• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Fasty - most

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.080 387 20
Bardzo ciekawie Ci to wyszło. Jakbyś zamiast krowy postawił świniaka, to scenka była by wypisz-wymaluj z filmu "Nie ma mocnych", jak Kargul prowadził wypastowanego kabana na polowanie. ;)

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
799 18 5
Po przerwie postanowiłem wykonać kolejne 3 skrzynki.Mam już zrobione 3szt 90x25 jednotorowe z mostem i przystankiem. Będzie to mała stacyjka z placem rozładunkowym,
FASTY STACJA.jpg
270cm x 40cm.Dwie skrzynki 100cm x 40cm i jedna 70x40 oto plan wstępny.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Wyszła kompletna kicha zastanawiam się co teraz z tym zrobić. 1.Potraktować to jeszcze mod podgem lustrzanym co by nadało ruch rzeki( oczywiście przed aplikacją próby na testowym poligonie) 2.Spróbować tą samą żywica wylać bardzo cienką warstwę i pędzelkiem nadać ruch rzeki. 3.Zestaw 2x kajaków usunąć zarośla na których zostały kropelki żywicy zastąpić świeżymi i po sprawie. Zobacz załącznik 813074 Zobacz załącznik 813075 Zobacz załącznik 813076 Zobacz załącznik 813077
Zrobiłem ten są błąd, aczkolwiek u mnie lepiej to wygląda (użyłem dwuskładnkowego produktu Woodland'a). Błędem było wykonanie zieleni przy rzece przed jej wylaniem. Dlaczego? Gdy zaczyna się bąblowanie z dna na skutek wypychania przez żywicę uwięzionego tam powietrza trzeba było małym mini palnikiem gazowym "strzelić" tu I tam. Świetnie rozbija to te defekty gdy żywica jeszcze nie zastygła. Gdy jest już zieleń to operacja grzanie może nadpalić ją. Ja będę maskował to powalonym drzewkiem + spieniona woda na prądzie, kaczkami i delikatną falką.

Czy Kolega coś z tym fantem już wymyślił i jakoś to zamaskował?

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
799 18 5
Tak jak pisali Koledzy zostawiłem tak jak jest niby jak w naturze.Pisałem wcześniej że trzeba na początku zalać koryto rzeki niewielką ilością żywicy aby zrobić tzw.baze pod ostateczna żywicę tak mi napisali z WoodlandScenics.Ja jeszcze pokuszę się na zrobienie tataraków i delikatny ruch wody,ale czekam na wene twórczą.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Pisałem wcześniej że trzeba na początku zalać koryto rzeki niewielką ilością żywicy aby zrobić tzw.baze pod ostateczna żywicę tak mi napisali z WoodlandScenics.
Nie doczytałem, ale tak, to prawda. Zalanie wcześniej cieniutką warstwą zniwelowałoby widoczne potem na powierzchni defekty związane z powietrzem po wylaniu reszty "wody". Szkoda, że uczymy się jak już "pozamiatane" :)

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
799 18 5
Tu jest właśnie problem bo mam tylko 270cm miejsca.Po drugiej stronie mam skrzynki 3x90cm.Wykonałem także 2 łuki R4 "techniczne" aby zamknąć cały układ,w pokoju w którym będą rozkładane skrzynki nie da się już niczego więcej wcisnąć. Zdaję sobie sprawę z tego że tory na stacji są dużo za małe ale coś za coś.Chodziło mi bardziej o to czy w realu taki układ miał miejsce.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
czy w realu taki układ miał miejsce.
Czy miał gdzieś, nie wiem, ale z pewnością mógł mieć miejsce. Tylko jedno pytanie: jakie jest przeznaczenie tego żeberka po lewej stronie na dole? Co do długości torów stacyjnych, to są dwie możliwości, zresztą niewykluczające się:
1. Rozumiem, że makieta ma być rozkładana w pokoju i ma mieć formę owalu. Proponuję rozważyć przeniesienie rozjazdów z jednej lub z obu stron na łuki, z ew. wykorzystaniem rozjazdów łukowych, co pozwoli wydłużyć tory.
2. Rozwiązanie zaproponowane przez kolegę @Marcus-Polonus, czyli dorobienie wstawek w środek stacji, wykorzystywanych przy okazjach rozkładania makiety w większych pomieszczeniach, o ile kolega @Asan w ogóle przewiduje możliwość zabierania makiety poza dom.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
799 18 5
Te lewe żeberko w zamyśle miało mi przedłużyć tor odstawczy,dlatego pytam żeby nie zrobić źle-jakieś pomysły mile widziane.Musiałem zrobić skrzynki 100cm aby tory na wyjściu były proste to ułatwi ewentualne rozszerzenia stacji o skrzynkę na wyjazdy.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
Na takiej stacyjce zwykle nie ma torów odstawczych - co miałoby tam być odstawiane? Ten dolny tor może być albo torem głównym dodatkowym (z semaforami), chociaż przy tej długości, to trochę mało użyteczne, albo torem bocznym (tylko do jazd manewrowych, wykorzystywanym do oblotu składu lub jako tor ładunkowy. Ładownia obok budynku stacyjnego ew. z rampą i magazynem, nie wyklucza drugiego toru ładunkowego po przeciwnej stronie. A to żeberko może też być torem ładunkowym, ale trzeba wymyślić jego uzasadnienie, bo na tak małej stacji zwykle nie ma aż tylu ogólnych punktów ładunkowych - chyba, że jest jakiś konkretny cel, np. obsługa jakiegoś zakładu w pobliżu.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
799 18 5
Łuki już mam zrobione jak pisałem wcześniej techniczne tylko do połączenia w owal.Czyli śmiało mogę zrezygnować z tego żeberka?
20220109_200945.jpg

Marcus-Polonus

Aktywny użytkownik
Reakcje
285 2 0
Jeżeli zamierzasz się więcej jeździć niż patrzeć to takie żeberko może się do czegoś przydać, np. do odstawienia niepotrzebnej lokomotywy.

Jeżeli bawisz się w realizm to może spróbuj odwzorować stację w Knyszynie. Taka sama koncepcja, mniej więcej. ;)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
eżeli bawisz się w realizm to może spróbuj odwzorować stację w Knyszynie. Taka sama koncepcja, mniej więcej.
Mniej więcej, czyli prawie, a prawie w tym wypadku robi sporą różnicę. W Knyszynie jest o jeden tor więcej i nie ma żeberek. Na tej makiecie nie ma miejsca (jest za krótko) żeby wyprowadzić aż cztery tory (główne dodatkowe czy boczne) z toru głównego zasadniczego.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Tu jest właśnie problem bo mam tylko 270cm miejsca.Po drugiej stronie mam skrzynki 3x90cm. Wykonałem także 2 łuki R4 "techniczne" aby zamknąć cały układ,w pokoju w którym będą rozkładane skrzynki nie da się już niczego więcej wcisnąć.
Nie da się tylko gołemu napluć do kieszeni;). Narysuj plan pokoju w którym będzie stała makieta.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
799 18 5
Wymiary jak na obrazku ,na szerokości mam 1cm luzu miedzy ścianą a komodą zaś na długości 3cm więc się nie da. Fotki łuków technicznych w całości-10cm szerokości. Od tyłu mówki do przykręcania nogi fi 60mm i elektryka.
makieta.jpg

Załączniki