• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Janów Pomorski - reaktywacja

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.021 0 0
Po zakończeniu prac nad dioramą Marek Fabrycznych w mojej głowie pojawiły się kolejne pomysły. Jeden z nich to dalsza eksploracja tematu bocznic i budowa kolejnej małej dioramy. Ten pomysł opisałem wstępnie w wątku poświęconym Markom.
Drugi pomysł wiąże się z moją makietą domową, a właściwie (z racji rozmiarów) również z dioramą. Otóż na poddaszu pod skosem mam dostępną pewną niewielką przestrzeń z jednej strony ograniczoną przez szafkę, a z drugiej przez dostęp do okna dachowego. Obszar ten ma rozmiar 190x60cm i niestety nie da się go powiększyć. W przeszłości zabudowałem go karykaturalnych rozmiarów stacją zbudowaną na skrzynkach, które ułożyłem na podłodze. Do stacji tej można dołączyć rampę, którą również tutaj prezentowałem, umożliwiającą połączenie skrzynek z torami na podsypce układanymi na podłodze. Raz, góra dwa razy w roku rozkładamy te tory z synem i bawimy się w jazdy pociągowe pomiędzy Janowem, a stacją techniczną.

Jako że apetyt rośnie w miarę jedzenia i bezlitośnie obnaża niedoróbki istniejącego projektu, zacząłem się zastanawiać co z tym zrobić. Katalizatorem tego procesu myślowego był dla mnie nowy projekt stacji kolegi @Kris -> https://forum.modelarstwo.info/threads/torcinek-ii.57664/
Po długich namysłach stwierdziłem, że chciałbym zbudować coś, co z jednej strony byłoby zamkniętą całością, a z drugiej pozwoliłoby na dołączenie dodatkowych segmentów i zabawę w domu na podłodze, jak dotychczas. Ponieważ lubię od czasu do czasu pomanewrować lokomotywą, więc od razu odrzuciłem pomysł budowy fragmentu szlaku. Chciałbym również mieć możliwość rozrządzania wagonów, stąd nie chcę budować fragmentu stacji z peronami.
Postanowiłem więc skierować swoją uwagę w innym kierunku i odtworzyć fragment głowicy stacyjnej, punkty ładunkowe oraz bazę odcinka drogowego.
Wstępny szkic mojego pomysłu mogą koledzy zobaczyć poniżej.

Wstępny szkic, wersja 1.jpg

Szkic powstał przy użyciu materiału torowego Weinert. Wyjątkiem jest rozjazd podwójny Peco.
Tor szlakowy przechodzi od prawej strony łukiem omijając szafkę znajdującą się po lewej stronie. Dzięki temu zabiegowi dioramę będzie można również wykorzystać do zabawy umieszczając po lewej stronie stację techniczną, a po prawej szlak i tor wyciągowy.
Jako, że pomysł mój jest dosyć osobliwy (nie znalazłem nic podobnego na forum), postanowiłem podzielić się nim publicznie, licząc na uwagi oraz komentarze kolegów.

Zapraszam zatem do komentowania.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.852 52 5
Zastanawia mnie, jak wyglądałby ten plac ładunkowy z magazynem w tle i rampą obok.
Masz jakieś fotki takiego czegoś?

Umiem sobie to wyobrazić na makiecie, ale w realu....

OP
OP
mateusz1234

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.021 0 0

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.852 52 5
Jak dla mnie, pomysł jest git.
Jako że da się podłączyć stację techniczną i kawałek szlaku (z równoległym torem wyciągowym) - układ jest przemyślany i funkcjonalny.

Ja bym tu nic nie zmieniał... Może tylko to, żeby wjazd na stację kończył się profilem czołowym, żeby nie trzeba było ciąć torów.
Ale chyba masz to już przemyślane, a rysunek jest poglądowy.

Będzie z siecią trakcyjną, czy "unplugged" ;) ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.110 533 30
Trochę dziwnie wygląda odejście torów ładunkowych oraz toru do garażu drezyny bezpośrednio od toru szlakowego. Takie tory zwykle odchodzą od któregoś z torów głównych dodatkowych, albo bocznych, a nie bezpośrednio od toru głównego zasadniczego (przedłużenie toru szlakowego) poza rozjazdami. Gdzie tu ma być głowica stacyjna i rozjazdy prowadzące na tory główne dodatkowe? Czy kolega @mateusz1234 ma jakiś plan całości, na którym można zobaczyć jak ten fragment ma się do całej stacji?

OP
OP
mateusz1234

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.021 0 0
Może tylko to, żeby wjazd na stację kończył się profilem czołowym, żeby nie trzeba było ciąć torów.
Niestety to się nie uda. Po lewej jest szafka o głębokości 60cm, a więc takiej samej jak diorama. Tak więc nie obejdzie się bez cięcia tego toru pod takim karkołomnym kątem.

Gdzie tu ma być głowica stacyjna i rozjazdy prowadzące na tory główne dodatkowe?
Panie Andrzeju, poza dioramą po lewej. Ze względu na brak miejsca ta część zostanie zastąpiona stacją techniczną, która podczas zabaw umożliwi przyjęcie składu oraz oblot lokomotywy, a później odstawienie składu przy wykorzystaniu segmentu technicznego po prawej (tor wyciągowy i przy okazji fragment szlaku). Obie te części, lewa i prawa, będą rozkładane tylko na czas zabawy. Tak więc zarówno po lewej jak i prawej możemy wyobrazić sobie dowolny układ torowy, ponieważ fizycznie obie te części będą niejako kulisami. Będą to segmenty z gołym torem i bez wykończenia. Nie będą również wiernie odwzorowywać układu torowego tej stacji, a jedynie umożliwiać pracę manewrową na dioramie.

