• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Poznaniu i okolicach

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.251 39 0
Wycieczka rowerowa - fotki kolejowe (dzisiaj - 03.04.2016)

Kiekrz - ED78-002 do Poznania:

IMG_4196.JPG

Kiekrz - ED72-21 z Poznania:

IMG_4207.JPG

Kiekrz - no i spotkanie ...

IMG_4202.JPG

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.251 39 0
No i najfajniejsze smaczki z rowerowej wycieczki: Baza PLK - Suchy Las Poziomkowa.
Ten tor który widać od przodu to łącznica pomiędzy północną obwodnicą Poznania a linią na Piłę.
Mnie urzekła platforma z pojazdem gąsienicowym ... widziałem podobny gdzieś na Shapeways w mojej Zetce - może kiedyś coś podobnego sobie sprawię ....

IMG_4178.JPG

IMG_4183.JPG

IMG_4179.JPG

IMG_4188.JPG

IMG_4180.JPG

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.781 41 4
Kartka fajna, tylko, że zdjęcie wykonane przed sierpniem 1913 roku i szkoda że autor na Fotopolska.eu nie umieścił źródła skąd ta kartka pochodzi. A tu powiększony zeskanowany fragment tego przegięcia na pocztówce.
Dw cesarski1.jpg
Jeżeli ktoś jest zainteresowany koleją w Poznaniu to zapraszam do księgarni Wydawnictwa Miejskiego w Poznaniu, gdzie jeszcze powinna być do nabycia Kronika Miasta Poznania nr 4/2013 Koleje

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.781 41 4
Otwarto Dworzec Cesarski. Było to 26 sierpnia 1913 z okazji Dni Cesarskich. Cesarz Wilhelm II przyjechał do Poznania swoim Hofzugiem z doczepionym wagonem regenta bawarskiego Ludwika.
[DOUBLEPOST=1460658419,1460657748][/DOUBLEPOST]Nomen omen, Dworzec Cesarski miał stanąć w 1912 roku, ale nie wiadomo dlaczego budowę przesunięto o rok.

zieniewa

Użytkownik
Reakcje
1 1 3
Ten wagon widziałem z pociągu turystycznego w Jarocinie ale nie zdążyłem zrobić fotki . Myślałem , że to jakaś improwizacja a tu taka niespodzianka. Ten wagon ma prawdopodobnie oryginalny oliwkowy kolor fabryczny. Ciekawe gdzie stacjonował , zachował się w dobrym stanie.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.781 41 4
Tylko Państwo pamiętajcie o prawach autorskich. Bez zgody autora nie wolno powielać zdjęć czy publikacji w jakiejkolwiek formie.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.327 32 10
Żródło ilustracji (Wikipedia) twierdzi że jest ono publiczne, powołując się na prawo zezwalające na to w przypadku zdjęć bez wyraźnego zaznaczenia praw autorskich. Akurat w tym przypadku to raczej nie ma miejsca, więc każdy zainteresowany może zgłosić nadużycie.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.781 41 4
A w Świecie Kolei czy Parowoziku była zawsze drukowana w stopce wzmianka o zgodzie Wydawcy na reprodukcję, prawda? A Wikipedia nie ma monopolu na wiedzę.
To tak tylko gwoli dygresji.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Święte słowa, święte słowa.... Tylko proszę pamiętać, że to powinno działać w obie strony. Np. mam wątpliwości czy zdjęcia wagonu motorowego z Dębnicy Kaszubskiej, zamieszczone w książce, której Pan jest współautorem są ze zbioru autorów - przynajmniej takie są podpisy. Ja natomiast mimo podeszłego wieku dysponuję dość dobrą pamięcią i pamiętam, że te zdjęcia ponad dziesięć lat temu były zamieszczone w internecie z podanym żródłem - "ze zbióru Biblioteki Publicznej".

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.781 41 4
Zgadza się.
Tam też dotarłem, ale my zdobyliśmy z innego źródła. Jedynie co się nie udało wydobyć, to super zdjęcie Wumagu dużego Izerskiego, bo niestety miał flagi z tamtej epoki. Wiele niestety kosztowało to cierpliwości aby dotrzeć i uzyskać zgody właścicieli zdjęć. A zdjęcia sprzed 1942 roku (chyba) mogą podlegać już - jeżeli są jakoś zapisane czy oznakowane pod prawo własności. Powyżej była mowa o zdjęciu z 1991 roku, a więc świeżego. A najgorzej jest z tymi co sprzedawane są na giełdach "hurtem". Bo wpierw sprzedają, bez obostrzeń, a później mają uwagi.
A do starych fotek to aby dojść do autorów, właścicieli to niestety droga przez mękę. Sam to przechodziłem, gehenna. Ale na szczęście zgody uzyskaliśmy.

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Ja bym powiedział że tak to T 3 , ale może być też to jakiś pokrewny o drobnych różnicach których ja nie widzę :)