• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Poznaniu i okolicach

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.893 527 30
A ja mam wrażenie, że zdjęcie jest późniejsze. W 1950 nie było jeszcze chyba tablic rejestracyjnych tego wzoru.

nohab

Znany użytkownik
Reakcje
628 118 2
Wieżyczka, na zdjęciu jest na hali nr 3. Nie wiem jak z odległościami, ale mogą stać też przed
halą nr.3. Dzis w tle byłby szklany budynek hali 3 (główne wejście). Tory biegły wzdłuż hal 1,2,3.

Ostatnio edytowane:

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Na facebook'u na profilu Związku Zawodowego Pracowników Kolei Wielkopolskich pojawił się ciekawy wpis.
Żart czy dziwna zbieżność dat /1 kwiecień 2016 /

Podstawą prawną sprzedaży biletów przez maszynistów w pociągach Koleje Wielkopolskie jest "Załącznik do Uchwały Zarządu KOLEJE WIELKOPOLSKIE Sp. z o.o." Nr 41/2016 z dnia 01 Kwietnia 2016 roku, zawierająca postanowienia taryfowe o przewozie osób, zwierząt i rzeczy na linii KOLEI WIELKOPOLSKICH sp. z o.o.," Dział II § 5 ust. 4 i 5 które zawierają następujące zapisy:
"Na linii KOLEI WIELKOPOLSKICH obowiązują bilety nabyte wyłącznie w kasach biletowych KW, placówkach handlowych upoważnionych przez KW, w automatach biletowych KW oraz zakupione za pośrednictwem telefonu komórkowego.
Podróżny, który z jakichkolwiek przyczyn nie nabył biletu w kasie biletowej, placówce handlowej upoważnionej przez KW, w automacie biletowym KW lub za pośrednictwem telefonu komórkowego:
może zakupić bilet w pociągu u maszynisty na odpowiednią strefę czasową (wyłącznie wg taryfy normalnej). Oprócz opłaty za przejazd, podróżny musi uiścić opłatę dodatkową za wydanie biletu przez maszynistę (określoną w Załączniku).
może zakupić bilet w pociągu u maszynisty na odpowiednią strefę czasową (wyłącznie wg taryfy normalnej) bez ponoszenia opłaty dodatkowej, jeżeli wsiadł na przystanku, na którym nie ma punktu sprzedaży biletów KW.
może zakupić u maszynisty bilet ulgowy bez opłaty dodatkowej na odpowiednią strefę czasową, jeżeli posiada uprawnienie do ulgi ustawowej z tytułu inwalidztwa,
może nabyć bilet u maszynisty bez opłaty dodatkowej na odpowiednią strefę czasową (bilet maszynista wydaje bezpłatnie), jeżeli jest osobą uprawnioną do zniżki 100%. (dzieci w wieku do lat 4, umundurowani funkcjonariusze celni, Policji, Straży Granicznej, żołnierze Żandarmerii Wojskowej w czasie wykonywania obowiązków służbowych itp.)."
NA PODSTAWIE WKD /Warszawska Kolej Dojazdowa /
Podpisano Zarząd KW ul składowa 5 ?????????????
Do tego wpis z dzisiaj:
UWAGA!!!
W wypadku potwierdzenia faktu wytypowania pociągów
bez obsługi drużyny konduktorskich,
Związek Zawodowy Pracowników Spółki Koleje Wielkopolskie
z dniem 20 marca podejmie kampanie informacyjną / ulotki,
plakaty itp. / mającą na celu poinformowanie podróżnych
o zmianach i obniżeniu jakości podróżowania a także grożących
im niebezpieczeństwach z tym związanych.
Liczymy na Waszą pomoc przypominamy że jest to nasz wspólny
interes.
Osoby które wyrażają chęć współpracy czy też pomoc w drukowaniu materiałów prosimy o kontakt mejlowy lub telefoniczny.

A tymczasem dzisiaj z Poznania do Krzyża pojechała SU160-006, delegowana z zakładu Centralnego do Zachodniego:

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
Dziś nie co się działo. .. choć do SU160-006 Isc mi się nie chciało. Jednak dla zainteresowanych przyjechała na ze składem Mewy. Natomiast do Krzyża jechała w planie 784001. Ciekawszym jak dla mnie gościem na Poznańskim Głównym było żelazko :p obecnie pod banera PR. Jechał do Leszna. Niżej focia tego "goscia".

Załączniki