• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Fasty - most

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.816 138 3
Prosisz to masz :p

Drzewo okazało się za duże nie pasowało do poprzedniego modułu, poczyniłem dwa drzewa z jednego i jest moim zdaniem o wiele lepiej. Żmudna praca nad kwiatami i zaroślami wydaje się bez końca, kto miał z tym styczność to będzie wiedział o czym piszę. Na tą chwilę kilka fotek z dalszych prac. Zobacz załącznik 796743 Zobacz załącznik 796745 Zobacz załącznik 796746 Zobacz załącznik 796747 Zobacz załącznik 796748 Zobacz załącznik 796749 Zobacz załącznik 796750 Zobacz załącznik 796751 Zobacz załącznik 796752 Zobacz załącznik 796753 Zobacz załącznik 796754 Zobacz załącznik 796755
Na jednym zdjęciu widać że jeden dźwigar lewituje ;) rozumiem że jeszcze most nie był przyklejony ;)

Tak po za tym to podoba mi się ta długa trawa. Dzięki za podpowiedź jak uzyskać taki efekt. Przetestuję u siebie ;)

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
792 18 5
Most wklejony, dodałem drzewko a co się ma zmarnować ;) Nie zauważyłem tej przerwy Arturze no cóż zostanie tak jak jest ,po wklejeniu większa część styka się z podporą ale jest to mój błąd. Dlatego prosiłem o takie właśnie uwagi aby uniknąć błędów. Barierki jeszcze do postarzenia i nie są jeszcze wklejone ustawione tylko do zdjęć-poglądowo. Zastanawiam się nad wodą chcę użyć woodland scenica miał ktoś styczność z ich produktem? Mam u siebie żywicę akrylową lecz trochę się obawiam jej użyć, zrobię próby może coś z tego wyjdzie. IMG_5170.JPG IMG_5172.JPG IMG_5174.JPG IMG_5177.JPG IMG_5187.JPG IMG_5201.JPG IMG_5219.JPG

Ostatnio edytowane:

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
140 1 0
Artur Olesiński: "Na jednym zdjęciu widać że jeden dźwigar lewituje ;)" Ale na zdjęciu jest tylko jeden dźwigar :)

Niestety, ale przyczółki mostu są trochę źle wykonane. Ściana żwirowa powinna być wyżej i kończyć się +/- równo z deskowaniem pomostu. Dzięki czemu podsypka nie będzie luźno leżała na przyczółku. Również "skrzydła" przyczółków powinny być wyżej i równo z nimi powinna się kończyć podsypka. W Twoim przypadku podsypka leży luźno na betonowej konstrukcji a tym samym tor leży "niestabilnie" Zamieszczam jedną fotografię aby zobrazować o co chodzi. Myślę, że u Ciebie jest to jeszcze do poprawienia.

Załączniki

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
140 1 0
Zostało jeszcze spatynować i chyba będzie OK.
No niestety nie, na ostatnim zdjęciu widać bardzo poważny błąd. Mianowicie "ława łożyskowa" na której opierają się łożyska przęsła jest za krótka ! Jak widać na zdjęciu łożysko na jej końcu wisi w powietrzu. Taka sytuacja jest niedopuszczalna gdyż ciśnienie wywierane na ciosy podporowe ( u Ciebie ich niestety nie ma) przez przęsło spowodowało by bardzo szybkie zniszczenie samego przyczółka a dokładnie jego ściany przedniej.
Ogólnie zostawia się około 20-30 cm wolnej przestrzeni (chyba że przęsło jest większe wtedy dopuszcza się zwiększenie tej przestrzeni). Owe wolne miejsce potrzebne jest również do podłożenia w razie potrzeby siłowników hydraulicznych pod dolny pas przęsła aby np. wymienić łożysko, lub dokonać naprawy/wymiany ciosów podporowych.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
792 18 5
Wyszła kompletna kicha zastanawiam się co teraz z tym zrobić. 1.Potraktować to jeszcze mod podgem lustrzanym co by nadało ruch rzeki( oczywiście przed aplikacją próby na testowym poligonie) 2.Spróbować tą samą żywica wylać bardzo cienką warstwę i pędzelkiem nadać ruch rzeki. 3.Zestaw 2x kajaków usunąć zarośla na których zostały kropelki żywicy zastąpić świeżymi i po sprawie. IMG_4249.JPG IMG_4250.JPG IMG_4252.JPG IMG_4254.JPG

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.816 138 3
Dodaj fale rzeki i nie będzie tragedii ;) albo coś źle widzę na zdjęciach. Szkoda że widać bąbelki ale może fale to zatuszują.
Możesz też to potraktować jako podkład i wylać koleją warstwę. Tylko zrób próby zabezpieczenia np.: lakierem