Fragmenty segmentów-kulis oznaczyłem schematycznie na poprawionym szkicu po lewej i prawej. Dodatkowo przeniosłem wagę na tor odstawczy.

Wstępny szkic, wersja 1.1.jpg

OP
OP
mateusz1234

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.021 0 0
Poniżej szkic wraz z minimalnymi kulisami, które w zamyśle mają umożliwiać pracę manewrową na dioramie:

Szkic z kulisami, wersja 1.jpg

Ze względu na ograniczenie dostępnej przestrzeni prawa kulisa w formie łuku.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.110 533 30
No to jest tak średnio realistyczne, choć pewnie gdzieś na jakiejś małej stacyjne na bocznej linii mogło się zdarzyć. Spróbuję później coś schematycznie naszkicować, żeby pokazać jak to teoretycznie powinno wyglądać.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.852 52 5
No to jest tak średnio realistyczne, choć pewnie gdzieś na jakiejś małej stacyjne na bocznej linii mogło się zdarzyć.
I tu tkwi szkopuł :) Średnio, nie znaczy nierealistycznie. To jak zdanie wyjęte z kontekstu. Nie musi być niepoprawne.
Jest wiele stacji, czy stacyjek, gdzie z szopy wyjeżdża się na tor stacyjny, choć może niekoniecznie szlakowy/główny....
Niestety nie jestem w stanie na szybko przywołać przykładu.

Jeśli autor nie zamierza dobudowywać reszty stacji, tylko używać tej dioramy do praktykowania technik modelarskich i zabawy w manewry, nie siliłbym się na zmiany. Nie uszczęśliwiajmy nikogo na siłę.
Wersji takiej dioramy/makiety może być pierdyliard i wiem to z doświadczenia.

Mnie interesuje, jak kol. Mateusz to zrealizuje. Jaki klimat wprowadzi itd. :)

Co nie zmienia faktu, że można rozważyć też inną opcję. To już zależy od autora. :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.110 533 30
Jest wiele stacji, czy stacyjek, gdzie z szopy wyjeżdża się na tor stacyjny, choć może niekoniecznie szlakowy/główny....
No i właśnie w tym jest problem. zwykle z szopy wyjeżdża się na tor stacyjny, ale nie bezpośrednio na tor główny zasadniczy. Narysowałem jak ja sobie wyobrażam otoczenie dioramy. Tak jest:

schemat 1.jpg

Tak powinno być:

schemat 2.jpg

A jeszcze lepiej tak:

schemat 3.jpg

Mam nadzieję, że różnica jest zrozumiała.

OP
OP
mateusz1234

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.021 0 0
Mam nadzieję, że różnica jest zrozumiała.
Proszę spojrzeć na poprawiony szkic. Nie byłem w stanie przenieść 1:1, ale wydaje się to teraz wyglądać lepiej.

Uwagi:
1. Rozjazd łukowy po prawej znajduje się za kulisami, a więc przyjmujemy, że gdzieś poza dioramą znajduje się rozjazd zwyczajny. Stąd możemy również przyjąć, że tor biegnący po wewnętrznej łuku jest torem głównym zasadniczym (jazda na wprost przez ten rozjazd).

2. Pozostawiłem garaż i co za tym idzie wyjazd jest nadal w tor główny zasadniczy. Za pozostawieniem garażu stoją wyłącznie względy modelarsko-kompozycyjne. Zastanawiam się jednak nad jego likwidacją i przeniesieniem w to miejsce nastawni wykonawczej.

3. Podział na segmenty można na razie zignorować. Tymczasowo usunąłem również wagę z toru odstawczego. Waga wróci po lekkim wyprostowaniu punktów ładunkowych (wydaje mi się, że pomiędzy torami jest obecnie zbyt mało miejsca).

Wstępny szkic, wersja 2.jpg

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.110 533 30
Oczywiście już wiem, co nie pasuje. ;) Proponuję coś takiego:

Wstępny szkic, wersja 2a.jpg

Przy okazji przeniosłem nastawnię, bo powinna być jak najbliżej rozjazdów. Najlepiej byłoby ustawić ją obok rozjazdu krzyżowego, ale rozumiem, że tam nie ma miejsca (chyba, żeby zrezygnować z tego garażu).

OP
OP
mateusz1234

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.021 0 0
W takim razie spróbujmy wariant z wycinkiem głowicy stacyjnej, resztę ukrywając przed wzrokiem oglądającego. W tym celu "Ja1" wysunąłem maksymalnie w lewo.
Do zabawy oczywiście wymagane będzie jeszcze dopełnienie układu odwrotnym przejściem zwrotnicowym. Można to jednak wykonać w lewej kulisie, co zaznaczyłem schematycznie na szkicu.

Wstępny szkic, wersja 3.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.852 52 5
Faktycznie brak tego garażu daje oddech dla całości i wygląda lepiej.
Mniej znaczy więcej. :)

Mateuszu, czy masz wymagany materiał torowy i jesteś w stanie ułożyć ten układ na podłodze i zrobić fotki, jak to wygląda realnie ?

OP
OP
mateusz1234

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.021 0 0
Mateuszu, czy masz wymagany materiał torowy i jesteś w stanie ułożyć ten układ na podłodze i zrobić fotki, jak to wygląda realnie ?
Oj nie, to byłoby mocno rozrzutne przed ostatecznym narysowaniem geometrii w CAD-ie. Proponuję Ci sprawdzić cenę tego anglika od Weinerta. Tylko wcześniej usiądź.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 5
Buduję makietę 21