• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Poznaniu i okolicach

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 67 25
Specem od wagonow nie jestem jednak bardzo podejrzanie mi wyglądał jeden z doczepianych wagonow do składu 71100 Zielonogorzanin w Poznaniu. Może ktoś mi odp czy to jakiś rodzynek?

Przy okazji wczorajsze foto SU160 po próbie. Dziś ma znowu wyjazd o 10:20 :)

Załączniki

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.029 58 5
Tu chyba najlepiej wkleić link ,jest parę ujęć parowozów z Wolsztyna ,ale ważniejsza jest treść....
Chwała zapomnianym bohaterom....
Z ciekawostek zdjęcia z Rogozen były kręcone na stacji Szreniawa z kultowym Ok1-359 + wagony z Wolsztyna Bi ....Wszystkie zdjęcia kolejowe były kręcone w Wklp ,Wolsztyn ,Szreniawa ,Poznań....

Ostatnio edytowane:

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
75 2 0
Tu chyba najlepiej wkleić link ,jest parę ujęć parowozów z Wolsztyna ,ale ważniejsza jest treść....
Chwała zapomnianym bohaterom....
Z ciekawostek zdjęcia z Rogozen były kręcone na stacji Szreniawa z kultowym Ok1-359 + wagony z Wolsztyna Bi ....Wszystkie zdjęcia kolejowe były kręcone w Wklp ,Wolsztyn ,Szreniawa ,Poznań....
Tam też kręcono serial w reż. Andrzeja Konica pt. "Pogranicze w ogniu" o Powstaniu Wielkopolskim, z Cezarym Pazurą i Olafem Lubaszenko w rolach głównych, wyprodukowany przez TVP w latach 1988-92, emitowany od 1992 r. "Występowała" w nim Ok1-359, ale w czarnym malowaniu, a nie jak powinna (zapewne) nadal kolorowym Preußische Staatsbahn (P.St.B.). Tu są screeny:

http://www.kolej.poznan.c0.pl/infrastruktura/wielkopolska/ostrorog/screeny_film/index.html
http://www.kolej.poznan.c0.pl/infrastruktura/wielkopolska/kazmierz/screeny_film/index.html

Moje pytanie: jakie malowanie nosiły parowozy Republiki Weimarskiej w okresie Powstania Wielkopolskiego? Czy oliwkowo-bordowe z czarnymi akcentami, jak np. modeli KPEV z poniższej strony? Czy coś się zmieniło w malowaniu parowozów między wzorcami KPEV a P.St.B. Republiki Weimarskiej?

http://www.modellbau-wiki.de/wiki/Königlich_Preußische_Staatseisenbahnen

Roberto0

Aktywny użytkownik
Reakcje
249 0 0
Pytanie do Kolegow z Poznania -
w jakim celu na jednym zestawie wagonow Bhp z Poznania namalowano biale prostokaty - koniec lat 90. ?
Mialo to byc miejsce pod reklame ?

Ponizej zdjecie:
SU45-195 z poc.osob. 57132 Bydgoszcz - Poznań
Sława Wlkp.
2000-04-22

pozdrawiam
Robert Szczepaniak

Załączniki

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Reportaż TVP Poznań z 1991 roku o Parowozowni Wolsztyn .....jeszcze przed zakończeniem planowej eksploatacji parowozów

Ostatnio edytowane:

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Specem od wagonow nie jestem jednak bardzo podejrzanie mi wyglądał jeden z doczepianych wagonow do składu 71100 Zielonogorzanin w Poznaniu. Może ktoś mi odp czy to jakiś rodzynek?:)
Co prawda minęły 2 miesiące, ale nie widziałem wcześniej Twojego posta, a że nikt do tej pory nie odpowiedział to odpowiem ja, że jest to wagon 111A LUX czyli zmodernizowany 111A :) A czy rodzynek - nie wiem ile ich powstało, ale czasem je widuję, więc chyba jednak trochę takich jeździ.

Ostatnio edytowane: