• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój tort

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
ogólnie one pójde na poziom +1, co to góry jeszcze nad nia mysle jak bedzie wygladac :), stacje planuje jedna na dole jeden peron :) ale to jeszcze wyjdzie w praniu co do stacii, bo nie ma czesci płyty gdzie ona bedzie :( czekam na dostawe

Załączniki

• 71,5 KB Wyświetleń: 417

michalPKP

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Najgorsze jest to że na tych pierwszych dwóch projektach pociągiem nie pojeździsz ;/ musiał byś go co chwile przestawiać. No chyba że będzie jeździł w kółku ... ja bym jakoś te tory połączył żeby sobie ładnie jeźdźił. dalsze plany też były fajne

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
michalPKP, weź się walnił w łeb i czytaj uważnie oraz oglądaj jasno widać, że się łączy i można zjeżdżać z wew na zew i na odwrót nie zależnie od kierunku jazdy. Ale aby to zauważyć trzeba się przyłożyć

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam dokładnie mi chodzi o podzielenie całego torta na sekcje ??, gdzie i jak przyczepic kable do torów ??, co to zminany układu to niech juz bedzie taki jaki jest :D, bo nie którzy pisza zeby ciac tory a tego nie chce robic kupiłem juz złaczki izolowane i ich bede uzywał, ile musze miec zasilaczy ??, czy ten z zestawu startowego tez sie nadaje ???. jakich kabli uzywac do lutowania ??. Jeszcze zostaja góra bo chciałbym puscic jeden tor góra co i jak zrobic ??? bo wiem ze to jest mozliwe :). Dołączam 3 foty i prosze o pomoc gdzie kable podłaczyc ??? i dwie foty poziomy 0, tam sa linie czerwone tak chciałbym podzic tor na sekcje izolowane :).

Załączniki

track-and-train

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
przykleiłeś już tory do korka? Jeśli tak, kable musisz lutować do boku szyny. Jeśli nie, od spodu i wiercić dziury żeby przechodziły pod makietę.
Jak będziesz lutował od spodu, to możesz to zrobić albo tam gdzie widać 2 miedziane blaszki łączące szyny (poprzeczne, widoczne od spodu) albo możesz wyciąć kawałek plastiku i lutować prosto do szyny. Najlepsze są kable miękkie (plecione). Robiłem w Piasecznie eksperymenty z twardymi i da radę ale trzeba od razu je robić na stałe. Tu na zdjęciach masz oba rodzaje...

http://www.modelarnia-piaseczno.pl/img/forum_modelarskie/masion/_IGP6745.jpg
http://www.modelarnia-piaseczno.pl/img/forum_modelarskie/masion/_IGP7312.jpg
http://www.modelarnia-piaseczno.pl/img/forum_modelarskie/masion/_IGP7338.jpg

Każda sekcja musi mieć jeden kabelek zasilający (a te długie sekcja to nawet 2). Zasilacz z zestawu startowego jak najbardziej się nadaje. Sądzę, że powinineś mieć 2 zasilacze - wtedy będziesz mógł jechać dwoma pociągami niezależnie. Możesz też używać tylko jednego zasilacza ale wtedy będzie jeździł tylko jeden pociąg albo jeśli puścisz 2 (każdy na osobnym okręgu torów) to oba będą równocześnie ruszać, zatrzymywać się i zmieniać prędkość jak będziesz kręcił zasilaczem.
Do tego wszystkiego musisz i tak sobie zrobić pulpit sterujący w którym będziesz miał przełączniki pozwalające na zasilenie poszczególnych sekcji torów tak, abyś mógł ustawić drogę dla pociągu. Musisz też osobno zrobić przyciski które będą sterowały rozjazdami.
Ale na koniec zapytam - myslałeś o cyfrze? Bo wiesz, nie będziesz miał żadnego z problemów o których tu gadamy...

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
nic nie jest jeszcze przyklejone, tory tylko sa połózone, o te blazki Ci chodzi zaznaczyłem na foto ponizej, mam jeszcze jeden zasilacz EKZ 1 HOBBY MAX nada sie ??, uzywac kostek do łaczenia przewodów czy lutowac na stałe ??, odcinki nie bede długie najdłuzsze bede tylko na łukach, co do pulpitu to jeszcze długa droga. cyfra myslałem ale chce sie nauczyc czego a nie isc na łatwizne ;) Narazie dziekuje za pomoc :)

Załączniki

track-and-train

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
tak to te blaszki. U Ciebie na pikulcach można do nich lutować, bo są zagłębione. My w Piasecznie musieliśmy lutować do szyny bo blaszki idą równo ze spodem podkładów i jeśli by do nich coś przylutować to rozjazd nie dałby się już położyć na płasko. Pamiętaj tylko, żeby te blaszki najpierw trochę zarysować pilniczkiem, potem zabielić cyną i dopiero lutować kabelek.
Uważaj też, żeby dobrze Ci pasowały dziurki pod spodem. My robimy je większe (potem będziemy maskować żeby ich nie było widać). W ten sposób rozjazd (po jego położeniu i przeciągnięciu kabelków przez dziury) można było przesunąć o 2-3 mm w każdą stronę tak żeby pasował do szyn i korka.
Zasilacza o którym mówisz nie znam ale jeśli działa to się nadaje a z resztą zawsze możesz go potem wymienić na inny.
Kostki możesz stosować. My np mamy wszędzie kostki pod każdą sekcją. Na razie niektóre sekcje są fizycznie połączone kablem z kostki do kostki, ale w razie czego wystarczy go wykręcić, żeby trochę inaczej podłączyć prąd.

OP
OP
M

masion83

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Złączki pasuja tylko na jedna stone te waska, na te strone szeroka juz nie. i nie chodzi mi tu o łaczenie flex-ów. tylko normalnych torów.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak już używasz polskich znaków to używaj w całej wypowiedzi a nie tylko w wybranych wyrazach - bo się tego odechciewa czytać.

track-and-train

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
A to nie jest tak, że rozjazdy i niektóre tory, te co są 'wąskie' są marki piko a inne, te co są 'szerokie' są jakiejś innej firmy, np lima?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 2
Planuję 9
Planuję 30
Planuję 8
Planuję 52