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.713 443 99
Wyszła kompletna kicha zastanawiam się co teraz z tym zrobić.
Robiłeś wcześniej jakieś próby na czyś z boku o podobnych materiałach na dnie? Jeśli leje się jakąś żywicę na żywioł to wychodzą kwiatki. Jak wylewałem granulki Z-WATER od Woodland'a (takie co się podgrzewa zanim się wyleje) - totalna pomyłka to była. Nie dość, że można się poparzyć, to przy ukształtowaniu dna na bazie styroduru (styrodur, klej do styropianu, wikol, imitacja dna - mini piaski, kamyczki,, posypki) można sprawić, że się rozpuści i wyleje pod makietę. Poza tym też bąblowało to i po wyschnięciu te bąble zostały. Woda.... nie łatwy temat. Z tego powodu do dziś mam gołe koryto imitacji cieku wodnego na makiecie szukając odpowiedniej wody...

Masz na myśli te białe bąble na powierzchni pisząc, że wyszła kicha? Na pocieszenie napiszę, że widywałem takie piano podobne coś na rzekach płynące z lekka z prądem...

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
359 17 0

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.974 5 0
Zależy od typu użytej żywicy. W moim jedynym przypadku wylewania wody stosowałem żywicę firmy Noch. Po wylaniu, wyschnięciu podrzewałem ją punktowo opalarką i poprawiałem błędy, modelowałem fale. Trzeba jednak uważać na to, aby wysoką temperaturą nie zniszczyć otoczenia.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
792 18 5
Już wszystko stało się jasne przy wodzie woodland scenic CW4511 Murky należy ,rozrobić nie wielką ilość preparatu zalać koryto rzeki z piaskami, kamieniami itp. odczekać 24 h do pełnego wyschnięcia, stworzy się w ten sposób teren stabilny który nie będzie wchodził w reakcję z żywicą .Następnie można już lać po całości. Potraktuje to mod podgem oraz areografem,na fotkach próbny kawałek na szkle tej samej żywicy.Tu link w 29:30s jest pokazana technika
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi następnym razem będziemy wiedzieli jak poprawnie wykonać i nie skopać. IMG_4260.JPG IMG_4262.JPG IMG_4271.JPG Jeszcze nie do końca wyschło ale chyba będzie wiadomo co i jak zamierzam zrobić.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
792 18 5
Makieta oczekuje na wenę twórczą a w miedzy czasie walczę z brzozami ciężki temat. Materiały-siateczka Polak to porażka zostaje sama siatka a listowie oddzielnie. Poly-Fiber Woodlad scenic+listowie Noch-użyłem jasnych (2 wysokie drzewa) IMG_4280.JPG IMG_4288.JPG IMG_4295.JPG IMG_4298.JPG IMG_4316.JPG IMG_4319.JPG

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
Po pierwsze ; nazwy rzek piszemy z dużej litery , a więc nazwa tej rzeczki to Kicha , po drugie nic nie rób , tafla z leniwym , niezauważalnym dla widza nurtem , jej kolor , mętność i ta piana na jej powierzchni to wg mnie czysty naturalizm , powtórzę ten wyraz - naturalizm ,
wg mnie nic tu już nie ma sensu ulepszać, zmieniać ,poprawiać , dzieło skończone ,
po trzecie kapitalne ujęcia , wcale nie przeszkadzają mi przypadkowe odbicia infrastruktury pomieszczenia , w którym fociłeś dioramkę z mostem kolejowym na rzeczce Kicha ,
po czwarte brzózki jak Tobie się nie podobają to mi je sprzedaj.

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.128 26 1
Dla mnie te bąbelki na powierzchni wyglądają, jak piana ze ścieków przemysłowych i nic bym z tym nie robił. Dawno, dawno temu, na Kłodnicy w Gliwicach to była norma, a więc jest odzwierciedlenie w realu.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.713 443 99
Już wszystko stało się jasne przy wodzie woodland scenic CW4511 Murky należy ,rozrobić nie wielką ilość preparatu zalać koryto rzeki z piaskami, kamieniami itp. odczekać 24 h do pełnego wyschnięcia, stworzy się w ten sposób teren stabilny który nie będzie wchodził w reakcję z żywicą .Następnie można już lać po całości. Potraktuje to mod podgem oraz areografem,na fotkach próbny kawałek na szkle tej samej żywicy.Tu link w 29:30s jest pokazana technika
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi następnym razem będziemy wiedzieli jak poprawnie wykonać i nie skopać. Zobacz załącznik 813137 Zobacz załącznik 813138 Zobacz załącznik 813139 Jeszcze nie do końca wyschło ale chyba będzie wiadomo co i jak zamierzam zrobić.
Tańsza alternatywa to żywica EPODEX warszawskiej firmy. Podobno niezła.
Kup żywice epoksydowe i żywice poliuretanowe przez Internet | EPODEX