• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój tort

Festero

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Znaczy całkiem fajny kawałek tortu możesz skonstruować :) Tylko tak jak już naprawdę się zdecydujesz jaki układ chcesz stworzyć, siądź i oblicz czy Cię na taki stać ;) Bo ta cała "anakonda" nawet po uproszczeniu to droga rzecz będzie...

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Witam. Zdaje se sprawe ze bedzie to dosyc drogie, ale patrzac na makiety chłopaków na forum i nie tylko bo wiedziałem kilka na zywo, to wszystko sie opiera na dwóch pętlach. a przewaznie srodek jest pusty. :( a ja tak bym nie chciał :). Co do budowy to nie chce jej zbudowac jeden dzien :) bo wiem ze sie nie da. narazie tylko planuje zbieram opinie. a co i jak wyjdzie w praniu. :) :D

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
to wszystko sie opiera na dwóch pętlach. a przewaznie srodek jest pusty.
Wiem co masz na myśli.Fakt,że tory na bazie owalu dookoła wyglądają tak sobie i nie tylko Tobie to przeszkadza.Dzieje się tak jednak z przyczyn technicznych.Budowa z torami idącymi przez środek jest trudna,zwłaszcza przy sporych wymiarach makiety.Chodzi o to,że musiałbyś swobodnie sięgać do środka,żeby położyć tory,albo zieleń albo budynki.Ja rozwiązałem problem kombinując dziurę w środku,która przykryta będzie płytą zdejmowaną.Ale ma to swój minus.Nie możesz dać tam torów bo nie zdejmiesz płyty tylko zerwiesz i pokrzywisz tory.Możesz dać budynki,drogi i zieleń.Chyba,że tory kończyły by się przed krawędzią płyty a potem byłyby złączki łączące z torami na płycie.Z tym ,że musiałyby to być złączki nakładane a nie wsuwane,żeby płytę można było chwycić i zdjąć z makiety.Nie wiem czy jest coś takiego t.j.złączki przewodzące nakładane na tory.Nie musiałyby być jakoś mocowane,aby tylko styk był i prąd płynął.Rozglądam się za czymś takim.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
849 0 0
Jaro napisał(a):
Nie możesz dać tam torów bo nie zdejmiesz płyty tylko zerwiesz i pokrzywisz tory
Możesz dać tam tory i co tylko zechcesz , a połączenie można wykonać metodą wtyczka-gniazdko bez wymyślania jakichś super złączek do torów.
Stosując solidny komplet wtyczka-gniazdko po obu stronach wyjmowanej płyty możesz za jedym zamachem rozwiązać problem jej dokładnego mocowania , miałem kiedyś takie coś na starej makiecie i świetnie się sprawdzało.

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
a połączenie można wykonać metodą wtyczka-gniazdko bez wymyślania jakichś super złączek do torów.
Czyli dokładnie co? Np. ja korzystam z torów Geoline.Jak wiadomo łączy się je przez wsuwanie jedno w drugie.Jak zatem zrobić tę wtyczkę-gniazdo.Jesli bym pociągnął tory przez płytę na środku to,żeby zdjąć płytę musiałbym wysunąć tor z obu stron a wysuwając z jednej wsuwam w drugą.Gdyby to była bocznica to tak by sie dało,bo wysunięcie z jednej nie powoduje wsuniecia drugiej strony bo drugiej nie ma(tor kończyłby sie na płycie i nie wykraczał poza druga krawędź).Dlatego myślałem o nakładkach,dzięki którym toru nie trzeba by było wsuwać tylko po opuszczeniu płyty nakładka łączyłaby tory leżąc na nich,ewentualnie przymocowana by była od góry,żeby ja podważyc i zdjąć i wtedy mozna zdjąc płytę).Trochę to enigmatycznie zabrzmiało i nie kumam za bardzo o co chodzi.Zapytam inaczej.Czy jest gotowe rozwiązanie pozwalające tak łączyć tory? Tak,żeby styk był,ale żeby ich nie wsuwać?
Chyba,żeby zrobic tak,że tory z jednej strony miałyby małą przerwę,ale mógłby byc problem przy przejeździe lokomotywy.Muszę kombinować teraz jak to zrobić,tory przymocowane nie dają się przecież rozsuwać.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
849 0 0
Jaro napisał(a):
nie kumam za bardzo o co chodzi.Zapytam inaczej.Czy jest gotowe rozwiązanie pozwalające tak łączyć tory? Tak,żeby styk był,ale żeby ich nie wsuwać?
Osobiście z takim rozwiązaniem (firmowym) się nie spotkałem.
Pisząc połączenie miałem na myśli połączenie elektryczne a nie mechaniczne.
Swoje "geolajny" poprostu przetnij , ogólna zasada jest taka sama jak przy łączeniu modułów , zobacz jak Oni (modułowcy) to robią a wszytko zrozumiesz.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Witam Tych co juz sie wypowiedzieli i sie morze bede wypowiadac :), ten schemat znalazłem na jedej stronie. moze Cie go ocenic i wypowiedziec sie na jego temat :).

