• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny EU46 PKP-Cargo (BR193 Vectron) Roco vs Piko

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
791 30 0
Nie wiem po co PKP Cargo eksperymentowało z kolejnym schematem malowania.
Był taki czas, że Zarząd PKP CARGO chciał zrezygnować z obecnie stosowanego schematu malowania na rzecz szarego z czerwonymi wstawkami. Zbiegło się to w czasie z zakupem lok. EU46 i dlatego. Później zmienił się rząd, nastał nowy zarząd i dalej to już polityka, że to co wymyślili tamci to złe, a my teraz to zrobimy lepiej itd itd itd.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Był taki czas, że Zarząd PKP CARGO chciał zrezygnować z obecnie stosowanego schematu malowania na rzecz szarego z czerwonymi wstawkami. Zbiegło się to w czasie z zakupem lok. EU46 i dlatego. Później zmienił się rząd, nastał nowy zarząd i dalej to już polityka, że to co wymyślili tamci to złe, a my teraz to zrobimy lepiej itd itd itd.
Nowy zarząd/rząd kontynuuje malowanie wymyślone przez poprzedników. To tamci zawinili, szukając nowego schematu malowania, podczas gdy niebiesko-seledynowy schemat już wtedy istniał. Także nowy rząd to naprawił i bynajmniej nie w myśl zasady, "co wymyślili tamci to złe".

Ostatnio edytowane:

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
791 30 0
Także nowy rząd to naprawił
Nie za bardzo rozumiem co naprawił. Tobie podoba się akurat ten schemat malowania inni wolą malowanie EU46 takie jak jest obecnie i stwierdzą, że przeciwnie nic nie naprawił. Pisałem kwestia gustu.
Tym bardziej nie rozumiem o jakiej winie mowa być może i kto to są tamci?

Nie zaśmiecajmy wątku, jeżeli masz ochotę pogadać to zapraszam na PW.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Nie za bardzo rozumiem co naprawił. Tobie podoba się akurat ten schemat malowania inni wolą malowanie EU46 takie jak jest obecnie i stwierdzą, że przeciwnie nic nie naprawił. Pisałem kwestia gustu.
Tym bardziej nie rozumiem o jakiej winie mowa być może i kto to są tamci?
Nie zaśmiecajmy wątku, jeżeli masz ochotę pogadać to zapraszam na PW.
Mój post był tylko odpowiedzią/sprostowaniem na Twój post. Nic więcej. Naprawił w tym sensie, że przywrócił ogólnoprzyjęte wcześniej malowanie, gdyż wprowadzanie nowego malowania dla kilkunastu lokomotyw, podczas gdy reszta taboru ma inne jest wprowadzanem chaosu. Tamci to poprzednia władza/zarząd. Sądziłem, że z kontekstu to wynika.
I zgoda, w temacie "malowania" powiedziane zostało już wszystko.

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
89 4 0
Koledzy @Maro16 oraz @ALA parę postów wcześniej zamieścili parę zdjęć prawdziwego Vectrona z góry. Nie widać tam czerwonych pasów. Oba numery inwentarzowe - 010 i 020 - był wcześniej czerwono-szare i zostały przemalowane, to niestety taki "kwiatek" może mieć miejsce np. na 020.

Zwrociłbym jeszcze uwage na inne elementy. Kolor pulpitu maszynisty w Roco jest odwzorowany lepiej, w rzeczywistości jest ciemniejszy szary niż u Piko. Podobnie odcień szarości na pudle jest bardziej prawidłowy w modelu Roco.
Dla ścisłości to rozmawialiśmy wówczas tylko o modelu Piko.

Docelowo tzn. po wykonaniu P4 (czy NR jak kto woli) lok. będą wyglądać tak:
Zobacz załącznik 916543
Nie oceniam, która wersja lepsza. Kwestia gustu każdego z nas, no i kolejne pole do popisu dla PIKO i ROCO.
To jakie będą miały docelowe malowanie to dowiemy się dopiero na początku przyszłego roku kiedy to do kraju przyjedzie kolejna już trzecia partia zakupionych 5 szt. dla PKP Cargo.

