Tradycyjnie, krótkie podsumowanie mijającego tygodnia.
Po zakończeniu montażu naprężaczy postanowiłem wrócić do nastawni. Pierwszym i zarazem najtrudniejszym krokiem było tynkowanie, a właściwie decyzja dot. koloru. Przejrzałem kilkadziesiąt zdjęć, zanim zdecydowałem się na docelowy kolor - mieszankę beżu i różu - Model Color nr 7 i 6 (poniżej). Ponieważ nie miałem koloru nr 6, wykorzystałem jego ciemniejszą wersję, którą mam na półce. Na zdjęciu poniżej można zauważyć, że wzornik Vallejo dość liberalnie traktuje kolory. W próbce Beige Red dominuje brązowy, podczas gdy w rzeczywistości jest to czysty róż.
W kolejnym kroku naniosłem brud - wash z mieszanki koloru czarnego oraz Mecha Weathering Rust Texture (69.821). Po wyschnięciu obszary pokryte wcześniej washem delikatnie przetarłem patyczkiem higienicznym zwilżonym w rozcieńczalniku Vallejo. W ten sposób wytarłem część brudu pozostawiając go jedynie w zagłębieniach.
Kolor MC Pale Sand (70.837) ma delikatną satynę, tę część prac zakończyłem więc nałożeniem matowego werniksu Tamiya XF-86.
Stopnie komina wykonałem z mosiężnego drutu 0,3mm:
Aby uniknąć ich pogrubienia zamiast malowania zdecydowałem się na oksydowanie:
Oksydowane stopnie pozycjonowałem i wklejałem za pomocą szablonu o grubości 1,25mm:
Na koniec naniosłem ślady rdzy przy użyciu washy olejnych, a błyszczące pozostałości po kleju CA usunąłem matowym werniksem Vallejo:
Model proponowany przez GPM jest dość ubogi o detale. Dwuspadowy dach to po prostu brązowy kartonik mający imitować pokrycie blachą. Postanowiłem więc dodać kilka detali. Na wcześniejszych zdjęciach można zauważyć, że konstrukcję dachu wzmocniłem za pomocą kartonu pozostałego po wycięciu ścian. Oryginalny dach imituje u mnie deskowanie, a dodatkowo wykonałem imitacje płatwi. Elementy te pomalowałem kolorem Model Air NATO Black (71.251), następnie naniosłem wash przygotowany z mocno rozcieńczonej farby Model Color Stone Grey (70.884). Po wyschnięciu całość przetarłem olejnym preparatem AK Wash for Wood (AK263).
Ostatnim moim krokiem w tym tygodniu było częściowe pokrycie połaci dachu eternitem falistym, którego formatki wykonałem z miedzianych arkuszy 0,1mm zgodnie z poradnikiem dostępnym na stronie PMM H0: