• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Poznaniu i okolicach

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.893 527 30
A ja po prostu kupiłem wszystkie trzy DVD (właściwie cztery, bo jest jeszcze film o wąskotorówkach), wcale nie były takie drogie. Myślę, że jak nas stać na modele po kilkaset i więcej złotych, to czasem warto też wydać na film czy książkę. Swoją drogą, ciekawe, skąd te filmy się znalazły internecie.

trol

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 6 0
Chętnie bym kupił oryginalne DVD tylko nie wiem gdzie można dostać, chyba kiedyś widziałem na allegro. Książek i albumów też mam sporo bo czasem sobie coś kupię albo dostane w prezencie.

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Bardzo okolice ;)

Na facebookowej grupie "Co i gdzie jedzie?" pojawiła się wczoraj ciekawa informacja, udostępniona przez Pawła Korcza:

9.02.2016 obie GAMY z Krzyża (008 i 009) mają być delegowane do Rzeszowa a w ich miejsce pojawić się mają SU45-079 i 089 z PR Poznań
Sytuacja ta ma potrwać do momentu uzdrowienia SU160 przez PESĘ.
Dzisiaj pojawiły się już wiadomości, że
W TLK Gombrowicz do Przemyśla leci Gama 008.
jak również mignęła mi informacja, że SU45-089 ciągnęła dzisiaj TLK Aurora.

Zatem przez jakiś czas można się wybierać na Ostbahn, żeby złapać ostatnie czynne SU45 z TLKami ;)

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
Taka tu cisza a tyle się dzieje. Pare klatek z jednego dnia. Na początek około 3:45 przyjechała do Poznania SU46-054 (foty nie zrobiłem przez lenistwo)... Skoro świt zameldowała się SU45-089 wraz z SM42-523 w drodze do Leszna na obtoczke. Rano z peronu 3 wyjechał poc spec z wspomniana wczesniej SU46. Tu też foty nie robiłem. Za to mikolstwo zrobiło sporo wiec w sieci będzie sporo ;) Popołudniu na poznański dworzec zawitała EU07-174 prowadząc pociąg 16114. Do wieczora w sumie nic specjalnego się nie działo. Az wrócił pociąg spec z "suka". Ta raza musiałem juz uwiecznić choć by na marnej klatce nietypowego gościa :) Natomiast parę godzin później zameldowała się ponownie SU45 juz po obtoczce udając się do Krzyża :)
A wszystko to w ciągu jednego dnia :)
Podejrzewając ze będą pytania o nr wagonow Bh jakie mają obecnie oliwkowe nr postanowiłem się wybrać na nocny spacerek w wolnej chwili zrobić parę zdjęć. Na torach postojowych.

Wybaczcie jakość... Z telefonu po zmroku jest ciężko coś wyciągnąc :(

Załączniki

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
SU46-054 od dłuższego czasu stała na szopie Cargo przy ul. Kolejowej ;)
A wczoraj prowadziła pociąg "Noteć" do Czarnkowa przez Wągrowiec, Rogoźno Wlkp. i dwa dodatkowe Czarnków - Bzowo Goraj - Czarnków.
Foty choćby na http://www.st43.pl/4galery/index.php
I jeszcze knocik ode mnie z odcinka Wągrowiec - Rogoźno Wlkp.:

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
Wczoraj jechała do Leszna (około 5:30). Z Leszna wracala (około 23:05). Z tego co mi wiadomo jechała na obtoczke. Nic żeby miała być odstawiona nie wiem. Wiem jedynie ze P2 (?) Mieć robione nie będzie. Jednak to czy faktycznie jest odstawiona mogę dowiedzieć się jutro :)

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Jak jechała do Leszna widziałem na Poznaniu Głównym i to jeszcze prowadziła.
Podobno ma zbyt cienkie obręcze.
Dziwne to wszystko, bo na st43.pl już w piątek pisali, że od czwartku odstawiona w krzaki. W samą sobotę było, że coś z dopuszczeniem na koła.
A na obtoczkę jechała. Chyba przy cienkich obręczach się dodatkowo jeszcze obtoczki nie robi?

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
No prowadziła SM42. Gdyby miała cienkie obręcze to po co miała by się udać na obtoczke? Skoro już w czwartek było wiadomo ze pójdzie w krzaki to po co jechała do Leszna? Fakt ze w rozkładzie w te i wewte miała max 60km/h.

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Jak prowadziła SM42? Pierwsza w stronę Leszna była SU45, z załączonymi światłami liniowymi, a na haku miała SM42.
No właśnie z tą obtoczką mi coś nie pasuje. A może wymienili obręcze i jechali nowe obtoczyć?

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
Jak prowadziła SM42? Pierwsza w stronę Leszna była SU45, z załączonymi światłami liniowymi, a na haku miała SM42.
No właśnie z tą obtoczką mi coś nie pasuje. A może wymienili obręcze i jechali nowe obtoczyć?
No niestety. Pojechała do Leszna w celu obtoczki jednak po pomiarach okazało się jak juz wspomniałeś ze ma za cienkie obręcze. Tak więc krzaczki. Kurcze nawet nie byłem świadomy zero biec ostatni raz tej maszynie foty jeszcze będąc na chodzie :(

OP
OP
ALA

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.436 23 0
W związku z wyjątkowością dzisiejszej daty, zrobiłem sobie przegląd mojego archiwum z dwóch poprzednich takich dni. Załączam fotki.

Załączniki

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.039 387 20

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
@mafo masz rację i przepraszam :mamdola: obiecuje poprawę :rolleyes:

Częściej pisze z pracy a tu roznie. Nie raz chce się szybko podać info i kwiatki wychodzą :confused:

Przy okazji małe info. Lokomotywy EP07P będą w malowaniu tygrysa :gwizd: