• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Poznaniu i okolicach

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Mam takie pytanko.
Będąc w Poznaniu w związku targami, będę miał przed samymi targami jeden dzień wolnego. Czy jest jakieś miejsce w Poznaniu, gdzie można by było spotkać lokomotywy typu E189 (polskie oznaczenie EU45), gdzie stoją one i dałoby radę je dokładnie sfotografować z każdej strony? Miejsce, do jakiego mógłbym łatwo trafić komunikacją miejską.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Ten most, to w ciągu ulicy Krzywoustego?
A jak tam z robieniem zdjęć? Jak będę się tam kręcił, to nikt nie będzie się mnie czepiał?

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.492 18 0
Ten most, to w ciągu ulicy Krzywoustego?
Tak

Dzisiaj stały dwa; czerwony i czarny. Jak zjedziesz autobusem z mostu w prawo, wysiądź na pierwszym przystanku. Cofniesz się trochę i będziesz mógł podejść do bocznicy. Ona ma kilka kilometrów, więc wszędzie nie dojdziesz. Możesz też wejść na most i z niego będziesz miał po horyzont z jednej i z drugiej strony widok na ponad 1000 wagonów przetaczanych przez Tamary DB :(. Jest tam też terminal kontenerowy.
Możesz mieć z tym problem ale jak uda Ci się dotrzeć dalej na północny-wschód, dojdziesz do lokomotywowni PKP Cargo.

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Wczoraj Ty51 została załadowana na lawety - najpierw tender, później lokomotywa.
Już dzisiaj, o północy rozpoczęła się operacja transportu "legendy" pod INEA Stadion. Według założeń przejazd ze stacji Poznań Górczyn do celu miał trwać 40 minut, w sumie trwał nieco dłużej - godzinę z paroma minutami.
Poniżej kilka zdjęć.
Ty51 jeszcze na torach.
DSC_2817.JPG

W tym samym czasie na lawecie stał już tender.
DSC_2822.JPG

Tabliczki z oznaczeniem tendra zostały zamalowane na czarno i zastąpione reklamą sponsora:
DSC_2828.JPG

DSC_2843.JPG

Po kilku minutach parowóz znalazł się na lawecie:
DSC_2871.JPG

DSC_2897.JPG

W tym samym czasie ruch pociągów odbywał się bez utrudnień:
DSC_2918.JPG

Jak widać samą operację załadunku obserwowało sporo osób.
Dużo więcej jednak towarzyszyło lokomotywie w drodze do jej nowego miejsca postoju - pod INEA Stadion. Operacja transportu rozpoczęła się o północy.
DSC_2993.JPG

Momentami przejazd odbywał się "na gazetę":
DSC_3023.JPG
DSC_3033.JPG

W końcu lokomotywa dojechała pod stadion. Ekipa transportowa miała mocno utrudnione zadanie, aby podjechać do dźwigów, gdyż laweta była oblegana przez publiczność.
DSC_3092.JPG
DSC_3082.JPG

Śladem lokomotywy podążał także jej tender, który jednak cieszył się dużo mniejszym zainteresowaniem:
DSC_3115.JPG

Gdy laweta z parowozem już ustawiła się przy dźwigach, parowóz podniesiono ustawiając na nowym miejscu postoju:
DSC_3150.JPG

Dalszej operacji już nie oglądałem, tylko zwinąłem się do domu - lokomotywa spoczęła na przygotowanym torowisku chwilę przed godziną 2 w nocy, a dojechała pod stadion około godziny 1.
Obecnie parowóz przykryty jest płachtą, a oficjalne odsłonięcie ma się odbyć 16 października.

Mawak

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Przeglądając ostatnio lokalną prasę wpadł mi artykuł o budowie parku na Ratajach ( dzielnica Poznania).

http://epoznan.pl/komunikacja-news-...ozwolenie_na_budowe,_wkrotce_oglosza_przetarg

I tu zdziwienie! W artykule jest wzmianka o Skansenie Średzkiej Kolei Powiatowej oraz renowacji zabytkowego taboru. Jedynie co mi przychodzi na myśl to odstawiony tabor Poznańskiego KMK na terenie Komandorii. Czy któryś z kolegów ma może wiedze co to ma być za tabor?