Fizycznie jeszcze nie posiadam modelu firmy Roco ale oceniając go po ogólnie dostępnych fotkach mogę stwierdzić, że jest to pierwszy tak szczegółowo odwzorowany model Vectrona w barwach PKP Cargo w porównaniu do jego pierwszej edycji. Nie należy go również porównywać z modelem Piko.

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
601 3 0
EU46 Roco był dziwnie "wykastrowany". Brakowało 4 szt. piasecznic, ledów na płytce świateł długich oraz diody led i światłowodu oświetlenia kabiny maszynisty. W innych Vectronach Roco te rzeczy są.
W Piko w ogóle nie ma świateł długich i oświetlenia kabiny, niezależnie od wersji modelu.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
To jakie będą miały docelowe malowanie to dowiemy się dopiero na początku przyszłego roku kiedy to do kraju przyjedzie kolejna już trzecia partia zakupionych 5 szt. dla PKP Cargo.
I to jest istotna informacja. Jeżeli przyjadą w malowaniu niebieskim z seledynowymi wstawkami, to możemy sie pewnie spodziewać kolejnego wypustu Vectronów w najbliższych 2-3 latach. Może zaczekać na model w "docelowym" malowaniu? :niepewny:

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
89 4 0
EU46 Roco był dziwnie "wykastrowany". Brakowało 4 szt. piasecznic, ledów na płytce świateł długich oraz diody led i światłowodu oświetlenia kabiny maszynisty. W innych Vectronach Roco te rzeczy są.
W Piko w ogóle nie ma świateł długich i oświetlenia kabiny, niezależnie od wersji modelu.
Należy jeszcze do tego dorzucić zastosowanie niewłaściwej obudowy oraz dachu niezgodnego z oryginałem.

Porównując obydwa modele należy stwierdzić, że jednak Roco zrobiło model bardziej zbliżony w szczegółach do oryginału.

Nad Piko to nawet nie ma co się znęcać oni zrobili model z tego co mieli.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Należy jeszcze do tego dorzucić zastosowanie niewłaściwej obudowy oraz dachu niezgodnego z oryginałem.

Porównując obydwa modele należy stwierdzić, że jednak Roco zrobiło model bardziej zbliżony w szczegółach do oryginału.

Nad Piko to nawet nie ma co się znęcać oni zrobili model z tego co mieli.
No i trzeba dodać jeszcze te nieszczęsne pantografy, które Piko wtopiło (o czym mowa parę stron wcześniej).

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
791 30 0
Dlaczego dopiero na początku przyszłego roku jak możesz się dowiedzieć teraz. Bedą niebieskie z seledynowymi wstawkami.

Teoretycznie jak by się producenci modeli sprężyli to w IV kwartale 2023 roku model w tym malowaniu mogły być już dostępny.
Do wyboru raptem pięć numerów. Może się dogadają, który jaki wyprodukuje :)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.184 156 7
Teoretycznie jak by się producenci modeli sprężyli to w IV kwartale 2023 roku model w tym malowaniu mogły być już dostępny.
Do wyboru raptem pięć numerów. Może się dogadają, który jaki wyprodukuje :)
Pewnie będą po 2024 roku. No i już nie będzie tego ekscytującego rocznicowego loga "20 lat PKP Cargo".

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.317 230 2
EU46 Roco był dziwnie "wykastrowany". Brakowało 4 szt. piasecznic, ledów na płytce świateł długich oraz diody led i światłowodu oświetlenia kabiny maszynisty.
To tylko w wersji analogowej. W wersji z dekoderem było wszystko to co wymieniłeś poza piasecznicami, zresztą później Roco rozsyłało do sklepów brakujące piasecznice.

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
401 4 1
To tylko w wersji analogowej. W wersji z dekoderem było wszystko to co wymieniłeś poza piasecznicami, zresztą później Roco rozsyłało do sklepów brakujące piasecznice.
z tego co pamiętam w wersji cyfrowej też ich nie było, nie było też tych plastików do oświetlenia kabiny, pisałem o tym na forum i wrzucałem fotki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 29
Tabor 107
Tabor 0
Tabor 22