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli mam urżnąć końcówki w torach? Ale nie wiem czy będzie styk.Chyba,żeby dolutować od spodu toru dwa kabelki,zrobić jakieś zaciski z drugim torem to samo i złączyć na jakieś szybkozłączki albo co i wtedy wleźć pod stół rozłączyć kable i wyjąć płytę.Nie wiem jak modułowcy to robią-spróbuje poszukać.
Coś mam-pierwsze rozwiązanie to złączki właśnie do którego wkłada się mały tor,a drugie to rozwiązanie jakie wyszłoby gdybym Geoline'a uciął.(podobno czasem zawodne)
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5230
Co prawda chodzi o moduły a nie torta ale tu akurat mamy zbieżnośc interesów.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Witam.Vhodzi mi o ten program AnyRailu wersja demo jest fajna tylko ze 50 odcinków torów jak na mój projekt jest za mała :( moze wiecie jak mozna zdobyc pełna wersje ????

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
trzeba kupić :D

najlepiej rób sobie print screeny z tego co ułożyłeś i wklejaj do painta, usuń wszystkie elementy poza skrajnymi i układaj dalej; i tak w kółko aż zrobisz swój układ.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
849 0 0
Jaro napisał(a):
Czyli mam urżnąć końcówki w torach? Ale nie wiem czy będzie styk.Chyba,żeby dolutować od spodu toru dwa kabelki,zrobić jakieś zaciski z drugim torem to samo i złączyć na jakieś szybkozłączki albo co i wtedy wleźć pod stół rozłączyć kable i wyjąć płytę.
Poniżj masz bardzo uproszczony schemat rozwiązania które miałem kiedyś na swojej makiecie. Połączenie elektryczne i mechaniczne makiety i wyjmowanej płyty załatwiłem za jednym zamachem dzięki użyciu solidnych dwóch kompletów wtyk-gniazdo ze starych panelowych urządzeń pomiarowych – mają dodatkowe bolce prowadzące , wykorzystałem tylko 4 piny z jednej strony , pozostałe usunąłem żeby „moduł” lekko wchodził w makietę .
Żeby go wyjąć po prostu właziłem pod makietę i go wypychałem w górę . Przy starannym wykonaniu możesz uzyskać szczelinę w torze poniżej 1 mm.

Załączniki

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
paziu1000000 napisał(a):
trzeba kupić :D

najlepiej rób sobie print screeny z tego co ułożyłeś i wklejaj do painta, usuń wszystkie elementy poza skrajnymi i układaj dalej; i tak w kółko aż zrobisz swój układ.
zrbie tak jak piszesz :), a wiesz gdzie i jak mozna to kupic i jaka by była cena ? ;p

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 2
Planuję 9
Planuję 30
Planuję 8
Planuję 52