• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Poznaniu i okolicach

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Andrzeju o tzw. dewizowcach wiem od znajomego który w tamtym czasie pracował na MTP Jak zapewne wiesz odległość z Poznańskiego dworca do targów to "kilka kroków".
Opowiadał jak to dostawali "cynk" ze dewizy przyjechały właśnie tym pociągiem i wszystko musi być na cymes. Wiele jeszcze innych ciekawostek opowiadał z tamtych lat ale to nie to miejsce i nie ten temat.
Co do fajnego opisu tego składu to polecam książkę "Normalnotorowe wagony silnikowe PKP 1945-1990 "Gdzie jest opisane dokładnie co spowodowało kupno tych składów jak i kto tym jeździł no i w końcu co było przyczyną wycofania ED70 z ruchu.
Nie przeceniałbym wartości informacji zawartych w książce "Normalnotorowe wagony silnikowe PKP 1945-1990"...
A co do jednostek serii ED70, to osobiście jechałem jedną z nich na MTP w latach 70, chociaż nie byłem (i nie jestem) "dewizowcem" :).
Był to pociąg dodatkowy (PBP "ORBIS") relacji Łódź Kaliska - Poznań Gł. i nie był żadnym ekspresem. Bilety były w cenie klasy 2. Nie było też w nim żadnej specjalnej obsługi "WARS".
Krótko mówiąc, Andrzej Harassek ma w 100% rację, próbując "stonować" nieco zapędy Kolegów :).
Mogę tylko dodać, że podróż przebiegała w warunkach komfortowych, przy zapełnieniu składu w ok. 30 %.

Ostatnio edytowane:

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
Wybaczcie post pod postem :mamdola::oops:
Dziś był transport 111E- 001 KM z Zmigrodu do Bydgoskiej PESA. Ciągła ja EU07-169
Na zdjęciu jako poc 756002
7.11.2015r.
St. Poznań Główny

Jako ciekawostkę dodam 2 zdjęcia z obecnego stanu peronu 4a:gwizd:

Załączniki

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Pantograf.
Tutaj masz typy wagonów jakie FPS Poznań zbudował:

– wagon typu 156A;