątpi w wasze zdolności, więc zamiast dużo gadać i robić z siebie biednych i zaszczutych pokażcie postępy swoich prac, żeby wszystkim opadły szczęki :) W pozytywnym znaczeniu oczywiđcie :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 2
Planuję 9
Planuję 30
Planuję 8
Planuję 52